Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Καθ' ύψος

Α
Α
deviantart.com
Από τα χρόνια της Βαβέλ ζήταγε ο άνθρωπος να αγγίξει τον ουρανό. Έχτιζε όσο πιο μεγαλεπήβολα κτίρια μπορούσε. Έκτιζε, πυραμίδες, μαυσωλεία, ναούς παλάτια. Κι όσο πιο ψηλό το κτίσμα τόσο πιο εντυπωσιακό. Το όνομα δε εκείνου που το χρηματοδοτούσε έμενε για πάντα στην ιστορία. Μόνο που όλοι εκείνοι που τσακίζονταν στα εργοτάξια αυτών των μνημείων, έμεναν στα αζήτητα για πάντα. Εξάλλου τι αξία είχε ο σκλάβος που στερέωνε την πέτρα είκοσι μέτρα πάνω από το έδαφος;

Ύστερα ήρθε η βιομηχανική επανάσταση και το οπλισμένο σκυρόδεμα. Τι ανακάλυψη Θεέ μου! Ο θρίαμβος της μηχανικής και της αρχιτεκτονικής. Τέρμα πια τα υπεραιωνόβια έργα. Πλέον σε μερικά χρονάκια, ακόμα και σε λίγους μήνες, άρχισαν να χτίζονται μεγαθήρια. Κι έτσι γέμισαν οι πόλεις μας με πύργους και στοιβαγμένους ανθρώπους μέσα σε σπίτια σπιρτόκουτα. Και το στοίχημα είναι πάντα το ίδιο. Πώς θα χωρέσουν όλο και περισσότερες ψυχές σε μικρότερη επιφάνεια. Όλοι να ζούμε σαν τα ποντίκια στα μεγάλα αστικά κέντα και να κρεμόμαστε από τα μικροσκοπικά μπαλκόνια για λίγο ουρανό. Σύγχρονοι σκλάβοι ενός ανεπτυγμένου κόσμου.

Συνέβαινε και παλιότερα τα σπίτια να αρπάζουνε φωτιά, δεν είναι δα και τόσο δύσκολο. Μα έκανε ένα τσουπ η μάνα, άρπαζε τα παιδιά και όρμαγε έξω από την πόρτα. Κι από το δρόμο έβλεπε το νοικοκυριό της να γκρεμίζεται. Μα από τους ψηλούς τους πύργους πώς να γλιτώσεις πες μου; Σε πιο δρόμο να πεταχτείς έξω και από πιο ασφαλές σημείο να το δεις το ρημάδι να καίγεται;

21ος αι. και άνθρωποι κάνουν βουτιά στο κενό για να γλιτώσουν από τις φλόγες σε μια πλούσια κατά τα άλλα χώρα που θεωρείται πρότυπο ανάπτυξης. Πόσο ειρωνικό άραγε να μας κουνούν οι Ευρωπαίοι και οι τεχνοκράτες το δάχτυλο γιατί δεν μοιάζουμε σε μια τέτοια χώρα; Ήταν αλήθεια απόρροια κακής συντήρησης η τραγωδία ή μισάνθρωπο τέχνασμα της μπουρζουαζίας για να φύγει η φτωχολογιά από τη γειτονιά και να αναβαθμιστεί το προάστιό τους; Αν με ρωτάτε όλα παίζουν. Μα το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι η κουλτούρα της σαρδελοποίης των ανθρώπων. Η κλοπή του ζωτικού χώρου και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Γιατί ας μη γελιόμαστε ακόμα και στον high-tech ουρανοξύστη όπου ο ένοικος νομίζει πως έχει κατακτήσει το απόλυτο κοινωνικό status, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης δεν μπορούν να δημιουργηθούν. Ο άνθρωπος χρειάζεται γη για να είναι υγιής. Να πατούν τα πόδια του σε στέρεο έδαφος και να κρατάει επαφή με το χώμα που τον γέννησε.

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Χριστίνα (Ανδρομέδα) Πεταλωτή

Χριστίνα γιατί έτσι είναι το όνομά μου. Ανδρομέδα γιατί έτσι έμα... περισσότερα


Όπως αρμόζει στη μνήμη σου…

Ματωμένη Σκέψη

20 εγκαταλελειμμένα μέρη που (δεν) θα ήθελα να πάω

Από κρίση αξιών υποφέρουμε τελικά...

Περί αποβρασμάτων

Λαμπεντούζα... Όπως λέμε Αμυγδαλέζα στα Ιταλικά...

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Κάνε φίλους όχι δίαιτα

Χριστίνα (Ανδρομέδα) Πεταλωτή
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.