Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Δικαίωμα στην πίστη

Α
Α

'Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι'.

Ίσως μία από τις σπουδαιότερες φράσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μακαριότητα και πτωχό πνεύμα όχι με την έννοια της μειωμένης αντίληψης ή ευφυΐας, όπως πολλοί θεωρούν. Μακαριότητα σαν αυτή της γιαγιάς που γλυκά και ασκότιστα απολογείται στα εγγόνια της 'δεν ξέρω εγώ από αυτά παιδί μου, αυτά τα ξέρετε εσείς οι νέοι', προσφέροντας ένα χάδι και ένα φίλεμα. Μακαριότητα σαν αυτή του παππού, ο οποίος έχει στραγγίσει την πέτρα και έχει οργώσει αμέτρητα τετραγωνικά γης, έχει επιζήσει πολέμων, κατοχών και κακουχιών, έχει κάνει οικογένεια, παιδιά, εγγόνια και αρκείται σε έναν μονό ελληνικό, μια τσικουδιά, μια γωνιά ψωμί κομμένη με το χέρι από το φρέσκο καρβέλι, λίγο τυρί και μερικές ελιές, το πρώτο φως της μέρας και έναν γλυκό βαθύ ύπνο το βράδυ.

Όχι, δεν είμαι ο Νίκος Ξανθόπουλος, δε ζω σε άλλη δεκαετία και προφανώς δεν έχω υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας της Επί του Όρους ομιλίας. Είμαι ένας Νίκος σύγχρονος του 2017, που ζει στην εκ διαμέτρου αντίθετη άκρη της Ευρώπης, μακριά από τις εικόνες που μόλις περιέγραψα, που κυνηγά ορατούς και αόρατους στόχους και αγωνίζεται καθημερινά να πείσει αλλήλους για τις καλές προθέσεις, τις ικανότητες και τις γνώσεις του, καθώς το ξένο προς τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, είναι πιο δύσπεπτο.

Πόσο πιο μακάριος είμαι εγώ που δε θεωρώ τον εαυτό μου πιστό, τουλάχιστον με τη δογματική έννοια που πλαισιώνουν οι σκαλισμένες στην πέτρα απαράβατες εντολές; Που μπορώ να παραδεχτώ πιο θαρρετά από όσους αναζητούν στις 11.59 το Άγιο Φως και μόλις στις 12.01 τη 'Μαρτυρική Μαγειρίτσα', ότι ενδεχομένως η μεγαλύτερη μου ταύτιση με την περίοδο ήταν η παρακολούθηση χολυγουντιανών βιβλικών υπερπαραγωγών και η γενικότερη προσμονούσα τη λύτρωση αναστάτωση των ημερών; Που αντιλαμβάνομαι την δαρβινική εξέλιξη του homo erectus, που φλερτάρω με την ιδέα των άπειρων συμπάντων του Δ. Νανόπουλου και αποδέχομαι την απεραντοσύνη του σύμπαντος ως συνέπεια ενός big bang και όχι ως αποτέλεσμα της έβδομης μέρας της δημιουργίας; Που καταλαβαίνω μεν και ακούω με συμπάθεια την ουσία των παραβολών, πιστεύω δε περισσότερο στην αδογμάτιστη ελεύθερη βούληση, στο σεβασμό και την αγάπη για τον άνθρωπο και τις ελευθερίες του, στην αλληλεγγύη, στην παιδεία, στην προστασία των αδέσποτων πάσης μορφής και του περιβάλλοντος, στην αγάπη για τον πολιτισμό, τον ορθολογισμό και την πρόοδο; Και δυστυχώς βλέπω καθημερινά όλα αυτά να καταπατούνται από την ανθρώπινη φάρα. Αυτή για την οποία έχει δημιουργηθεί ως εκ θαύματος όλο αυτό το μεγαλείο γύρω μας, ενώ δείχνει να μην της αξίζει.

