Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Ανταπόκριση από τη δίκη για την επίθεση στο Π. Φαλήρο

Α
Α
enfo.gr
Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, ένας μαθητής Λυκείου στο Παλαιό Φάληρο έπεσε θύμα επίθεσης, η οποία του προξένησε αρκετά σοβαρά τραύματα στη μύτη και τον λαιμό. Πιο συγκεκριμένα, οι δράστες (Αποστολόπουλος και ο ανήλικος συνεργός του), έκοψαν τη μύτη του θύματος και τον τραυμάτισαν σοβαρά στο λαιμό (1 cm από την καρωτίδα). Χτες ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα στο δικαστήριο της Λουκάρεως για να παρακολουθήσω τη δίκη του Αποστολόπουλου. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της δίκης διαπιστώθηκε πως ο ένας από τους δύο κατηγορούμενους ήταν ανήλικος όταν συνέβη το περιστατικό και το δικαστήριο τον παρέπεμψε στο τριμελές δικαστήριο ανηλίκων. Συνεπώς, οι δίκες διαχωρίστηκαν και η συγκεκριμένη συνέχισε με μοναδικό κατηγορούμενο τον Αποστολόπουλο. Περισσότερα για την εξέλιξη της δίκης εδώ.

Αυτό που αντίκρισα ήταν κάτι που δεν περίμενα. Ο κατηγορούμενος μπήκε στην αίθουσα συνοδευόμενος από τους αστυνομικούς με ένα σχεδόν πλατύ χαμόγελο. Κατά τη διάρκειας της δίκης χαμογελούσε συχνά κοιτάζοντας τους γονείς του που κάθονταν στο ακροατήριο. Συχνά, σχολίαζε τις καταθέσεις των μαρτύρων, τις ερωτήσεις τις έδρας ή του δικηγόρου της οικογένειας του μαθητή, λέγοντας «έχουμε ξεφύγει εντελώς» και «τι μαλάκας είναι αυτός» αναφερόμενος στον τελευταίο. Αντίστοιχη στάση είχε η οικογένειά του, που αντιμετώπιζε τη διαδικασία με σχόλια και γέλια καθώς και ο δικηγόρος τους, ο οποίος έφτασε στο σημείο να φωνάζει στον γιατρό που κατέθετε σχετικά με τα τραύματα του θύματος. Συγκεκριμένα όταν παρουσιάστηκαν οι φωτογραφίες του θύματος αμέσως μετά το χειρουργείο, ο συνήγορος του Αποστολόπουλου φώναξε πως οι φωτογραφίες είναι προϊόντα μοντάζ. Γενικώς η στάση της οικογένειας του Αποστολόπουλου, του δικηγόρου του, καθώς και του ίδιου δεν φανέρωνε σε κανένα σημείο την οποιαδήποτε μεταμέλεια ή σεμνότητα. Αντιθέτως ήταν σχεδόν όλοι ιδιαίτερα προκλητικοί με τη στάση τους, κάνοντας σχόλια που έδειχνε να υποτιμούν τις ίδιες τις πράξεις του Αποστολόπουλου, αλλά και τις συνέπειες.

Σήμερα, η δίκη ξεκίνησε με τις αναγνώσεις διαφόρων κειμένων και στοιχείων που κατέθεσε ο συνήγορος υπεράσπισης ως τεκμήρια. Τα κείμενα αφορούσαν την κατάσταση υγείας της μητέρας του θύτη και τα παράσημα του πατέρα του ως αστυνομικού. Διαβάστηκαν δημοσιευμένα άρθρα που μιλάνε για καυγά μεταξύ του Αποστολόπουλου και του θύματος λόγω μιας κοπέλας (αυτή είναι και η υπερασπιστική γραμμή), κατατέθηκαν φωτογραφίες με αντιφασιστικά συνθήματα γύρω από την περιοχή του σχολείου που έγινε το περιστατικό και διάβασαν αποσπάσματα από το site της ΧΑ ισχυριζόμενοι πως ο Αποστολόπουλος γράφτηκε στη ΧΑ για να αναζητήσει δουλειά.

