Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Όσα φέρνει ο χρόνος...

Α
Α


Η γιαγιά μου κάθε μέρα πεθαίνει, κάθε μέρα χάνει και λίγο από εκείνες τις υπερδυνάμεις που στα παιδικά μου μάτια φαινόταν πως έχει! Η γυναίκα αυτή μου έλεγε παραμύθια και ιστορίες μαγικές. Όσο ήμουν παιδί μου δίδασκε ποιο είναι το κάθε ζώο με πραγματικά ζώα και όχι παιχνίδια ή ζωγραφιές!
Ο Άγγελος που όταν δεν έπινα το γάλα μου, του έριχνε μια κουταλιά καφέ και το έκανε μαγικό φίλτρο. Η γυναίκα που μου έριξε το πρώτο μου χαστούκι γιατί άργησα να γυρίσω πρώτη φορά από τις φίλες μου και η μαμά μου είχε τρελαθεί! Η ίδια γυναίκα που με έπαιρνε στην αγκαλιά της να με παρηγορήσει, έφταιγα δεν έφταιγα!
Μια γυναίκα σκληρή, δυνατή, ανεξάρτητη και περήφανη. Μια φιγούρα που πάντα θυμάμαι με γερασμένα χέρια, μα απαλά στο χάδι, και νεανικό, γαλαζογκρί βλέμμα με τη σοφία των χρόνων!

Σοφία την λένε τη γιαγιά μου, όνομα και πράμα και ας βαριόμουν να ακούω τις παροιμίες, τις ιστορίες ή τις συμβουλές της για πολλοστή φορά! Αυτή η γυναίκα αριθμεί 7 εγγόνια και 3 δισέγγονα. Μια γυναίκα που ενώ μένει δίπλα μας και τρώμε και μαγειρεύουμε μαζί, διαχώριζε πάντα την λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να ανακατευτεί με το να συμβουλέψει. Και παρότι την κατατρώει η Αρρώστια και χρειάζεται 24 ώρες το 24ώρο φροντίδα, ακόμα και τώρα, μένει δίπλα.
Η ίδια γυναίκα που μέχρι πριν 2-3χρόνια, έσπερνε το χωράφι και φρόντιζε τα λίγα ζώα που είχε βάλει.

Η γιαγιά αυτή ως ρόλος, γκρίνιαζε πάντα όταν έφερνα ένα ζώο στο σπίτι, αλλά ως ψυχή, πρώτη του έδινε όνομα, πρώτη το φρόντιζε και πρώτη πάντα έκλαιγε όταν έφευγε για λίγο! Ο σούπερ ήρωας μού, η γλυκιά αυτή παρουσία που συντροφεύει διακριτικά όλα τα χρόνια της ζωής μου, ήξερε πάντα που να κάνει την χαζή και να με αφήνει να νομίζω πως την ξεγέλασα ή πάντα εμφανιζόταν λίγο πριν ''αυτό'' που κάνω κρυφά, καταλήξει σε καταστροφή! Τότε και πάλι το κατσάδιασμα έδινε τη θέση του σε μια διδακτική ιστορία.

Είναι ψυχή για χωριό και παρόλο που από χρόνια ζει στην πόλη, την έχει μετατρέψει σε χωριό, τόσο απαλά, τόσο νοικοκυρεμένα. Η γιαγιά μου δεν είναι μόνο καλή. Όπως δεν είναι και υπερήρωας. Η γιαγιά μου είναι άνθρωπος και πολύ φοβάμαι φτάνει στο τέλος του ταξιδιού της. Δε θα πω εγώ όμως, το πού φάνηκε κακιά ή λιγότερο δίκαιη. Αν υπάρχει κάποιος να την κρίνει-όπως λένε-θα φτιάχνει ήδη την λίστα του, αν πάλι όχι εγώ θέλω έτσι να την θυμάμαι.

Και μου λένε πως πρέπει να βρω ρούχα μαύρα για να πάω στην κηδεία της, αλλά εγώ δε θέλω να δει το πένθος σε μένα. Ούτε εγώ θέλω να πενθώ. Θέλω να τη συνοδεύσω στην τελευταία της κατοικία -στην ελευθερία- με χαρά, γιατί ως άνθρωπος την έχει ανάγκη και γιατί στα χρόνια της ζωής της προσέφερε και στους ξένους και στην οικογένεια.
Και έκανε λάθη, άλλα υπέφερε αρκετά και ακόμα υποφέρει λες και δεν της έφτανε το βάρος τον 85 της χρόνων.

Άλλωστε είμαστε οι άνθρωποι που είναι γύρω μας, είμαστε οι αναμνήσεις μας και οι εμπειρίες μας. Οπότε θέλω να ευχηθώ να έχει γαλήνη, ηρεμία και ισορροπία και αν μέσα από αυτή την διαδικασία αναγεννηθεί όπως υποστηρίζουν μερικοί, να γίνει μια εξέλιξη της όμορφης και δυναμικής κοπέλας που ήταν, της υπέροχης γυναίκας, της σοφής και κλασσικής χωριατό-γιαγιάς. Της φιγούρας που θα έχω εικόνα στο μυαλό μου, και της παρουσίας που με διαφόρους τρόπους, έχει συμβάλει στο να είμαι εγώ!
Afanti St, 20/04/2017

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Afanti St

Εγώ το παιδί του γέλιου. Το χαμόγελο του κόσμου εγώ. Η δύναμη τη... περισσότερα


Αντίο μικρέ μου φίλε...

Η πρώτη αγάπη της κόρης

Μάνα, η πιο ιερή λέξη

Για τον ήρωα μου

Η μαμά μου έλεγε...

Η ζωή μακριά από τους γονείς

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.