Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Όταν ξεφεύγει η ζήλια

Α
Α
Ένα από τα συναισθήματα που δεν έχουν μέτρο, η ζήλια. Μπορεί να αποβεί καταστροφική σε υπερβολική δόση και ωφέλιμη σε μηδαμινή...

Η ζήλια είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα που δεν υπόκειται σε κανόνες λογικής και έχει πλεονεκτήματα ελάχιστα σε σχέση με τα μειονεκτήματά της. Ένα συναίσθημα που αφορά όλους μας και ίσως βρίσκεται τελικά στο DNA κάποιου ή σε κάποια λάθος στροφή που τελικά επιτρέπει να παίρνει το μυαλό του, αδυνατώντας να επικρατήσει οτιδήποτε άλλο.
Η ζήλια, και πιο συγκεκριμένα η ερωτική, έως και καταστροφή μπορεί να φέρει και πολλές φορές δεν ευθύνεται ο άλλος μα αυτός που έχει αυτό το σαράκι. Διότι περί τέτοιου πρόκειται...

Τι ακριβώς συμβαίνει όταν χτυπάει την πόρτα μας το πράσινο τέρας της ζήλιας;
Το ότι ζηλεύω σημαίνει πως φοβάμαι, είμαι ανασφαλής και δεν μπορώ να δείξω εμπιστοσύνη στον άλλον, άσχετα αν δε μου έχει δώσει δικαίωμα κι αφορμή για κάτι τέτοιο. Αδυνατώ να διαχειριστώ όσα συμβαίνουν και το δικαιολογώ όλο αυτό στο όνομα της αγάπης βέβαια και στο ότι δε μου είναι αδιάφορος ο άλλος.
Με ενοχλεί το παραμικρό, όσο ασήμαντο κι αν είναι και βλέπω πράγματα που δεν ισχύουν τις πιο πολλές φορές ενώ όσα ισχύουν, τα μεγεθύνω.

Το ότι ζηλεύω σημαίνει ότι βασανίζομαι και βασανίζω επί της ουσίας και τελικά χάνω άλλα πράγματα σημαντικά ενώ ασχολούμαι με ανούσια. Περιμένω μονίμως το χειρότερο και είμαι προκατειλημμένος.
Σαφώς υπάρχει και η περίπτωση κάποιος όντως να δίνει λαβή ή να τροφοδοτήσει τη ζήλια μου αλλά και πάλι απλά αυτό χρήζει άλλης αντιμετώπισης.

Οι συνέπειες της ζήλιας
Το ότι ζηλεύω σημαίνει πως θα το δείξω βεβαίως κι όχι ότι θα το κρατήσω για τον εαυτό μου. Μοιάζει με ηφαίστειο όλο αυτό και θα εκραγεί κάποια στιγμή. Είμαι έρμαιο αυτού του συναισθήματος και φυσικά δε θα βγει ποτέ με ηρεμία στην επιφάνεια.

Ο καυγάς είναι το πρώτο που θα προκαλέσω εννοείται και άγνωστο το τι διαστάσεις μπορεί να πάρει. Ίσως αποκομίσω έναν χωρισμό και ίσως φτάσει η κατάσταση σε άκρα που όλοι έχουμε ακούσει, όπως το έγκλημα π.χ., σε συνάρτηση και με άλλες ψυχογενείς παραμέτρους βεβαίως.
Οι σκηνές που θα στήσω θα είναι με οποιαδήποτε αφορμή, ακόμη και ανάξια λόγου, θα πλάσω σενάρια δικά μου. Θα στήσω τον άλλον στον τοίχο και επειδή νιώθω πληγωμένος και προδομένος, θα φροντίσω να πληγώσω κι εγώ.

Δεν μπορώ και δεν θέλω να ακούσω τίποτα και δεν θα αλλάξω γνώμη. Βρίσκομαι σε μια κατάσταση περίεργη και υπό καθεστώς έντασης αν όχι και παραλογισμού συνάμα. Αισθάνομαι εξαπατημένος και γυρεύω εκδίκηση. Αυτή θα έρθει αν καταφέρω να ξεμπροστιάσω καταρχήν τον άλλον δείχνοντας πως δεν είμαι ανόητος και ξέρω τι γίνεται γύρω μου.
Έπειτα προσπαθώ να τον μειώσω προσβάλλοντας τον και δε σκέφτομαι καν ποιος είναι και τι έχει δείξει και αποδείξει σε μένα ή τι έχει δώσει σε αυτήν την σχέση ως τώρα. Ξαφνικά είναι ο εχθρός κι αυτός που με έχει ρίξει, θίξει και ό,τι άλλο φαντάζομαι. Συνεπώς πρέπει να δείξω τη δύναμή μου, πρέπει να του πάρω πίσω όσα έδωσα και να δείξω πως είναι ιδιοκτησία μου που κανείς δεν έχει δικαίωμα να μου την πάρει.
Δεν φέρομαι πολιτισμένα σε καμία περίπτωση και δεν με ενδιαφέρει ούτε η γνώμη του άλλου μήτε πως νιώθει ή τι λέει.

