Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Διαίσθηση

Α
Α
Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο της συν-ζήτησης  «Από την κοσμογονία στην γλωσσογονία» το οποίο παρουσίαζει την συνδιάλεξη για ποικίλα θέματα των Νανόπουλο και Μπαμπινιώτη.
Σε αυτή και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά  στην διαίσθηση του ατόμου.
Η Διαίσθηση (ή το ένστικτο, έκτη αίσθηση όπως πολλοί λένε) αποκτάται χωρίς να αποδεικνύεται άμεσα από την λογική. Παρόλο που δεν αποδεικνύεται μέσω της τελευταίας πολλές φορές συνδέεται έμμεσα μαζί της.

Λόγου Χάρην, όπως αναφέρει και ο Κ.Νανόπουλος (καθηγητής Αστροφυσικής), «έχουμε πετύχει πάρα πολλά πράγματα, επειδή έχουμε αναπτυγμένη την διαίσθηση[...] ακόμα και όταν λειτουργείς τεχνοκρατικά, σε βοηθά το πέταγμα του μυαλού[...] εγώ βλέπω τον εαυτό μου που κάνω διάφορα που πολλές φορές δεν μπορώ να τα δικαιολογήσω ή όχι, κι έχω τους νεότερους συνεργάτες μου και μου τα δικαιολογούν και μετά μου λένε:
«Πώς σου ήρθε αυτό;». Πολλές φορές δεν ξέρω. Ή κάνω μια αφαιρετική υπόθεση.
Το βλέπω πού πηγαίνει και λέω να το αποδείξω αυτό.».
Όπως λοιπόν συμπεραίνουμε, η διαίσθηση έχει συνδράμει στην σκέψη ανθρώπων των θετικών επιστημών (αυτές ως γνωστόν αποτελούν πιο πρακτικές επιστήμες διότι βασίζονται σε αποδείξεις υποθέσεων μέσω της πειραματικής μεθόδου ή αλγεβρικών αποδείξεων.)

Η διαίσθηση, ίσως, συνιστά την απεγνωσμένη προσπάθεια της ψυχής να επικοινωνήσει, να διευρύνει τους νοητικούς του ορίζοντες. Πολλά άτομα δεν έχουν πλήρως ανακαλύψει και καλλιεργήσει αυτή τους την ιδιότητα, υποστηρίζοντας την μη ύπαρξη του υποσυνείδητου και την ύπαρξη της ψυχής. Την ύπαρξη των δύο τελευταίων μπορούμε να αντιληφθούμε είτε με την ύπαρξη των ονείρων που σχετίζονται με ό,τι έχει ζήσει και ό,τι θα ήθελε φυσικά να ζήσει το άτομο, είτε με την ύπαρξη των διάφορων συναισθηματικών μεταπτώσεων που ανά διαστήματα καταλαμβάνουν το άτομο.

Παλαιότερα τα άτομα που λειτουργούσαν με την διαίσθηση, τα αποκαλούσαν τρελά ή άτομα πιο ευγενικά με έλλειψη λογικής υπόστασης.
Στα νεότερα χρόνια άτομα που χρησιμοποίησαν την διαίσθηση, όπως και μεγάλοι επιστήμονες αμφισβήτησαν αποδεδειγμένες θεωρίες και απέδειξαν το αντίθετο απλά επειδή κάτι δεν τους «πήγαινε καλά».

Η διαίσθηση δεν βοήθησε μόνο τον επιστημονικό κλάδο, αλλά και τις καλές τέχνες.
Το ένστικτο αποτελούσε κινητήριο δύναμη για την απεικόνιση των συναισθημάτων του καλλιτέχνη στο έργο του,επιτυνχάνοντας κάθε φορά διαφορετικό αποτέλεσμα.
Η διαίσθηση συνδράμει και τον μέσο άνθρωπο – είτε είναι καλλιτέχνης, είτε επιστήμονας, είτε είναι οτιδήποτε άλλο μπορεί κάποιος να είναι- με το να παίρνει δύσκολες αποφάσεις, για τις οποίες η ‘λογική’ δεν έχει κάποια απάντηση.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πολλές φορές η διαίσθηση μας υποδεικνύει την καλύτερη υποκειμενική λύση που δεν θα κλονίζει τον «ψυχικοσυναισθηματικό» μας κόσμο. Όταν πραγματικά αναρωτιέσαι τι πρέπει να κάνεις,νιώθοντας χαμένος καθώς καμία από τις προτεινόμενες λύσεις που σου προσφέρουν φίλοι και στενός συγγενικός κύκλος δεν μοιάζει σωστή, κάπου μέσα βρίσκεται αυτή η φωνή που σου φωνάζει «κάνε τούτο, κάνε εκείνο» χωρίς απαραίτητα να είναι αντικειμενικά ο πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος.
Ας το θέσω και λίγο διαφορετικά.
Είμαστε όντα που λειτουργούμε με βάση κάποια εσωτερική φωνή, όπως πχ όταν πεινάμε, διψάμε, νυστάζουμε νιώθουμε την ανάγκη να καταναλώσουμε τροφή, νερό και να κοιμηθούμε αντίστοιχα.
Γιατί λοιπόν να αποτελεί λάθος μία φωνή που μοιάζει με τις παραπάνω;