Στη συνέχεια κατέθεσε η μητέρα της μαθήτριας για την οποία έχει υπάρξει πολλή συζήτηση και σχόλια από την πλευρά του συνηγόρου υπεράσπισης (μπορείτε να διαβάσετε εδώ την κατάθεσή της). Η μητέρα της μαθήτριας κατέθεσε πως ο μαθητής ενοχλούσε την κόρη της για ερωτικούς λόγους και διέψευσε τη διευθύντρια του σχολείου. Η τελευταία είχε προηγουμένως καταθέσει ότι η μητέρα της μαθήτριας την είχε επισκεφτεί ανήσυχη για τις σχέσεις της κόρης της με τη ΧΑ. (διαβάστε εδώ την κατάθεση της διευθύντριας). Η πρόεδρος του δικαστηρίου έκανε διάφορες ερωτήσεις στη μητέρα της μαθήτριας, σχετικά με την επίσκεψη στη διευθύντρια, αλλά και με αφορμή τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει η κόρη της με τον Αποστολόπουλο. Η πρόεδρος ανέφερε πως σε κανένα από τα μηνύματα που έχουν αναγνωστεί στο δικαστήριο δεν φαίνεται ότι ο μαθητής παρενοχλούσε την μαθήτρια, αντιθέτως μάλιστα διάβασε ένα μήνυμα που έλεγε:
-«Αποστολόπουλος: Σε πειράζει αυτός;» (αναφερόμενος στο μαθητή)
-«Μαθήτρια: Όχι, απλά έχει κακιά αύρα».

Σε εκείνο το σημείο η μητέρα του θύματος που βρισκόταν στο ακροατήριο φάνηκε να στεναχωριέται έντονα και να κλαίει, πιθανότατα λόγω όλων αυτών που λέγονταν για τον γιο της. Η μητέρα της μαθήτριας παραδέχτηκε πως «η κόρη μου είχε φορέσει μπλούζα που έλεγε Εθνικιστική Νεολαία», αλλά συνέχισε λέγοντας πως δεν είχε καμία σχέση με τη ΧΑ.

Αργότερα κατέθεσαν φίλοι της οικογένειας του Αποστολόπουλου και ένας συμφοιτητής του που σχολίαζαν τη ήρεμη συμπεριφορά του κατηγορουμένου. Λίγο πριν την απολογία του Αποστολόπουλου που θα ακολουθούσε, ζητήθηκε από τη μητέρα του να καταθέσει προκειμένου να απαντήσει σχετικά με τη σιδερογροθιά που βρέθηκε στο σπίτι τους. Συγκεκριμένα είπε πως την «είχε αγοράσει από πανηγύρι του 15αύγουστου του 2008 για την ασφάλειά της», μιας και όπως ισχυρίστηκε, «είχε δεχτεί επιθέσεις από ναρκομανείς».

Η μέρα ολοκληρώθηκε με την απολογία του ίδιου του Αποστολόπουλου. Ξεκίνησε ζητώντας συγνώμη από το θύμα και την οικογένεια του, λέγοντας πως φέρθηκε ανώριμα και πως είναι αδικαιολόγητος. Ισχυρίστηκε πως γνώρισε την μαθήτρια σε ένα σταντ με καλαμπόκια στην Ερμού και πως τα έφτιαξαν λίγο αργότερα. Είπε πως τη μπλούζα της «εθνικής νεολαίας» που είχε φορέσει η μαθήτρια στο σχολείο, τους την είχαν δώσει τσάμπα σε μια καφετέρια στη Ν. Σμύρνη και πως της είχε πει να την κρατήσει για να έχει κάτι που να σηματοδοτεί το ραντεβού τους. Η μπλούζα αυτή ήταν, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ο λόγος που είχε «στιγματιστεί» η μαθήτρια και κοπέλα του ως χρυσαυγίτισσα. Ανέφερε πως γνώριζε ότι στο σχολείο της κοπέλας, το θύμα και οι φίλοι του τον έλεγαν φασίστα και ναζιστή. Όταν τον ρώτησε πως το γνώριζε, είπε πως του είχαν πει διάφοροι. Σε εκείνο το σημείο η πρόεδρος σχολίασε πως ο κατηγορούμενος παρουσιάζει την ατμόσφαιρα στο σχολείο σαν δυο στρατόπεδα «το ένα με τους αντιδραστικούς και τη διευθύντρια και το άλλο με τους ήσυχους και την κοπέλα του». Ο Αποστολόπουλος απάντησε πως «έτσι ήταν».