Επιλέγω να ζω την κάθε μέρα, χαίρομαι που η ανθρωπότητα μου επιτρέπει ακόμα να ξημερώνει η επόμενη, κάνω ότι καλύτερο μπορώ βάσει του συστήματος αξιών, της παιδείας και της αγωγής​ μου και δεν προσδοκώ τίποτα για το μετά. Έτσι και αλλιώς δεν το γνωρίζω και προφανώς δεν το γνωρίζουν όσοι κόπτονται να με πείσουν περί αυτού. Δεν προσπαθώ μοιρολατρικά να ορίσω το πριν, το πώς και το γιατί, δεν έχω ανάγκη τα πράσινα αγγελικά λειβάδια, τις δαιμονικές φωτιές κάτω από καζάνια, την επίγεια επιστροφή με άλλη μορφή και τις αιώνιες άυλες ζωές, οι οποίες αν υπάρχουν καλοδεχούμενες, ή μήπως όχι; Προσπαθώ να βρίσκω την ουσία των πραγμάτων στα μικρά, απλά, καθημερινά, στα απτά και ορατά. Αναρωτιέμαι γιατί να επιζητώ να πιω έναν αμφιλεγόμενο ωκεανό, όταν λασπώνω το ρυάκι γάργαρου νερού μπροστά στα πόδια μου;

Προσπαθώντας να αντλήσω δύναμη, έμπνευση, κίνητρο από όλα τα παραπάνω, δεν είμαι σίγουρα πιο μακάριος από τον άνθρωπο που βρίσκει νόημα στη ζωή του μέσω μιας πίστης, όποια και αν είναι αυτή. Δεν μπορώ να τον κατακρίνω για αυτή του την προσήλωση και θεώρηση, εφόσον σέβεται το υπόλοιπο ανθρώπινο και φυσικό οικοδόμημα γύρω του. Απλά με ανησυχεί κάθε φορά που αυτή η πίστη ντύνεται με μανδύες φανατισμού, μισαλλοδοξίας, αυταρχικών πλαισίων και αντί να κοινωνεί λόγο νουθεσίας, επιλέγει ράβδο τιμωρίας. Ιστορικά, έχει αποδειχθεί πως η τυφλή πίστη δεν συνεπάγεται απαραίτητα την αποδοχή του διαφορετικού και του άλλου, την πλήρη ελευθερία κίνησεων, πράξεων, λόγων και ιδεών.

Αν και δεν τρέχω πια να προλάβω τους εσπερινούς αυτής της Εβδομάδας, κατανοώ την ανάγκη των συνανθρώπων μου να το κάνουν. Να βρουν γαλήνη, παρηγοριά και ανακούφιση, εσωτερική ενέργεια, αισιοδοξία και διάθεση για ζωή, μέσω του Θείου Δράματος και του Αναστάσιμου Μηνύματος. Ακόμα και αν μερικές φορές γίνεται απλώς εθιμοτυπικά και από συνήθεια, είναι ένα στήριγμα η ελπίδα και το όραμα αυτών των ημερών. Για αυτό και δεν επιθυμώ, για την ακρίβεια κατακρίνω, τo χλευασμό τους με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμα και αν αυτός είναι ένα αθώο χιουμοριστικό post, meme ή σχόλιο στα social media, ή πολύ περισσότερο η προσπάθεια εκλογίκευσης των όσων λαμβάνουν χώρα κατά την εορταστική περίοδο δια της μηδενιστικής απόρριψης και του αφορισμού.

Δεν το παίζω, ούτε δηλώνω αναμάρτητος, όσον αφορά τα προανφερθέντα και ο καθένας προφανώς πράττει αυτοβούλως και εν γνώσει των συνεπειών. Ωστόσο πιστεύω οτι αν θέλω να συμβαδίζω με τις αρχές που ασπάζομαι και περιγράφω σε αυτό μου το κείμενο, πράξεις χλευασμού ή μηδενισμού σαν τις παραπάνω, δεν με χαρακτηρίζουν πιο μακάριο από τους αποδέκτες τους και σε καμία περίπτωση δε με καθιστούν πιο 'πλούσιο τω πνεύματι'.

Καλές γιορτές!

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Νίκος Βλάχος

Διάβασα το "Μη μένεις εκτός", είδα φως και μπήκα... έτσι απλά. Μ... περισσότερα


H μέρα σου, Παναγιά μου

Καλά υποκριτικά Χριστούγεννα...

Γάμος με ομοφυλόφιλους, διαζύγιο με Εκκλησία

Mε τι καρδιά να ‘καυχηθείς’ «καλά Χριστούγεννα»;

Τα ακρωτηριασμένα κορίτσια του κόσμου

Afghan Girl

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.