Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Η πρώτη φωτογραφία

Α
Α
wikipedia
Στη φωτογραφία αυτή που ονομάζεται «Άποψη από το παράθυρο στο Γκρα του Σαν Λουπ ντε Βαρέν» δεν μπορεί να διακρίνει κανείς κάποιο ιστορικό συμβάν. Η ίδια η πράξη της λήψης αυτής της φωτογραφίας όμως έγραψε ιστορία.

Πρόκειται για την πρώτη αποτύπωση των όσων βλέπουμε με τα μάτια μας σε κάποιο μέσο, μιλάμε ουσιαστικά για την απαρχή της τέχνης που σήμερα ονομάζουμε φωτογραφία και κατά συνέπεια, όλων των τεχνικών οπτικής αναπαράστασης που έχουν προκύψει έκτοτε.

Ο Γάλλος Joseph Nicéphore Niépce άρχισε από το 1816 να πειραματίζεται με την τότε δημοφιλή τεχνική της λιθογραφίας. Άρχισε, λοιπόν, να τοποθετεί λίθινες πλάκες ή γυαλί στην camera obscura, τις οποίες επάλειφε με ένα φωτοευαίσθητο μείγμα δικής του κατασκευής. Η τεχνική του είχε μικρή επιτυχία, μέχρι που το 1824 αντικατέστησε τις γυάλινες και πέτρινες επιφάνειες με πλάκες κασσίτερου που έφεραν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα.

Έτσι, ένα πρωινό του 1826 ο Niépce άνοιξε το παράθυρο του εργαστηρίου του και έβαλε στο εσωτερικό τής camera obscura μια πλάκα από κασσίτερο βουτηγμένη σε ιουδαϊκή άσφαλτο (bitumen). Ύστερα από 8άωρη έκθεση, αφαίρεσε την πλάκα, την οποία έπλυνε με διάλυμα αιθέριου ελαίου λεβάντας και πετρελαίου, το οποίο «έσβηνε» την άσφαλτο που δεν είχε πετρώσει από την έκθεση στο φως. Το αποτέλεσμα ήταν η μόνιμη αποτύπωση της εικόνας σε θετικό.

Ύστερα από ένα αποτυχημένο ταξίδι στη Βρετανία σε προσπάθεια να προωθήσει την εφεύρεσή του, την οποία αποκάλεσε ηλιογραφία, ο Niépce επέστρεψε στη Γαλλία και έδωσε τη φωτογραφία στον βοτανολόγο Francis Bauer, ο οποίος κατέγραψε το όνομα του εφευρέτη και κάποιες επιπλέον πληροφορίες στο πίσω μέρος της κορνίζας. Με εξαίρεση τη δημόσια παρουσίασή της σε μια έκθεση του 1898, η φωτογραφία ξεχάστηκε και ο Niépce πέθανε φτωχός και στην αφάνεια.

άγνωστο
(Οι σημειώσεις του Bauer στο πίσω μέρος της κορνίζας)

Άλλωστε, επίσημα, εφευρέτης της φωτογραφίας αναγνωρίστηκε ο Λουί Ζακ Μαντέ Νταγκέρ για την τεχνική που εφάρμοσε το 1839 - περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα από την «Άποψη από το παράθυρο στο Γκρα του Σαν Λουπ ντε Βαρέν».

Η πρώτη φωτογραφία ήρθε ξανά στην επιφάνεια από τον Helmut Gernsheim το 1952. Όπως αναφέρει ο Gernsheim, είχε για αρκετά χρόνια κάνει μάταιες απόπειρες να την εντοπίσει. Μάλιστα, το 1950 επικοινώνησε με τον γιο του Χ. Μπάντεν Πρίτσαρντ, που είχε αγοράσει την «Άποψη της Γκρα» το 1884. Ο Πρίτσαρντ, θυμόταν μεν την εικόνα αλλά ανάφερε ότι αυτή είχε χαθεί ή κλαπεί.

Το 1952, μετά το θάνατο του Πρίτσαρντ, η σύζυγός του ανακάλυψε σε ένα μπαούλο την κορνίζα με την γυαλιστερή πλάκα. Επικοινωνώντας με τον Gernsheim, απολογήθηκε για το γεγονός ότι η φωτογραφία ήταν, όπως είπε, «κατεστραμμένη» καθώς δεν μπορούσε να διακρίνει τίποτε! (Μπορεί κανείς να διακρίνει τα στοιχεία που αποτυπώθηκαν στην γυαλιστερή επιφάνεια της πλάκας κασσίτερου μόνο κάτω από ελεγχόμενο φωτισμό)

Σήμερα το έργο εκτίθεται στο Harry Ransom Humanities Research Center.

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Σταυρούλα Παπαβασιλείου


Η σημαία στο Ράιχσταγκ

"Tout-An-Cha-Amon" Το παιδί Βασιλιάς

Έχει η "μεταμοντέρνα" τέχνη αποτύχει;

Όταν η τέχνη ζωντανεύει

Οιδίποδας, ένα σχόλιο για την εξουσία

Frédéric Chopin: ο ποιητής του πιάνου

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


18 Οκτωβρίου του 2012

Αδόκιμος γραφεύς
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.