Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Το Λίκνο της Ελάτης

Α
Α
enfo.gr
Σε μια πανέμορφη διαδρομή, περνώντας από την Ελάτη Τρικάλων, το μάτι μας έπεσε σε ένα ιδιαίτερο μαγαζάκι, με πολλά πολύχρωμα μπουκαλάκια σαν μαγικά φίλτρα αραδιασμένα σε έναν πάγκο, και όμορφα κεραμεικά, μισοκρυμμένα πίσω από τα δέντρα.

Αισθάνθηκα μαγνητισμένη, δεν μπορούσα να μην μπω, παρότι η ώρα ήταν προχωρημένη. Ο Άγγελος, ο ιδιοκτήτης, ήταν εκεί και ασχολούνταν με τα βότανά του. Ένας σύχρονος δρυίδης, σκέφτηκα... Επιστρέφοντας στην Αθήνα, και αφού έκανα την πρώτη μου παραγγελία μέσω διαδικτύου, ένιωθα σχεδόν υποχρεωμένη να μοιραστώ την μικρή μου ανακάλυψη με όσους μπορούσα, κι έτσι του έστειλα μήνυμα ζητώντας του να μου γράψει κάποιες λεπτομέρειες για το πως βρέθηκε στην Ελάτη και τι ακριβώς είναι το "Λίκνο". Μου απάντησε με το ακόλουθο γράμμα, το οποίο εξανέμισε την πρόθεσή μου να γράψω εγώ το άρθρο. Το παραθέτω λοιπόν αυτούσιο. Διαβάστε το, αξίζει τον κόπο!

"Το 1994 – ‘95 ήταν πρωτοπορία, σε ολόκληρη την Ελλάδα, το άνοιγμα του καταστήματος "Το Λίκνο", τόσο μακριά μάλιστα από μεγάλο αστικό κέντρο, με σωστά συσκευασμένα βότανα, σπιτικά γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες σε ένα χωριό που έως τότε ό, τι έβρισκες ήταν ανώνυμο. Άλλωστε, τότε η έννοια της ποιότητας κέρδιζε συνεχώς το χαμένο έδαφος σε σύγκριση με άλλες χώρες. Τότε οι καταναλωτές φαίνονταν διατεθειμένοι να επιστρέψουν στα φυσικά προϊόντα χωρίς φυτοφάρμακα στην παραγωγή, χωρίς χημικά συντηρητικά κατά τη συσκευασία. Σε προϊόντα σίγουρα πιο υγιεινά και κυρίως, πιο γευστικά. Σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι κυρίαρχη ακόμη αυτή η τάση επιστροφής των καταναλωτών προς τα γνήσια - φυσικά - παραδοσιακά προϊόντα, που παράγονται από αγνές πρώτες ύλες, με μεθόδους και συνταγές χαμένες στον χρόνο. Πόσο μάλλον, όταν αυτές οι πρώτες ύλες, οι μέθοδοι και οι συνταγές, προέρχονται από την Ελλάδα με την μακρά εμπειρία στα παραδοσιακά - φυσικά προϊόντα.

Κόντευε να μπει ο χειμώνας του 1996 όταν πήρα ξαφνικά την απόφαση να φύγω από την Αθήνα. Εξίσου ξαφνικά, άρχισα γρήγορα να πακετάρω τα πράγματα, βιβλία, δίσκους, ολόκληρο νοικοκυριό που συσκευάστηκε σε 4 ημέρες. Δεκαέξι χρόνια τριπλής εργασίας και ταυτόχρονα σκέψεων για το πού θα πήγαινα, αφού δεν υπήρχαν ούτε συγγενείς ούτε κάποια - οποιαδήποτε ρίζα που θα με προσέλκυε στο όποιο ορεινό χωριό.

Δεκάδες φίλοι υπήρχαν και υπάρχουν σε όλη την ελληνική επικράτεια λόγω των δεκάδων ταξιδιών με τη μοτοσυκλέτα. Κύριος πυρήνας φίλων και ευχάριστες εξοχές υπήρχαν στα Γρεβενά, όπου σίγουρα θα κατέληγα.

Όμως... την τελευταία χρονιά συνάντησα σε μια εκδρομή στην Ελάτη Τρικάλων τον καθοριστικό παράγοντα που ανέτρεψε τα Γρεβενά. Φυσικά... γένους θηλυκού με ομώνυμο του Σμαραγδιού όνομα.