Από την άλλη πλευρά,η διαίσθηση μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από τον αριθμό αυτών που επιθυμεί να επιλύσει.
Μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε παρορμητικές ενέργειες που θα το επιβαρύνουν.
Η επιτυχία μιας πράξης, όμως,οφείλεται σε πιθανότητες. Λόγου χάριν, αποφασίζεις να πας μια βόλτα. Ο ίδιος μέσα σου πιστεύεις ότι δεν θα βρέξει γιατί σε ξεγελά η καλή σου διάθεση ή η παρουσία του ήλιου ανάμεσα στα σύννεφα. Όμως δεν ξέρεις τι πραγματικά θα συμβεί. Μπορεί να βγεις, να βρέξει, να βραχείς ανελέητα και να είσαι άρρωστος για το υπόλοιπο της βδομάδας. Μπορεί, όμως, να βγεις ,να περάσεις υπέροχα και να αναπολείς την βόλτα αυτή όλη την βδομάδα. Το τι θα συμβεί στην ζωή σου αποτελεί μια πιθανότητα. Για παράδειγμα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβριου το 2001, πολλοί άνθρωποι σταμάτησαν τις μετακινήσεις τους με αεροπλάνο καθώς φοβόντουσαν για την ζωή τους.      Η χρήση άλλων μέσων είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων όπου 1500 Αμερικανοί πολίτες έχασαν την ζωής τους.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, ζούμε σε μια επιφανειακή εποχή όπου η εμπιστοσύνη στην συνείδηση αποτελεί παρελθόν. Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα την αφομοίωση αυτών που θέλουν οι άλλοι για μένα, ως δικά μου θέλω. Πολλοί λένε ότι απογοητεύονται συχνά από τις επιλογές τους γεγονός που τους έχει κάνει να βλέπουν εντελώς τεχνοκρατικά την ζωή, η γνωστή σε όλους μας αλλοτρίωση του σύγχρονου ανθρώπου.
«Γιατί να ρισκάρω την ψυχική γαλήνη που έχω επιτύχει και διατηρήσει τόσο καιρό;»,
«Εάν ακολουθήσω ξανά την διαίσθηση μου θα τρελαθώ.».

Η δική μου απάντηση είναι απλή.
Η ζωή είναι ένα ρίσκο.
Από την στιγμή που ξεκινάει μέχρι την στιγμή που τελειώνει.
Από το «Να μιλήσω σε εκείνη την κοπέλα που μου αρέσει;» μέχρι το «Τελικά να κάνω αίτηση στην Δραματική Σχολή;».
Το να ζεις μια ζωή χωρίς ρίσκο –είτε εάν αυτό σε βοηθήσει να ανέβεις επαγγελματικά ή συναισθηματικά, σε άλλο επίπεδο(κοινωνικά ή πολιτικά), είτε εάν σε ρίξει στο πιο χαμηλό σκαλοπάτι διαγράφοντας όσα μέχρι τώρα έχεις πετύχει- αποτελεί προσωπική αποτυχία.

Η αμοιβάδα που αποτελείται από μόνο ένα κύτταρο, αντιμετωπίζει κι αυτή ένα δίλημμα στην «ζωή» της. Να διπλασιάζει το DNA της διατηρώντας την εν ζωή ή να μείνει εκεί που είναι καταναλώνοντας την τροφή της, περιμένοντας καρτερικά το τέλος της;
Κι όμως αντιγράφεται.
Και όμως πολλά μπορεί να πάνε στραβά σε μια απλή αντιγραφή του γενετικού υλικού. Παρόλ’ αυτά, το κάνει.
Ρισκάρει.
Μπορεί να φαίνεται μικρό αλλά ας σκέφθουμε ότι εκείνη ρισκάρει μαζί και την ύπαρξη της.
Μπορείς να μου εξηγήσεις λοιπόν πως γίνεται να ρισκάρει τόσα ένας μονοκύτταρος οργανισμός, ενώ οργανισμοί αποτελούμενοι από χιλιάδες δισεκατομμύρια κύτταρα δεν μπορούν να αποφασίσουν αν θα πάνε μια βόλτα ή όχι, ή αν θα μιλήσουν στο αγόρι ή στην κοπέλα απέναντι, ή αν θα πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους με όποιο τίμημα κι αν υπάρξει;

