Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Χτίζοντας ένα σχολείο για τη Γκάνα

Α
Α
Pencils%20of%20Promise
Από τη μία η λάμψη του χρυσού που βγαίνει με απίστευτους ρυθμούς από τα σωθικά της Γκάνα, καθώς η χώρα είναι δεύτερη σε παραγωγή χρυσού στην Αφρική και πέμπτη στον κόσμο, αλλά και ο χαρακτηρισμός τόσο της χώρας όσο και της πρωτεύουσας Accra από τους Διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης ως ένα πραγματικό οικονομικό θαύμα και ως ένα παράδειγμα για την υπόλοιπη Αφρική.

Από την άλλη το 80% των 24 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας που πρέπει να επιβιώσουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα και η έλλειψη κάθε σχολικής υποδομής στη χώρα λόγω της συρρίκνωσης του Δημόσιου τομέα κατόπιν των επιταγών του Δ.Ν.Τ. που οδήγησαν στη διάλυση κάθε σχολικής υποδομής και στο πάγωμα κάθε πρόσληψης εκπαιδευτικού.

Δυο πρόσωπα, δυο εικόνες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, που αντικατοπτρίζουν όμως με απόλυτη ακρίβεια αυτό που συμβαίνει από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του ο πρώτος Ευρωπαίος άποικος στη μαύρη ήπειρο και που συνεχίζεται με τους ίδιους, αμείωτους ρυθμούς σήμερα...

Τα παιδιά στο Abetenim δε πηγαίνουν στο σχολείο...
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δραματικής κατάστασης που επικρατεί ειδικά στην ύπαιθρο της Γκάνα αποτελεί και το Abetenim, ένα αγροτικό χωριό 1.000 κατοίκων που το 60% των οποίων είναι νέοι κάτω των 25 ετών.
Τα παιδιά στο Abetenim στερούνται οποιασδήποτε πρόσβασης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς η απόσταση που χωρίζει το χωριό από το πλησιέστερο σχολείο είναι απαγορευτική για τα παιδιά που ζουν εκεί. Έτσι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, το 98% του πληθυσμού του, αδυνατούν να διαβάσουν ή να γράψουν καθώς είναι αναλφάβητοι.

Behance
Όσο υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχει ελπίδα...
Λύση στο πρόβλημα αυτό αποφάσισαν να δώσουν δυο φοιτήτριες της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Α.Π.Θ., η Λήδα Λιούπη και η Παναγιώτα Στεργιοπούλου, οι οποίες σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα ''NKA Foundation'' επιχειρούν να χτίσουν μια σχολική αίθουσα για 40 μαθητές στην περιοχή.

Η αρχιτεκτονική τους μελέτη διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής «Ένα σχολείο για την Γκάνα» που διοργάνωσε το NKA Foundation στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός μεγάλου σχολικού συγκροτήματος που θα παρέχει τη δυνατότητα εκπαίδευσης σε συνολικά 500 παιδιά.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 130 αρχιτέκτονες και ομάδες απ’ όλο τον κόσμο και διακρίθηκαν συνολικά οκτώ συμμετοχές. Οι δύο φοιτήτριες του Α.Π.Θ. είναι η μόνη ελληνική ομάδα (οι υπόλοιπες είναι από Γαλλία, Ιταλία, Μπαγκλαντές, Μαυρίκιο, Ισπανία) που διακρίθηκε για το ανθρωπιστικό πρότζεκτ, το οποίο αυτοχρηματοδοτείται και υλοποιείται σε συνεργασία με το ίδρυμα.


Μπορείς κι εσύ ν' αλλάξεις τον κόσμο βοηθώντας στο χτίσιμο του σχολείου...
Στην προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για το υπέροχο αυτό εγχείρημα, καθώς το πρόγραμμα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, διοργανώνεται bazaar το Σάββατο 22 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, στον χώρο Xyzzy, στην οδό Γκαρμπολά 7, όπου εκεί πέρα από σημειωματάρια, τσάντες, κάρτες και άλλα όμορφα δώρα που δημιουργήθηκαν από την ομάδα με άρωμα Αφρικής, θα μπορεί κανείς να ενημερωθεί διεξοδικά για το πρόγραμμα καθώς θα υπάρχει παράλληλα μια μικρή έκθεση/παρουσιάση του προγράμματος.

Το πρόγραμμα του bazaar είναι το ακόλουθο:
16:00': Έναρξη του bazaar
16:00'-18:00': Παρουσίαση/Πληροφόρηση
18:00': Roda (Capoeira), από Filhos de Angola Greece
19:00': Dj Τheo Goo
20:30': ΤΒΑ
21:00': Κρούση (ομάδα κρουστών)
21:30': Dj Nik Os

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Παράλληλα με το bazaar τρέχει και καμπάνια crowdfunding για το πρόγραμμα στην οποία μπορεί να βοηθήσει όποιος επιθυμεί εδώ:
''A Handmade School for Rural Ghana'' in Indiegogo

Άλλωστε ας μη ξεχνάμε τα λόγια του Nelson Mandela ο οποίος είπε πως ''Η μόρφωση είναι το ισχυρότερο όπλο για ν' αλλάξουμε τον κόσμο'' κι ας κάνουμε ότι μπορούμε για να παραμείνουμε άνθρωποι στους τόσο δύσκολους καιρούς που ζούμε...

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Στέφανος Μαντζαρίδης

Και τώρα; Τώρα τι κάνουμε; Σκύβουμε το κεφάλι και τα παρατάμε; Ή... περισσότερα


Ευχαριστώ την δασκάλα μου που με έμαθε να είμαι άνθρωπος

Το Μουντιάλ του… δρόμου

Μέχρι σήμερα

Το πιο σημαντικό μάθημα

Από τις συμμορίες στα μυστικά της μπάλας

«Μαχητές» με όπλα το ποδόσφαιρο και τη μόρφωση

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.