Η απόφαση ήταν άμεση, τέλος εκδρομής και Αθήνα. Πακετάρισμα και... μαύρη πέτρα. Τέλος εποχής και μιας ζωής Ονείρων για χωριά μικρά και ανθρώπους που παραμένουν και ζουν ακόμη σαν άνθρωποι. Ήρθε η ώρα να ξαναβρεθούν συναισθήματα που ήταν ναρκωμένα, σε συνδυασμό με το αληθινό νόημα των ανθρωπίνων σχέσεων.

Όλα αυτά σκεφτόμουν στο αυτοκίνητο που έκανε τη μετακόμιση στις 25/10/96 και ακόμη αναρωτιόμουν αν έκανα το σωστό. Τόσο "ξαφνικά" έφυγα.

1997: Τότε λοιπόν, σε συνεργασία με τη Σμαραγδή, μετακομίσαμε "Το Λίκνο" σε μεγαλύτερο χώρο, προσθέσαμε κεραμικά από τέσσερις Έλληνες κεραμίστες και με την ίδια λογική συνεχίσαμε να το αναπτύσσουμε. Σταθερά καθιερώθηκε στις καρδιές των περιηγητών της περιοχής, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ποικιλία των προσφερομένων αρωματικών φυτών, φέρνοντας για πρώτη φορά στην αγορά τα παράγωγά τους. Πλέον, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα αγοράς εξαιρετικών παραδοσιακών Κεραλοιφών, Λαδιών, Βαμμάτων, και Μιγμάτων Βοτάνων, όπως και είδη παραδοσιακής Σαπωνοποιίας, από βότανα της ελληνικής φύσης, σε αγαστή συνεργασία με την περίφημη "Αχιλλεία".

enfo.gr

To 2012 βρίσκει "Το Λίκνο" πιο ανανεωμένο από ποτέ, αφού μετά από σχεδόν δεκαοκτώ χρόνια συνεχούς ενασχόλησης και λειτουργίας, έχουμε κερδίσει το πιο πολύτιμο συναίσθημα από τους πελάτες μας. Την Εμπιστοσύνη. Αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα, εκτός των προαναφερθέντων βοτάνων, να φτιάξουμε και να διαθέτουμε μια απίστευτη ποικιλία τοπικών φυσικών προϊόντων και ποιοτικών χειροποίητων τροφίμων (ζυμαρικά, λιαστοί τραχανάδες και λιαστές ντομάτες), τη μεγαλύτερη και αξεπέραστη ποικιλία γλυκών κουταλιού (28), μαρμελάδων με μαύρη ζάχαρη (15), μελιού (2), φρέσκων μανιταριών (6), που έχετε δει. Όλα παρασκευάζονται σε μικρές ποσότητες, που προέρχονται από επιτόπια συλλογή, αποκλειστικά στα ελληνικά δάση ή προ-βιολογικές καλλιέργειες, (είναι αυτές που δεν έχουν λιπανθεί ποτέ).

Αυτά εξασφαλίζουν στους καταναλωτές άψογη ποιότητα, και εκπληκτικές, ζωντανές γεύσεις, αφού χρησιμοποιούνται, (όπως στο σπίτι) μόνο τα σφριγηλά, λαμπρού χρώματος φρούτα, κομμένα στην ώρα τους. Εκπληκτική ποικιλία που προκαλεί με τις εναλλαγές, τις ξεχωριστές ιδιότητες του κάθε προϊόντος, κυρίως όμως με την ποιότητά της. Ποιότητα που παραμένει αξεπέραστη, αφού βασικός της σύμβουλος δεν είναι ούτε εργαστήρια εταιρειών, ούτε ακριβοπληρωμένο marketing ή διαφήμιση αλλά το πρόσφατο παρελθόν, οι συνταγές των παλαιοτέρων, ο λαϊκός πολιτισμός και η σύγχρονη έγκυρη βιβλιογραφία.

