Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Οι ευγονικές αυλές της άνοιξης

Α
Α
Ευγονικές, ευκαρπικές οι αυλές της άνοιξης. Με τα πεζούλια τα ασβεστωμένα, τα πλακόστρωτα δάπεδα και τις γλάστρες στη σειρά τσίμα τσίμα με τον τοίχο, φρουροί μυρωδικοί του μέσα κόσμου του σπιτιού.

Παλιά, μπορεί και τώρα σε κάποια μέρη, οι άνθρωποι έδιναν θαυματουργική δύναμη στο αναστάσιμο φως. Εκτός της εξώθυρας της θύρας, που καπνιζόταν σταυρωτά κάθε Ανάσταση, καπνίζονταν και τα στείρα δέντρα. Η νεαρή γυναίκα -φορέας γονιμότητας και μούσα άπειρων καλλιτεχνών του παρελθόντος και του μέλλοντος- αναλάμβανε να μεταδώσει στα φυτά τη γονιμότητα του αναστάσιμου φωτός μέσα από τη δική της ευγονία. Την ευγονία της νιότης, της αιώνιας ζωής.

Θέλαν και τα λεμόνια οι άνθρωποι, γιατί η καρποφόρα λεμονιά έδινε αγάπη και μακροζωία σε αυτούς που την είχαν. Γι’ αυτό το δέντρο το φιλούσε η κοπέλα του σπιτιού, και τα άνθη του τότε μοσχοβολούσαν τόσο που μεθούσαν ζούδια, μικρά παιδιά και κρυφά ερωτευμένοι. Τότε συντελούνταν μια ακόμα σιωπηλή ανάσταση, συνοδευόμενη από τα άρρυθμα τρεχαλητά των μικρών παιδιών στις ρίζες του δήθεν ξινού δέντρου.

Γεμάτες συμβολισμούς οι αυλές της άνοιξης. Ο απήγανος που ξορκίζει, η πασχαλιά της νεότητας, τα γεράνια που σε λίγο θα δώσουν ανθό να προστατεύσουν, η μπουμπουκιασμένη ροδιά της τύχης και του πλούτου, η κυδωνιά που πρόλαβε να ανθίσει αγάπη και ευτυχία, η μυρτιά της ειρήνης και της αγάπης.

Και ανάμεσα σε αυτούς τους συμβολισμούς –ποιος ασχολείται ακόμα με αυτούς;- οι αυλές που γεμίζουν παιδιά και γυναίκες καθισμένες στα πεζούλια τις ώρες του εσπερινού… Τα μάτια ορθάνοιχτα, σε ευθεία γραμμή, ενήλικας ο πομπός ανήλικος ο δέκτης όλης αυτής της παραδοσιακής σοφίας, της μητρικής γλώσσας, του έρωτα που από τώρα μπολιάζεται βαθιά μέσα στις άγουρες καρδιές, για να καλοβλαστήσει σαν έρθει η ώρα του καθενός.

%u03A3%u03BF%u03C6%u03AF%u03B1%20%u03A0%u03BF%u03BB%u03AF%u03C4%u03BF%u03C5%20-%20%u0392%u03B5%u03C1%u03B2%u03AD%u03C1%u03B7
Μια φωνής μάνας διακόπτει το κρυφτό, τα παιδιά ξεπηδούν μέσα από τους θάμνους και τα λουλούδια. Μια φωνή μάνας διακόπτει το παραμύθι. Τα σαμιαμίδια κρύβονται στις χαραμάδες σαστισμένα. Δεν πειράζει. Η αυλή κι αύριο εδώ θα είναι, με τις μυρωδιές και τα μυστικά της. Και τα παιδιά, όσο και να μεγαλώσουν, πάνω στα πεζούλια της θα ξεκουράζονται και με την πρώτη ευκαιρία θα κορφολογούν τους ανθούς της.

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Σοφία Πολίτου - Βερβέρη

Η σκιά μας και η μυρωδιά μας ό,τι μείνει για να πουν οι άλλοι, ό... περισσότερα


H μέρα σου, Παναγιά μου

Stephen King

Γαλής νυχτοπερπατήματα

Ο δυσφημισμένος λύκος

Κάτι γίνεται

Μο Γιαν: Ο νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.