Μπορεί η ζήλια να έχει μαζί της κάποια πλεονεκτήματα;
Αν τώρα δεχτούμε πως η ζήλια μπορεί να έχει και πλεονεκτήματα, θα πρέπει πρωτίστως να τονίσουμε ότι μιλάμε για μια κατάσταση όχι άρρωστη και σε βαθμό όσο το δυνατόν μικρό ή κοντά στη λογική. Κάποιοι υποστηρίζουν λοιπόν πως λίγη ζήλια είναι απαραίτητο συστατικό στον έρωτα. Έτσι δείχνεις το πόσο θέλεις τον άλλον και τον τιμάει προφανώς η κτητικότητά σου αφού τον θέλεις δικό σου κι ανησυχείς για αυτό.
Επίσης, δείχνοντας ζήλια υποτίθεται πως προσθέτεις το αλατοπίπερο στη σχέση αφού λίγο θα ανάψουν τα αίματα και θα ξεφύγεις τρόπον τινά από τη ρουτίνα.

Νιώθω πως η ζήλια με κατατρώει. Πως να το αντιμετωπίσω;
Ας είμαστε ειλικρινής κι ας ειπωθεί η ωμή αλήθεια: γιατρειά δεν υπάρχει για κάποιον που ζηλεύει παθολογικά. Δεν θα ηρεμήσει ποτέ και δεν θα πάψει να δημιουργεί σκηνές και προβλήματα. Όσο κι αν δείξει σε άλλη φάση ότι κατανοεί το πρόβλημά του και το παραδεχτεί, εντούτοις πάλι τα ίδια θα κάνει μόλις θεωρήσει ότι υπάρχει λόγος. Δεν ελέγχει τον εαυτό του, συνεπώς δεν έχει λύση να σου προσφέρει. Είναι ανάξιος να το διαχειριστεί άρα και να το αντιμετωπίσει αυτό που του συμβαίνει κι ας έχει όλη την καλή θέληση. Αμφίβολο ακόμη και το κατά πόσο κι ένας ειδικός θα μπορούσε να τον βοηθήσει, δίχως να υποτιμούμε την αξία της επιστήμης βεβαίως.

Η αντιμετώπιση τώρα από την άλλη μεριά, δηλαδή του αποδέκτη, είναι απίστευτα δύσκολη και μάλλον επίσης ουτοπία. Μην κάνεις το λάθος να πιστέψεις ότι θα μπορέσεις να βάλεις τέλος σε αυτό ό,τι κι αν κάνεις για να του δώσεις να καταλάβει τι νιώθεις γι αυτόν ή πως νιώθεις κάθε φορά που σε φέρνει σε αυτή τη θέση. Όσο κι αν κάνεις πράγματα να καθησυχάσεις τον άλλον, δεν θα τα καταφέρεις ποτέ και μην κάνεις επίσης το λάθος να ρίξεις το φταίξιμο σε σένα διότι δεν φταις.
Δυο είναι ειλικρινά οι επιλογές σου αν έχεις να κάνεις με τέτοιο άτομο: ή το αποδέχεσαι και ζεις έτσι αν αντέχεις και για όσο αντέξεις είτε φεύγεις από νωρίς.

Μόνο όσοι έχουν ζήσει τέτοια κατάσταση μπορούν απόλυτα να καταλάβουν σε βάθος όλα τα παραπάνω. Οι αποδέκτες αυτής της κατάστασης δυστυχώς έχουν υποφέρει και οι ίδιοι που έχουν θέμα με παθολογική ζήλια, πρώτα τυραννιούνται και μετά τυραννούν. Για το τίποτα δυσκολεύουν τη ζωή τους και κάνουν κακό μα δεν είναι σε θέση να το αισθανθούν αυτό ή να το αλλάξουν.
Καλά θα ήταν όσο μπορούμε όλοι να ελέγχουμε αυτό το συναίσθημα με το που πάει να γεννηθεί βάζοντας τη λογική να επικρατήσει. Αν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι ή κάποιος που μπορεί να βοηθήσει ,ας μη διστάσουμε να το δοκιμάσουμε.

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Θωμη Μπαλτσαβια

Είμαι η Θώμη και γράφω...γράφω ερωτική ποίηση,διηγήματα,παραμύθι... περισσότερα


Πλανήτης Έρως...

Κάθε συνάντηση, μια περιπέτεια

Η σπουδαιότητα της χροιάς μιας φωνής

Όπως μοιάζει ο ήλιος σαν δύει, έτσι δύεις στα χέρια μου εσύ

Η κατάρα του πρώτου πρώην

Θα σε λέω Ανάμνηση

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.