Στο Λίκνο όμως, έχουμε προχωρήσει, με πάθος, σε κάτι, που στο άκουσμά του ή στην οπτική επαφή που έχουν όλοι οι επισκέπτες, εκπλήσσονται ...

enfo.gr
Αυτό είναι, το πρώτο ιδιωτικό πρότυπο κέντρο πληροφόρησης - ενημέρωσης, όχι μόνο για ολόκληρο τον ορεινό όγκο Τρικάλων και τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους που αυτός συνορεύει, (Λίμνη Πλαστήρα, Ζαγόρι, Βάλια Κάλντα, Τζουμέρκα), αλλά για ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με αναλυτικούς χάρτες, τοπικές εκδόσεις, προτάσεις διαδρομών και προσπελάσεων. Στον ίδιο χώρο, υπάρχουν πληροφορίες, (και χρόνοι πεζοπορίας) για το μονοπάτι Ε – 4, για την αρκούδα και τον λύκο της Πίνδου μια που ταυτόχρονα, είμαστε κέντρο ενημέρωσης της μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την προστασία και τη διάσωση της αρκούδας, του λύκου, και των βιοτόπων τους, του γνωστού σε όλους μας "ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ".

Το πώς αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε κάτι που δεν υφίσταται πουθενά είναι μεγάλη και επίπονη ιστορία, η οποία ξεκίνησε από την παρατήρηση ότι οι επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής, δεν γνώριζαν κάτι ιδιαίτερο για τον τόπο που επισκέπτονται, άλλοι για πρώτη φορά, άλλοι περισσότερες, εκτός από μερικά, παρωχημένα πολλές φορές, δημοσιεύματα εντύπων ή εφημερίδων. Στην ουσία τίποτε δεν άλλαζε όσες φορές και εάν είχε έλθει ο επισκέπτης. Ούτε γνώριζαν την ύπαρξη παλιών πέτρινων γεφυριών, Ιερών Μονών, νερόμυλων και γενικά σπάνιων αξιοθέατων, ούτε βεβαίως τις πανέμορφες δασικές και ασφάλτινες κυκλικές διαδρομές που μπορούσαν και κάνουν με το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα τους.

Άλλη παρατήρηση ήταν η αδιαφορία που επιδεικνύει η διοίκηση για αυτήν την έλλειψη ενημέρωσης των επισκεπτών. Στην αρχή, ιεραρχικά πάντοτε, απευθυνθήκαμε με υπόμνημα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ανάγκη ίδρυσης ενός παρόμοιου κέντρου, μετά ήρθε η ώρα της Νομαρχίας Τρικάλων με αντίστοιχες προτάσεις και τέλος, η πρώην Κοινότητα Ελάτης, ο πρώην Δήμος Αιθήκων και ο νυν Δήμος Πύλης. Όλοι, όχι μόνο αδιαφόρησαν για την υποχρέωσή τους, αλλά δεν μπήκαν στον κόπο να διευκολύνουν το αίτημα, που έως σήμερα παραμένει αναπάντητο.

Έτσι λοιπόν, πήραμε την πρωτοβουλία, έξω από οικονομικά οφέλη, και δημιουργήσαμε αυτόν τον ξεχωριστό χώρο στην περιοχή, με δικά μας μέσα.

Όλες αυτές οι πολύπλοκες και πολυδάπανες δραστηριότητες αντικατοπτρίζουν τη σχέση που θέλουμε να έχουμε με τον τόπο, τους ανθρώπους που μοχθούν για αυτόν, τους επισκέπτες μας και τελικά την ίδια τη φύση, η οποία, ειδικά σε αυτό το πανέμορφο σημείο της Ελλάδας, καθορίζει τα πάντα.

Σε Αυτήν οφείλουμε την όποια ανάπτυξη και ηρεμία που αποπνέει ο τόπος, σε Αυτήν οφείλουμε τη δημιουργία και ικανοποίηση των όποιων ανησυχιών μας.

Την λατρεύουμε και θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς που ζούμε και δημιουργούμε εδώ.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Σμαραγδή Κούλιου - Άγγελος Σινάνης"

dafni scaglioni, 16/12/2012

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

dafni scaglioni

Θέλω να γίνω ανθεκτική στον πόνο, ικανή να βλέπω το Φως μέσα στο... περισσότερα


Καϊμάκι με βύσσινο γλυκό

Νήσος Χίος, Κοινή

Αντίο 2014

Νήσος Χίος, ΑΝΑΒΑΤΟΣ

Ο ζαχαροπλάστης και τα κουρκουμπίνια

Free and real: δεν τελειώνει...

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.