Όπως αναφέρει ο  Λέο Μπουσκάλια στο βιβλίο του «Να ζεις, ν’ αγαπάς και να μαθαίνεις», «ζητάμε διαρκώς να διασκεδάζουμε. Κανείς δεν θέλει να υποφέρει.  Ξέρετε όμως πόσα πράγματα μαθαίνει κανείς υποφέροντας;Φυσικά προτιμώ να διδάσκω και να μαθαίνω την χαρά, αλλά είναι μεγάλο λάθος να αρνηθεί κανείς την αξία του πόνου σαν μάθηση. Δεν σας λέω να κυνηγάτε τον πόνο ή να τον προκαλείτε. Ζήστε τον όμως,γιατί μπορεί να σας διδάξει ένα σωρό πράγματα.[...]. Χτίστε πάνω στις ωραίες στιγμές σας, γνωρίστε όσο γίνεται περισσότερες στο επίπεδο των δυνατοτήτων σας-τότε ακόμη και οι άσχημες στιγμές θα γίνουν απλώς αρνητικές[..]». Αυτή λοιπόν είναι η απάντηση μου, σε όσους φοβούνται να ακολουθήσουν την διαίσθηση τους, γιατί θεωρούν ότι υπάρχει πιθανότητα κάτι να πάει στραβά και να λυπηθούν.

Υπάρχουν στιγμές άλλωστε που η λογική μπορεί να λέει ναι σε ορισμένες πράξεις, αλλά αυτή η εσωτερική φωνή να λέει όχι.
Τότε τι κάνεις;
Η λογική είναι μια ισχυρή δύναμη.
Ή όχι;
Η λογική έκανε τον Ναπολέοντα να καθυστερήσει την κατασκευή του πρώτου ατμόπλοιου καθώς δεν πίστευε στον τρόπο λειτουργίας του.
Βέβαια,η λογική αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τα μέλη μιας κοινωνίας (για να διατηρείται η ομαλότητα και η συνοχή της) αλλά σε ατομικό επίπεδο θα πρέπει να αποτελεί έναν από τους παράγοντες για την λήψη αποφάσεων.

Πράγματι η διαίσθηση αποτελεί ένα περιέργο ζήτημα.
Ο μέσος άνθρωπος ζητά αποδείξεις για τα πάντα, ενώ πιστεύει σε άλλα περισσότερο ανεξήγητα φαινόμενα.
Την διαίσθηση, την αντιλαμβάνεσαι επειδή την νιώθεις αλλά δεν μπορείς να την αγγίξεις.
Δεν μπορείς να την κάνεις αντιληπτή στους άλλους, με την έννοια ότι δεν μπορούν να «την» νιώσουν.
Και πολλοί φοβούνται αυτά που δεν μπορούν να νιώσουν.
Άλλοι το χλευάζουν.

Το ουσιαστικό ζήτημα είναι πράγματι να ανακαλύψουμε την ύπαρξη της ή και την μη υπαρξή της. Όπως προαναφέρθηκε η ύπαρξη της διαίσθησης –ενόρασης όπως θέλετε πείτε το- γίνεται αντιληπτή αν όχι καθημερινά τότε τακτικά ή και σε κάποια άτομα σπάνια σε καταστάσεις έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Βέβαια,είναι δύσκολο να την πιστέψουμε, καθώς είναι σαν γνωρίζουμε κάτι και δεν ξέρουμε από πού το ξέρουμε.
Όπως λέει και η Δέσποινα Δασενάκη (lifecoach, γράφει στην στήλη Υγεία στην εφημερίδα Τα Νέα) «Οσο επιφυλακτικοί και δύσπιστοι κι αν είμαστε, όμως, με κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο, μπορούμε να υποθέσουμε έστω ότι σε κάποιες περιπτώσεις η διαίσθηση μπορεί να δώσει ένα χέρι έξτρα βοήθειας.»
Είναι ουσιαστικά αυτό που προανέφερα/προαναφέρθηκε πιο πάνω, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ρίσκο.
ασάφεια, 06/05/2017

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

ασάφεια

"Μάθε να γράφεις από ανάγκη και μην αναγκάζεσαι να γράψεις." περισσότερα


Άνθρωποι-φουρτούνες

Έλα να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα.

H πραγματική ελευθερία συνιστά την μοναξιά;

Οι κίνδυνοι του να ασκείς κριτική

Άαρον Σουόρτς, από το σκοτάδι στο φως

Μια ομοφυλόφιλη Αμερικάνος από το Εδιμβούργο της Συρίας

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.