Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Jali Ardhi σημαίνει φροντίδα για τη γη...

Α
Α
Photo%3A%20Carey%20Marks%20/%20Plymouth%20University
Ζώα που ψάχνουν απεγνωσμένα για βοσκοτόπια και αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να επιβιώσουν. Άνθρωποι που βλέπουν τη γη να εξαφανίζεται κάτω από τα πόδια τους αδυνατώντας να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει. Χαράδρες και φαράγγια που εμφανίζονται εκεί που υπήρχε το λιγοστό καλλιεργήσιμο έδαφος απειλώντας να καταπιούν τους πάντες και τα πάντα. Παιδιά που υποσιτίζονται γιατί είναι αδύνατον πια να φυτέψεις οτιδήποτε.
Αυτή είναι σήμερα η εικόνα τόσο στην Τανζανία όσο και στην υπόλοιπη Ανατολική Αφρική. Μια εικόνα για την οποία είμαστε όλοι μας υπεύθυνοι...

Jali Ardhi σημαίνει φροντίδα για τη γη στα Σουαχίλι...
Το πρόγραμμα ''Jali Ardi Project'' είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα των ''Natural Environment Research Council'', ''The Arts and Humanities Research Council'' και του ''Economic and Social Research Council'' σε συνεργασία με το ''Plymouth University'', το οποίο έχει σα στόχο την εκτίμηση της επίδρασης της διάβρωσης του εδάφους τόσο στο περιβάλλον όσο και στις κοινότητες της Ανατολικής Αφρικής.

Ενεργή συμμετοχή ακόμα στο εν λόγω πρόγραμμα έχουν το Τμήμα Αγροτικών Σπουδών του ''The Nelson Mandela African Institution of Science and Technology'', το Τμήμα Ψυχολογίας του ''University of Exeter'', το Τμήμα Οικολογικού Σχεδιασμού του ''Schumacher College'' και το ''International Water Management Institute''.

Photo%3A%20Carey%20Marks%20/%20Plymouth%20University
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται η διάλεξη και η έκθεση φωτογραφίας του δημοσιογράφου Carey Marks με θέμα την επίδραση της διάβρωσης του εδάφους στο τοπίο και στους ανθρώπους της Τανζανίας, που είναι προγραμματισμένες για το διάστημα 23 με 31 Μαΐου στο Plymouth Univercity.

Πόσο αναστρέψιμη είναι τελικά η κατάσταση;
Τόσο λόγω της άγριας εκμετάλλευσης του εδάφους και του υπεδάφους της αφρικανικής ηπείρου σε συνδυασμό με τις κακές πρακτικές στην καλλιέργεια όσο και λόγω της κλιματικής αλλαγής, η τρομακτική διάβρωση του εδάφους στην Ανατολική Αφρική έχει οδηγήσει τις κοινότητες που ζουν στη γωνιά αυτή της μαύρης ηπείρου σε πραγματική απόγνωση. Άλλωστε ας μη ξεχνάμε πως αναφερόμαστε στην περιοχή του πλανήτη που έχει υποφέρει όσο καμιά άλλη από λιμούς.

Photo%3A%20Carey%20Marks%20/%20Plymouth%20University
Αλλά και ολόκληρο το οικοσύστημα της περιοχής μοιάζει να επηρεάζεται δραματικά καθώς τα ζώα αδυνατούν πια να βρουν τροφή και να αναγκάζονται έτσι να μεταναστεύουν αλλάζοντας στην κυριολεξία τον οικολογικό και βιολογικό χάρτη της Αφρικής με όλες τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στα οικοσυστήματα της.

Είναι βέβαιο πως αν πραγματικά επιθυμούμε τη λύση του προβλήματος δεν θα πρέπει να παραμείνουμε άλλο σιωπηλοί και αδρανείς. Η μάνα όλων μας, η Αφρική, πληρώνει βαρύτατο τίμημα για τον πλούτο της και η αποικιοκρατία, παλαιά και σύγχρονη, τραβάει δίχως κανένα έλεος και τον τελευταίο πόρο της. Και σα να μην έφτανε αυτό, η μαύρη ήπειρος είναι εκείνη που δέχεται περισσότερο ίσως από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, κάτι που οφείλεται και πάλι αποκλειστικά στον ''πολιτισμένο'' Δυτικό κόσμο, με αποτέλεσμα να πεθαίνει μέρα με την ημέρα...

Jali Ardhi λοιπόν, φροντίδα για τη γη μας. Τη γη που μας γέννησε όλους μας, μήπως και καταφέρουμε να σωθεί...

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Guardian και σε εκείνη του Plymouth Univercity.

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Στέφανος Μαντζαρίδης

Και τώρα; Τώρα τι κάνουμε; Σκύβουμε το κεφάλι και τα παρατάμε; Ή... περισσότερα


Άλλος o Ebola της Αφρικής και άλλος της Δύσης

Ο Ebola στην Ελλάδα;

Φωτογραφίζοντας τις Φιλιππίνες

Φέρνοντας την ελπίδα στη Ζάμπια...

Σομαλία: Μία χώρα σε ανθρωπιστική κρίση

Παγκόσμια Επισιτιστική Κρίση

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


18 Οκτωβρίου του 2012

Αδόκιμος γραφεύς
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.