Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Τοκετός στο σπίτι. Μια περίεργη δίωξη

Α
Α
enfo.gr
Πριν από λίγο καιρό είδα ένα βίντεο μιας γυναίκας στην Αμερική, που γέννησε το τέταρτο της παιδί με φυσιολογικό τοκετό σε ένα ποτάμι. Η ίδια, εκπαιδευμένη μαία και έμπειρη στη διαδικασία (μετά από ήδη τρεις γεννήσεις στο σπίτι), αποφάσισε πως ήθελε να πάει ένα βήμα παρακάτω και να ολοκληρώσει αυτήν την φυσική διαδικασία σε φυσικό περιβάλλον.

Αναρωτήθηκα τι ισχύει στην Ελλάδα και έτσι μου ήρθε στο μυαλό η υπόθεση των 79 ανθρώπων στην Θεσσαλονίκη που διώκονται από το κράτος μετά τη απόφαση τους να πραγματοποιήσουν τοκετούς στο σπίτι. Συναντήθηκα λοιπόν με έναν από τους δικηγόρους των γονέων και ιατρών που διώκονται , τον Παναγιώτη Λογγινίδη, προκειμένου να μάθω περισσότερα.

Τι συμβαίνει λοιπόν στη Θεσσαλονίκη σχετικά με το θέμα του τοκετού στο σπίτι;

Όπως αναφέρει ο κος Λογγινίδης «Πριν από κάποιο καιρό και μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Μαιών και της προέδρου Βικτωρίας Μοσχάκη κατατίθεται μια μήνυση η οποία αποστέλλεται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να ελεγχθούν όλες οι γέννες στο σπίτι, καθότι όπως αναγράφεται, είχαν παραβιαστεί διάφοροι κανόνες της γέννας. Για κάποιο λόγο η μήνυση δεν αποστέλλεται όπως θα ήταν φυσιολογικό στην εισαγγελία της Θεσσαλονίκης, αλλά απευθείας στον Άρειο Πάγο».

Οι συνολικά 79 κατηγορούμενοι παραπέμπονται να δικαστούν για κατ' οίκον τοκετούς με διάφορες κατηγορίες όπως η «ρύπανση περιβάλλοντος» μέχρι και η «εμπορία βρεφών» χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο.

Λέει χαρακτηριστικά ο κος Λογγινίδης: «Με ένα fast track κατηγορητήριο και με κάποια διεθνή πρωτόκολλα τα οποία λειτουργούν εν είδη κατευθυντηρίων οδηγιών, ξεκινάει ένας αγώνας για κάποιους ανθρώπους που το μόνο που ήθελαν ήταν έναν φυσιολογικό τοκετό χωρίς κρατικούς παρεμβατισμούς».

Στέλνεται λοιπόν με ασαφείς και πολύ γρήγορες διαδικασίες μια εισαγγελική εντολή να ελεγχθούν όλες οι γέννες στο σπίτι από το 2008 ως το 2010. Πολύ γρήγορα, λέει ο κος Λογγινίδης, «η εισαγγελέας που αναλαμβάνει αυτή την υπόθεση βλέπει πως δεν ισχύει τίποτα από αυτά που αρχικά λέγονται στην μήνυση, όπως τα τέρατα περί εμπορίας βρεφών. Από την άλλη όμως πιέζεται απ' ό,τι φαίνεται να βγάλει κατηγορίες με το ζόρι. Εκεί που πατάει λοιπόν και το μόνο που μπορεί να βγάλει ως κατηγορία είναι η ρύπανση περιβάλλοντος, η οποία στηρίζεται στο θέμα της διαχείρισης του πλακούντα».

Η εξαίρεση

Ένα από τα περίεργα αυτής της υπόθεσης είναι η εξαίρεση ενός ζευγαριού από την κατηγορία ρύπανσης περιβάλλοντος. Ενώ όπως λέει ο κος Λογγινίδης «η γέννα έγινε κατά τη διάρκεια της διετίας (2008-2010) που σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή έπρεπε να ελεγχθούν, το συγκεκριμένο ζευγάρι εξαιρείται των κατηγοριών. Παρότι η συγκεκριμένη ληξιαρχική πράξη γέννησης είναι μέσα στη δικογραφία και έχει αποδοθεί κατηγορία για ρύπανση περιβάλλοντος στη μαία που βόηθησε στη γέννα, το ζευγάρι εξαιρέθηκε». Το γιατί παραμένει αναπάντητο.

Το συγκεκριμένο ζευγάρι, όπως λέει ο κος Λογγινίδης, στάθηκε και η αφορμή για να σταθεί εξ’ αρχής όλη αυτή η υπόθεση και είναι φυσικό κάποιος να σκεφτεί πως ίσως είναι και αυτός ο λόγος που τελικά εξαιρέθηκαν των κατηγοριών. Πιο συγκεκριμένα, «ένα χρόνο μετά τη γέννα, το ζευγάρι επισκέφτηκε κάποιον γυναικολόγο διαμαρτυρόμενο για διάφορα γυναικολογικά θέματα της κοπέλας. Μετά από αυτήν τη συνάντηση βρίσκεται η αφορμή για μήνυση στη μαία για σωματική βλάβη από αμέλεια και για τη συγκρότηση αυτής της υπόθεσης». Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτήν τη συγκεκριμένη υπόθεση περί σωματικής βλάβης από αμέλεια, βασική μάρτυρας κατηγορίας είναι η ίδια η πρόεδρος του Συλλόγου Μαιών, Βικτωρία Μοσχάκη.

