Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Οι προπαγανδιστικές ταινίες του Disney

Α
Α
Walt Disney Pictures
Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η εταιρεία του Walt Disney, όντας πολύ κοντά στη χρεοκοπία μετά την παραγωγή του «Φαντασία», ήρθε σε συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση για την παραγωγή 32 προπαγανδιστικών ταινιών μικρού μήκους.

Σκοπός των φιλμ είναι να παρουσιάσουν την καθημερινή ζωή των ναζί, τις στρατιωτικές τακτικές, να δώσουν συμβουλές για το τι πρέπει να κάνει ο ευσυνείδητος αμερικανός πολίτης εν καιρώ πολέμου, αλλά και να ενισχύσουν την άποψη ότι από τις χώρες του Άξονα, αλλά και από τους ηγέτες τους απουσίαζε η ηθική.

Πάνω από το 90% των εργαζομένων της Disney απασχολούνταν στην παραγωγή των προπαγανδιστικών αυτών ταινιών, που απευθύνονταν τόσο στους στρατιώτες όσο και στο αμερικανικό κοινό.

The Spirit of ’43 (Το πνεύμα του ’43)Στο φιλμ πρωταγωνιστεί ο Ντόναλντ Ντακ, ο οποίος μαθαίνει ότι ο πόλεμος χρηματοδοτείται από τα φορολογικά έσοδα και ενημερώνει το κοινό: «Θυμηθείτε: Κάθε δολάριο που ξοδεύετε σε κάτι που δεν χρειάζεστε είναι ένα δολάριο που βοηθά τον Άξονα. Κάθε δολάριο που κρύβετε από τη φορολογία είναι ένα ακόμη δολάριο υπέρ του Άξονα»! Την ταινία είδαν περίπου 26 εκατομμύρια αμερικανοί πολίτες, το 37% των οποίων σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση φάνηκε θετικότερα διακείμενο στην ακόμη υψηλότερη φορολόγηση για τη χρηματοδότηση του πολέμου.

Education for Death – The Making of a Nazi (Εκπαίδευση για Θάνατο – Η δημιουργία ενός Ναζί)Εδώ δεν χρησιμοποιούνται οι κλασσικοί ήρωες του Disney. Παρουσιάζεται η ιστορία ενός αθώου Γερμανού νεαρού που σταδιακά μεταμορφώνεται σε μέλος της ναζιστικής νεολαίας. Στην ταινία αυτή δίνεται έμφαση στις τακτικές εκπαίδευσης και χειραγώγησης των νέων.

Der Fuhrer’s Face – (Το πρόσωπο του Φύρερ)Στην ταινία αυτή, η οποία μάλιστα έχει αποσπάσει και βραβείο Όσκαρ, ο Ντόναλντ Ντακ καταρρέει έχοντας δει έναν εφιάλτη όπου τρώει τα αηδιαστικά σιτηρέσια των Ναζί και περνά μια ημέρα δουλεύοντας σε εργοστάσιο όπλων. Η ταινία περιλαμβάνει αρκετά κωμικά στοιχεία. Για παράδειγμα, σχεδόν όλα τα αντικείμενα –από τα δέντρα έως τα σύννεφα- έχουν σχήμα σβάστικας...

Commando Duck – (Πάπια – κομάντο)Στο «Commando Duck», ο Ντόναλντ καταστρέφει ολομόναχος μια ολόκληρη αεροπορική βάση των Ιαπώνων.

Victory Vehicles (Οχήματα της νίκης)Στην ταινία παρουσιάζονται ευφάνταστες προτάσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε βενζίνη και ελαστικά για τα αυτοκίνητα.

How to Be a Sailor (Πώς να γίνετε ναύτης)Ο Γκούφι εκπαιδεύεται ως ναύτης και κατορθώνει να κατατροπώσει ολόκληρο τον γιαπωνέζικο στόλο!

ΑΠΟΨΕΙΣ

Disney o αρχιφασίστας !

Είχα δει ένα σχετικό ντοκυμαντέρ, το οποίο έλεγε για τον Disney, ότι ήταν τρελός φασίστας και πέρα από τα παραπάνω βίντεο που αναλύεις, σε ό... »

Προσοχή στα θεάματα

Πραγματικά, πολύ ενδιαφέρον όλο το υλικό, τόσο το κείμενο, όσο και τα βίντεο. Προσωπικά,δεν είχα ακούσει κάτι τέτοιο για τον Ουώλτ Ντίζνευ,... »

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Σταυρούλα Παπαβασιλείου


Guantánamo Bay: Κολαστήριο ψυχών...

No Man's Land

Ιράκ: Ο αμερικανικός στρατός έφυγε, οι πετρελαϊκές μένουν

Εννέα χρόνια μετά

Αναζητώντας τον Οσάμα: Αφγανιστάν, 2025.

Ο Ignacio Ramonet στην Αθήνα

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Τούτες τις μέρες ο άνεμος μας κυνηγάει...

Αχιλλέας Αχιλλέως | ΑντίΛογος
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.