Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Φιλιώ με λένε

Α
Α
Η Φιλιώ Χαϊδεμένου γεννήθηκε στα Βουρλά της Μικράς Ασίας το 1889 από Ναξιώτη την καταγωγή πατέρα και μητέρα Σμυρνιά."Έφυγε" από την ζωή στη Ν. Φιλαδέλφια το 2007, λίγο πριν συμπληρώσει τα 108 της χρόνια. Πρόλαβε να δει το όνειρό της να γίνεται πραγματικότητα, τη δημιουργία ενός μουσείου το οποίο θα ήταν αφιερωμένο στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

«Όσο ζω κι αναπνέω δε θα σταματήσω ποτέ να μιλώ για όσα ζήσαμε οι Έλληνες της Σμύρνης, της Μικράς Ασίας, με τη Φωτιά, τον διωγμό, τον ξεριζωμό μας από τα άγια χώματα, την καταδίκη σε προσφυγιά… Αυτά τα μάτια ώσπου να κλείσουν, θα βλέπουν μπροστά τους τα όσα έγιναν, και δεν συμφέρουν, και το στόμα μου θα μιλά για το άδικο του Ελληνισμού και θα ζητά την επιστροφή εκεί που είδαμε το φως, που μεγαλώσαμε, προκόψαμε, για να χαθούν όλα μέσα στον καπνό και στη φωτιά»,… έλεγε.

Λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μετακινούνταν συνεχώς από την Αθήνα στην Κοζάνη και αντίστροφα προσπαθώντας να βγάλει τα προς το ζην. Μετά το τέλος του πολέμου ήρθε οριστικά στην Αθήνα όπου δούλεψε σκληρά σε ολόκληρη τη ζωή της, ακόμα και αφού είχε βγει στη σύνταξη. Ήταν ενεργό μέλος πολλών Μικρασιατικών σωματείων και βραβεύτηκε πολλές φορές για τη δραστηριότητά της.

Παρότι στο σχολείο πήγε μόνο μέχρι την τετάρτη δημοτικού, η γιαγιά Φιλιώ περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο τη ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αλλά και την τραγωδία που ακολούθησε στο βιβλίο «Τρεις Αιώνες Μια Ζωή», το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Λιβάνη».

Στο βιβλίο περιγράφονται με γλαφυρό τρόπο οι καθημερινές ασχολίες των κατοίκων της Μικράς Ασίας, όπως το άπλωμα της σταφίδας, ο τρύγος και η παρασκευή του τσίπουρου. Περιγράφονται, όμως, και οι διωγμοί και οι θηριωδίες σε βάρος των Ελλήνων. «Καπνοί, φωτιές, ρημαγμένο τοπίο, σκηνές Κόλασης καίνε τα μάτια μου και τ αυτιά μου ακόμα βουίζουν από τις σπαρακτικές κραυγές που γεμίζουν το δειλινό» έγραφε η γιαγιά Φιλιώ.

Το όνειρο
Παρότι ξεκίνησε την προσπάθεια σε προχωρημένη ηλικία, αφού είχε ξεπεράσει τα ενενήντα της χρόνια, δούλεψε ακούραστα για να δει την ιδέα της να πραγματοποιείται.
Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ταξιδέψει στα Βουρλά της Μικράς Ασίας για να φέρει χώμα και σκόνη από την Αναξαγόρειο Σχολή με σκοπό να τα εκθέσει στο μουσείο.

Εκτός από αυτό το ταξίδι, η γιαγιά Φιλιώ όργωσε την Ελλάδα για να ενημερώσει τους απανταχού Μικρασιάτες για το μουσείο. Η ανταπόκριση υπήρξε συγκλονιστική, αφού Έλληνες από κάθε γωνιά της Γης επικοινώνησαν μαζί της και προσέφεραν προσωπικά αντικείμενα για να εκτεθούν στο μουσείο.

Το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού λειτούργησε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1990, στο παλιό κτίριο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας. Μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999, το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές και τα εκθέματα αποσύρθηκαν.
Βρήκε στέγη λίγα χρόνια αργότερα στο κτίριο του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού «Ανδρέας Παπανδρέου», το οποίο εγκαινιάστηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Παρόλα αυτά, το μουσείο υπολειτουργούσε ως συνέπεια της έλλειψης πόρων και προσωπικού.

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου ξεκίνησε εκ νέου την προσπάθεια φτάνοντας μέχρι το γραφείο του Κώστα Καραμανλή. Τελικά, πριν από δύο μήνες το μουσείο, το οποίο φέρει το όνομά της, εγκαινιάστηκε για ακόμα μία φορά και πλέον λειτουργεί κανονικά φιλοξενώντας περισσότερα από 500 εκθέματα.

Μέσα από την εξαιρετική Δέσποινα Μπεμπεδέλη που ενσάρκωσε τον ρόλο της Φιλιώς για δυόμιση ώρες με ένα διάλειμμα του ενός τετάρτου, είδαμε και ζήσαμε όλα αυτά που θέλουμε να ξεχάσουμε. Δε σταματήσαμε να κλαίμε όλοι οι θεατές.
Είχα την τύχη και την ευτυχία να παρακολουθήσω αυτή την παράσταση στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη.
Η ερμηνεία της ήταν συγκλονιστική. Πέρασαν μπροστά από τα μάτια μου η καταστροφή της Σμύρνης το 1922, ο Διχασμός, η Γερμανική Κατοχή, ο Εμφύλιος.

Ζούμε σε μια εποχή που όπως είπε κι ο Νίκος Καζαντζάκης στην περίφημη ''Ασκητική'' του, "Τούτη είναι η εποχή μας, καλή ή κακή, ωραία ή άσκημη, πλούσια ή φτωχή, δεν τη διαλέξαμε.”.

%u0397%20%u03C6%u03C9%u03C4%u03BF%u03B3%u03C1%u03B1%u03C6%u03AF%u03B1%20%u03C0%u03BF%u03C5%20%u03B2%u03B3%u03AC%u03BB%u03B1%u03BC%u03B5%20%u03BC%u03B5%u03C4%u03AC%20%u03C4%u03BF%20%u03C4%u03AD%u03BB%u03BF%u03C2%20%u03C4%u03B7%u03C2%20%u03C0%u03B1%u03C1%u03AC%u03C3%u03C4%u03B1%u03C3%u03B7%u03C2
"Η νενέ Φιλιώ", όπως λέει στο πρόγραμμα της παράστασης η ίδια η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, ήταν πονεμένη γυναίκα.
Νομίζω ο καλύτερος ρόλος της καριέρας της. Θα έχω πάντα στο νου μου τα λόγια της.
Την ευχαριστώ πολύ. Και της εύχομαι μέσα από την ψυχή μου να είναι γερή και για πολλά χρόνια ακόμη να μας χαρίζει τέτοιες ερμηνείες!

Μαζί με την Δέσποινα Μπεμπεδέλη εμφανίζονται επίσης οι: Ζαχαρίας Καρούνης, Χαρά Κεφαλά, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους-Ένγκελ και Αλκιβιάδης Μαγγόνας.

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Panagiotis Tsouroupidis

Μου αρέσει το θέατρο, η μουσική, ο χορός. Ευελπιστώ στο μέλλον ν... περισσότερα


Σου λέω αλήθεια, υπάρχουνε τα παραμύθια

Ντοκιμαντέρ για την Κωνσταντίνα Κούνεβα

Το σπασμένο βιολί και η μόρφωση του νέου ηθοποιού.

Magic Theater Fur Fur

Jonah

Κατερίνα Γώγου: Η οργισμένη ποιήτρια των Εξαρχείων

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.