Περιέγραψε το θύμα ως «αναρχικό, ανήσυχο, αντιδραστικό» και πως «κυκλοφορούσε πάντα με παρέα γιατί ήταν ο πρόεδρος του 15μελούς και επηρέαζε την κοινή γνώμη». Ανέφερε διάφορες φορές πως το θύμα είχε «αρρωστημένο πάθος» με την κοπέλα του και πως την παρενοχλούσε γι’ αυτό και ο ίδιος ήθελε να μεσολαβήσει. Όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο γιατί έστελνε τέτοια μηνύματα στην μαθήτρια (που φανέρωναν ότι υπήρχε προσχεδιασμένη επίθεση εναντίον του μαθητή) είπε, «για να το παίξω μάγκας στην κοπέλα μου. Όλοι το κάνουν στην εφηβεία». Κατά τη διάρκεια της περιγραφής του περιστατικού με τον μαθητή έπεφτε σε συνεχείς αντιφάσεις και με τις καταθέσεις του στην αστυνομία και στον ανακριτή, καθώς και με αυτά που ισχυριζόταν λίγα λεπτά πριν. Περιέγραψε το σκηνικό ως εξής: «Κατέβηκα από το αυτοκίνητο και του είπα Φ. θέλω να σου μιλήσω και αυτός άρχισε να με βρίζει. Τι θες ρε φασίστα και διάφορα άλλα». Συνέχισε λέγοντας πως το θύμα τον έριξε κάτω και έπιασε «ένα γυαλί που βρήκε τυχαία». Συγκεκριμένα είπε «στην περιοχή υπάρχουν μπουκάλια γιατί τα μαζεύουν οι οπαδοί του Πανιωνίου για να κάνουν μολότοφ». Συνέχισε λέγοντας: «Έπιασα ένα γυαλί και άρχισα να κάνω κυκλικές κινήσεις και είδα μια γκριζόμαυρη μορφή και δεν άκουγα τίποτα. Δεν είχα γνώση για το τι γινόταν. Με το ένα χέρι προστάτευα το κεφάλι μου και με το άλλο έκανα κυκλικές κινήσεις». Ακολούθησαν αρκετές ερωτήσεις από την πρόεδρο σχετικά με το γυαλί που ισχυρίστηκε ότι έπιασε, με την στάση του σώματος του καθώς και την αντίδραση του μαθητή. Για ακόμα μια φορά ο Αποστολόπουλος έπεφτε σε αντιφάσεις λέγοντας τη μια ότι έπεσε κάτω και μαύρισαν όλα, ενώ την άλλη στιγμή θυμόταν ακριβώς πώς είχε τα χέρια του ή πως ο μαθητής κρατούσε μια πέτρα (που δεν του πέταξε ποτέ). Ο Αποστολόπουλος δέχτηκε αρκετή πίεση από την πρόεδρο σχετικά με τις διαφορετικές καταθέσεις που έδωσε σε αστυνομία και ανακριτή, ρωτώντας τον επανειλημμένα γιατί δεν είπε την αλήθεια που ισχυρίζεται ότι λέει σήμερα. Ο Αποστολόπουλος απάντησε πως δέχτηκε ψυχολογική πίεση από την αστυνομία και πως τον «έπαιρνε ο διευθυντής της αστυνομίας και του έλεγε πως δε θα ξαναδεί τη μητέρα του, του διάβαζε Νίτσε και Μάρξ και του έλεγε πως έχει ψυχολογικό πρόβλημα». Ισχυρίστηκε πως χτύπησε τον μαθητή από άμυνα και πως «αν ήξερε πως θα ήταν 16 μήνες στη φυλακή δε θα είχε φύγει (από τον τόπο) για να καταλάβουν ποιος είναι ο παθών και ποιος ο θύτης».

Ο Αποστολόπουλος έπεσε επίσης σε αντιφάσεις σχετικά με μια φωτογραφία που βρέθηκε στο κινητό του, δυο ώρες μετά την επίθεση, που δείχνει τον ανήλικο ως φερόμενο συνεργό του να κρατάει ένα μαχαίρι φορώντας μια περούκα και να χαμογελάει. Ο Αποστολόπουλος απάντησε πως αυτή η φωτογραφία ήταν αποκριάτικη και πως την είχε περάσει τη συγκεκριμένη ώρα (δυο ώρες μετά το περιστατικό) στο κινητό του από τον υπολογιστή του φερόμενου ως συνεργού του. Η πρόεδρος δικαιολογημένα αναρωτήθηκε και πάλι, πως γίνεται μετά από μια τέτοια επίθεση να πήγαν στο σπίτι του ανήλικου συνεργού του και να έβλεπαν φωτογραφίες στον υπολογιστή του δεύτερου, περνώντας κιόλας τη συγκεκριμένη στο κινητό του Αποστολόπουλου. Ο κατηγορούμενος είπε πως «απλά έβλεπαν τις φωτογραφίες», ενώ λίγο αργότερα ισχυρίστηκε πως τη συγκεκριμένη ώρα βρισκόταν στο πάρκο όπου και τελικά τον συνέλαβαν.

