Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Φωτογραφίες ταξιδεύουν στον χρόνο

Α
Α
dearphotograph.com
Τον περασμένο Μάιο, ο 22χρονος Taylor Jones βρισκόταν με την οικογένειά του στο σπίτι τους στο Οντάριο, όταν η μητέρα του άρχισε να ξεφυλλίζει ένα παλιό φωτογραφικό άλμπουμ. Ανάμεσα στις εκατοντάδες φωτογραφίες, ήταν μία που απεικόνιζε τον μικρότερο αδερφό του στα τρίτα του γενέθλια. «Ήταν περίεργο, γιατί ο αδερφός μου βρισκόταν εκεί και καθόταν ακριβώς στο ίδιο σημείο, τόσα χρόνια μετά», θυμάται ο Jones.

Αμέσως, φωτογράφισε την παλιά φωτογραφία με φόντο το σημείο που είχε ληφθεί. Έκανε το ίδιο με άλλες έξι, τις οποίες και δημοσίευσε στο blog που αργότερα ονομάστηκε «Dear Photograph». Μέσα σε μερικές ημέρες, το εγχείρημα έγινε viral. Σήμερα, οχτώ μήνες αργότερα, το «Dear Photograph» έχει περίπου 20.000 επισκέψεις την ημέρα, ενώ συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Time με τις δέκα καλύτερες ιστοσελίδες.

dearphotograph.com
Όπως γράφει ο Sarfraz Manzoor στον Guardian, ακριβώς όπως συνέβη με την «αναγέννηση» της κάμερας Super 8 και της Polaroid, η επιτυχία του «Dear Photograph» έχει τις ρίζες της στη νοσταλγία μας για την προ-ψηφιακή τεχνολογία: είναι κάπως αδέξιο να κρατάς μία φωτογραφία στο ένα χέρι και να τη φωτογραφίζεις με το άλλο, όμως η τελική εικόνα έχει μια δύναμη που δεν μπορεί να την παρέχει το Photoshop.

dearphotograph.com
Αν και καθημερινά περίπου 20 φωτογραφίες αποστέλλονται στο blog, μόνο μία δημοσιεύεται και αυτή επιλέγεται σύμφωνα με ό,τι συμβαίνει στον κόσμο εκείνη την ημέρα, λέει ο Jones, ή καμιά φορά ανάλογα με τη διάθεσή του. Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευθεί περίπου 200 φωτογραφίες. Η δύναμή τους προέρχεται από αυτό που έχει χαθεί ανάμεσα στην παλιά και την καινούρια λήψη. Τα παιδιά νοσταλγούν τους γονείς τους, οι γονείς νοσταλγούν την παιδική τους ηλικία.

dearphotograph.com
Η επιτυχία οδήγησε τον Jones να αφήσει τη δουλειά του στην RIM (δημιουργό των BlackBerry), όπου εργαζόταν ως ειδικός στα social media. Πρόσφατα, ολοκλήρωσε ένα βιβλίο εμπνευσμένο από το «Dear Photograph», το οποίο θα περιλαμβάνει και τις ιστορίες κάποιων φωτογραφιών. Ακόμα, συζητά με τηλεοπτικούς παραγωγούς διάφορα πρότζεκτ βασισμένα στην ιστοσελίδα. Ωστόσο, δεν δέχεται να βάλει διαφημίσεις στο blog, καθώς και η συμφωνία για το βιβλίο του παρέχει μία οικονομική ασφάλεια. «Η ιστοσελίδα είναι είναι για τις φωτογραφίες. Δεν θέλω τίποτα να τραβάει την προσοχή μακριά από αυτές», τονίζει.

dearphotograph.com
Πάντως παραδέχεται ότι η ιδέα του δεν ήταν πρωτότυπη. Το sleeveface.com, η σειρά Back to the Future της Irina Werning και το Young Me του Ze Frank, κάνουν κάτι παρόμοιο. Αποκαλύπτουν το πέρασμα του χρόνου φωτογραφίζοντας τους πρωταγωνιστές παλαιών φωτογραφιών, όπως είναι σήμερα. Η καινοτομία του Jones ήταν να επιτρέψει στον χώρο να πει τη δική του ιστορία.

dearphotograph.com

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Κατερίνα Κοντίνη

«Η καλή δημοσιογραφία είναι αμφιλεγόμενη από τη φύση της. Ο ρόλο... περισσότερα


"Tout-An-Cha-Amon" Το παιδί Βασιλιάς

Γυάρος, τόπος εξορίας

Όταν η τέχνη ζωντανεύει

Τα φαντάσματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Φωτογραφικές ιστορίες

Η σημαία στο Ράιχσταγκ

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


18 Οκτωβρίου του 2012

Αδόκιμος γραφεύς
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.