Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Ο σταυρός ενός επαίτη

Α
Α
Αργά το απόγευμα. Το σκοτάδι έχει ήδη πέσει και ο κόσμος περπατάει βιαστικά  λόγω του κρύου. Αρχές Νοεμβρίου και  η υγρασία είναι ήδη αρκετή. Μια εκκλησία αχνοφαίνεται μέσα στο σκοτάδι, μεγαλεπήβολη και επιβλητική.

Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης. Η εκκλησία βέβαια, λόγω του περασμένου της ώρας, είναι κλειστή,  γύρω της όμως, εξακολουθεί να έχει ζωή. Εφηβικά ραντεβού και χρονομετρούμενες συναντήσεις, πλανόδιοι μικροπωλητές και περαστικοί διαβάτες και κάπου εκεί,  ανάμεσα τους, ένας επαίτης.
Ταλαιπωρημένος, ρακένδυτος και εμφανώς κρυωμένος, λόγω της υπερβολικής υγρασίας, απλώνει το χέρι στους περαστικούς, ζητώντας χρήματα ή έστω λίγο φαγητό.

Τον παρατηρώ καλύτερα. Ένας άνθρωπος μετρίου αναστήματος, με καστανά μαλλιά και σκούρα καστανά μάτια. Δεν είναι ξένος, Έλληνας είναι. Το παρουσιαστικό και η προφορά του, άθελά του, τον προδίδουν. Εκείνη τη στιγμή, κάποιος περαστικός κοντοστέκεται μπροστά του και του δίνει ελεημοσύνη. Το ποσό δεν είναι μεγάλο, εκείνος όμως, αντιδρά με έναν αρκετά ασυνήθιστο τρόπο. Κάνει τον σταυρό του.


Πρώτη φορά το βλέπω αυτό. Έναν επαίτη να κάνει τον σταυρό του, έχοντας μόλις λάβει ελεημοσύνη. Και μου φαίνεται ασυνήθιστο, αν όχι περίεργο. Ακόμα πιο ασυνήθιστη  όμως, μου φαίνεται η διαπίστωση που κάνω ακούσια για τον ίδιο μου τον εαυτό, το ότι δηλαδή, αν δεν έβλεπα το συγκεκριμένο συμβάν με τα μάτια μου, δε θα το πίστευα. Γιατί άραγε;
Ίσως επειδή  όλοι και όλες, έχουμε ακούσει ιστορίες για επαίτες. Για άνδρες και γυναίκες που αποτελούν το «εργατικό δυναμικό» μεγάλων κυκλωμάτων εκμετάλλευσης ανθρώπων  και που γίνονται συνήθως υποχείρια κάποιου μεγάλου αφεντικού  ζητιανεύοντας, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη διαβίωση τους, η οποία αποτελεί συνάρτηση της επιτυχούς ή μη επιτυχούς  ημερήσιας «σοδειάς» τους. Ή ακόμα, για τα άτομα εκείνα που, ενώ δεν έχουν καμία οικονομική ανάγκη, κάνουν την επαιτεία  επάγγελμα, απλώς και μόνο επειδή πασχίζουν να καλύψουν κάποια ατομική ψυχική τους ανάγκη. Ίσως επειδή, τελικά,  είμαι δύσπιστος σαν άνθρωπος.

Αυτός ο επαίτης  που είδα όμως, ήταν διαφορετικός. Ταλαιπωρημένος μεν αλλά καθαρός. Ρακένδυτος αλλά αξιοπρεπής. Ακόμα περισσότερο όμως, σε δυσμενή θέση αλλά ευγνώμων. Διότι  ευχαρίστησε,   τόσο τον άνθρωπο που τον βοήθησε οικονομικά, όσο και το Θείο, που του έστειλε με έμμεσο τρόπο αυτή τη βοήθεια, εξασφαλίζοντας του έτσι το φαγητό της ημέρας.

Αυτός ο άνθρωπος, ήταν κάτι ξεχωριστό.Τι ακριβώς είχε όμως  στο μυαλό του όταν έπραξε με αυτό τον τρόπο; Την  πραγμάτωση της ευχαριστίας ή την επιρροή της  πίστης;  Ή μήπως κάτι άλλο; Κάτι που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ξεχάσει από καιρό, καθώς μέρα με τη μέρα, λόγω της συνεχούς πίεσης και της διαρκώς αυξανόμενης μοναξιάς που βιώνουμε, παρά την υποτιθέμενη «πλούσια» κοινωνική ζωή μας,  εξασθένησε μέσα μας και τελικά πέθανε. Αυτό που ονομάζεται σεβασμός  προς τον συνάνθρωπο.
Ο σεβασμός  όμως, φέρνει μαζί του και κάτι άλλο. Την ελπίδα. Ελπίδα για το αύριο. Ελπίδα για το καλύτερο αυτού του κόσμου. Ελπίδα για τον πραγματικό άνθρωπο.
Cheshire Cat, 15/05/2017

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Cheshire Cat

Imagination is the only weapon in the war against reality... περισσότερα


Τόσα φεγγάρια...

Κάθε συνάντηση, μια περιπέτεια

Ποσοστά

Αλλάξαμε, να πάρει...

Το παράπονο του Αυγούστου

Πίσω ξανά

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.