Μετά τις ερωτήσεις της προέδρου, μίλησε η εισαγγελέας, η οποία σχολίασε: «να ξέρετε ότι αυτά που λέτε δεν έχουν ουδεμία σχέση με τη λογική», αναφερόμενη στην περιγραφή του περιστατικού από τον Αποστολόπουλο. Η εισαγγελέας σχολίασε και την κατάθεση του θύματος λέγοντας πως η περιγραφή του περιστατικού από εκείνον ήταν εντελώς διαφορετική και η δήλωση του «ότι δεν ήξερε με τι τον χτύπησε» του έδινε μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Ο κατηγορούμενος δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις από όλη την έδρα (δικαστές και ενόρκους) που είχαν είτε να κάνουν με τα κίνητρα που τον οδήγησαν στην επίθεση, είτε με τις αντιφάσεις που έπεφτε κατά την απολογία του. Όταν ζητήθηκε να σχολιάσει κάποια μασονικά αυτοκόλλητα που βρέθηκαν στην βιβλιοθήκη του είπε πως «έκανα μια έρευνα στο πανεπιστήμιο σχετικά με τα δόγματα» και γι’ αυτό τα είχε. Μεταξύ άλλων ο Αποστολόπουλος μίλησε πολύ για τη στενή του σχέση με τη θρησκεία και την εκκλησία, προσπαθώντας να πείσει το προεδρείο για τον χαρακτήρα του.

Κάποια στιγμή προς το τέλος της απολογίας του ο Αποστολόπουλος είπε: «Πάθαμε και οι δυο αυτό που μας άξιζε. Εμένα δε μου άξιζε βέβαια να είμαι 16 μήνες φυλακή». Αυτή νομίζω η φράση φανερώνει την όλη του στάση και συμπεριφορά στο δικαστήριο τις προηγούμενες μέρες. Από τη μια δήλωνε μετανιωμένος, από την άλλη η στάση του δεν φανέρωνε κάτι τέτοιο. Σχολίαζε συχνά για το πόσο δύσκολα έχει περάσει στη φυλακή εδώ και 16 μήνες και πως απειλείται η ζωή του επειδή διασύρεται ως χρυσαυγίτης. Σε εκείνο το σημείο μάλιστα είπε πως «δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι χρυσαυγίτης γιατί τον αδελφό του παππού του τον σκότωσαν οι Γερμανοί, άρα δεν μπορεί να ασπάζεται ναζιστικές ιδέες». Παρ'όλα αυτά φαινόταν πως οι συνέπειες των πράξεών του (η προφυλάκισή του) τον είχαν κάνει να ξανασκεφτεί κάποιες από τις κινήσεις του σε σχέση με το περιστατικό, αλλά δε φάνηκε σε κανένα σημείο στην απολογία του να έχει αναθεωρήσει πραγματικά για τη στάση του. Αντιθέτως φαινόταν πως πιστεύει ακόμα και σήμερα πως αυτός ήταν το θύμα που διασύρθηκε, διατηρώντας μια αρκετά προκλητική στάση απέναντι στην οικογένεια του θύματος.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη 4 Ιουνίου, στις 8:30π.μ. στο Πρωτοδικείο (Δέγλερη), αίθουσα 3, κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν οι αγορεύσεις της εισαγγελέως και των δύο δικηγόρων.

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Μαριάννα Ρουμελιώτη

το μόνο που μένει σταθερό στο χρόνο είναι ότι δεν τρώω φέτα. όλα... περισσότερα


Α.Γρηγορόπουλος: «Θα το δεις, εγώ θα γίνω διάσημος μια μέρα»

PER NON DIMENTICARE - PAVLOS FYSSAS 18/09/2013

Δίκη Λουκμάν: Λίγο πριν την τελική απόφαση

5 χρόνια από τον Δεκέμβρη του '08

Είναι αμαρτία να σκοτώνεις ένα αηδόνι

Ρατσιστική βία: ώρα μηδέν

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Quijote

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.