Ρύπανση Περιβάλλοντος

Πέρα λοιπόν από την παραπάνω υπόθεση, η βασική κατηγορία παραμένει η ρύπανση περιβάλλοντος. Η κατηγορία είναι αρκετά παράδοξη, αν σκεφτεί κανείς πως στην Ελλάδα το ζήτημα των αποβλήτων είναι έτσι κι αλλιώς προβληματικό. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για τη διαχείριση αποβλήτων στη διενέργεια τοκετού στο σπίτι.

Παρατηρούνται διάφορα κενά δικαίου στο θέμα του τοκετού στο σπίτι και όπως επιβεβαιώνει και ο Λογγινίδης, «Δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο για τον τοκετό στο σπίτι στην Ελλάδα, αυτό το θέμα δεν το έχει αγγίξει κανείς. Ο νόμος που αναφέρεται στο κατηγορητήριο είναι παλιός, ούτε καν αυτό δεν πρόλαβε να δει η εισαγγελέας, και αφορά τα απόβλητα που παράγονται σε μονάδες υγείας. Σε αυτήν την υπόθεση όμως δεν μιλάμε για νοσοκομειακά απόβλητα καθότι οι τοκετοί έγιναν στα σπίτια. Αλλά ούτε και για οικιακά καθότι μιλάμε για τοκετούς».

Ο κος Λογγινίδης διευκρινίζει πως στους τοκετούς στα σπίτια δεν παράγονται απόβλητα. Συγκεκριμένα λέει «Στις γέννες στο σπίτι χρησιμοποιούνται κυρίως πανιά και γάντια. Τα πανιά πλένονται και τα γάντια πρώτα αποστειρώνονται και μετά πετιούνται. Ο πλακούντας πολύ κακώς θεωρείται απόβλητο. Ακόμα και αν θεωρούσαμε ότι είναι νοσοκομειακό απόβλητο, τόσο η σύνθεση του (κυρίως πρωτεΐνη), όσο και ο όγκος του (λίγο μικρότερος από ένα συκώτι) δεν φτάνει να ρυπάνει. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για μια μονάδα πλακούντα».

Συνεπώς για ποια ρύπανση μιλάμε; Ειδικά όπως αναφέρει και ο κος Λογγινίδης όταν σε σχέση με τα νοσοκομειακά απόβλητα υπάρχουν αναφορές, μέχρι και μηνύσεις ότι δεν γίνεται σωστή διαχείριση. Στο παρελθόν έχουμε ακούσει για περιπτώσεις νοσοκομειακών αποβλήτων που πετιούνται σε κάδους στους δρόμους έξω από τα νοσοκομεία ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Σε κάποιες περιπτώσεις στο εξωτερικό, τα ζευγάρια που πραγματοποιούν τοκετούς στο σπίτι επιλέγουν να θάψουν το πλακούντα της γυναίκας στη γη και πάνω του να φυτέψουν αυτό που λένε ως δέντρο της ζωής. Αυτό επέλεξε να κάνει και η Μυρτώ Γρίβα, μια από τις γυναίκες που διώκονται όπως αναφέρει εδώ στην ανοιχτή επιστολή, ο πατέρας της Κλεάνθης Γρίβας.

Η υπόθεση των διωκόμενων ζευγαριών μοιάζει να έχει πολλά κενά, κυρίως δικαίου, όσων αφορά το πλαίσιο των τοκετών στο σπίτι. Η πιο φυσική διαδικασία της ανθρώπινης φύσης μοιάζει να πρέπει υποχρεωτικά να γίνει υπό τους όρους που ορίζει το εκάστοτε σύστημα. Το ζευγάρι δεν μπορεί να είναι πραγματικά ελεύθερο να αποφασίσει τους όρους τους οποίους θέλει να φέρει στον κόσμο το παιδί του γιατί από την άλλη περιμένουν κλινικές, ιατροί και νοσοκομεία την πληρωμή τους.

Οι ανεξέλεγκτες καισαρικές τομές, οι άθλιες συνθήκες στα δημόσια μαιευτήρια και οι εμπορευματοποιημένες συνθήκες στα ιδιωτικά είναι λόγοι για τους οποίους κάποια ζευγάρια επιλέγουν τον τοκετό στο σπίτι. Ο κος Λογγινίδης αναφέρει πως οι πελάτες του αλλά και όσα ζευγάρια γνώρισε μέσω αυτής της υπόθεσης είναι άνθρωποι διαφορετικού κοινωνικού και οικονομικού στάτους. Είναι ένα ετερόκλητο κοινό, «από ανθρώπους της Εκκλησίας μέχρι αναρχικούς» όπως λέει ο ίδιος. Έχουν όμως όλοι ένα κοινό. Θέλουν να φέρουν στον κόσμο παιδί τους υπό τους δικούς τους όρους. Αλλά απ’ ό,τι φαίνεται κάποιοι διαφωνούν και επιμένουν πως ακόμα και αυτή η τόσο φυσική διαδικασία πρέπει να γίνεται υπό τους όρους που αυτοί θα ορίσουν, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ασφάλεια ή ακόμα και την ανησυχία για το περιβάλλον.

*Η υπόθεση εκκρεμεί ακόμα δικαστικά.

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Μαριάννα Ρουμελιώτη

το μόνο που μένει σταθερό στο χρόνο είναι ότι δεν τρώω φέτα. όλα... περισσότερα


Υπερασπίσου το παιδί

Φοβάμαι μαμά!

Δυσανεξία

Μία επίσκεψη...

Το πασχαλινό μπαζαρ του ξεblogαρίσματος...

Ο πλακούντας, η δίκη των 79 και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.