Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Η ζωή μ' έναν Πινόκιο

Α
Α

Ζουν κι αναπνέουν ανάμεσά μας. Μοντέρνοι Πινόκιο που σαφώς δε μεγαλώνει η μύτη τους μα με κάποιον τρόπο αποκαλύπτονται αργά ή γρήγορα. Απλοί ψεύτες ή ακόμη χειρότερα μυθομανής τύποι. Μη σου τύχει δηλαδή, αλλά να που τυχαίνει...

Ανάμεσά μας υπάρχουν κι άνθρωποι που είτε από φύσει, είτε από θέσει είναι ψεύτες και ψεύτικοι. Φτιάχνουν σενάρια και τα σερβίρουν με άνεση αδιαφορώντας για τους άλλους. Κάποιοι απλά για να ξεγελάσουν, να καλυφθούν ή να κερδίσουν κάτι και κάποιοι άλλοι, ακόμη χειρότερα, για να πιστέψουν πρώτα οι ίδιοι όλα αυτά. Αυτοί δεν είναι απλοί Πινόκιο αλλά μυθομανής Πινόκιο.

Διαφορές
Η διαφορά τους είναι ότι οι πρώτοι απλά θέλουν να καλύψουν και να κρύψουν ή να μεταποιήσουν την αλήθεια και υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Μας αποπροσανατολίζουν και χαίρονται μόλις το καταφέρουν. Κοιμούνται με ήσυχη συνείδηση πάραυτα και αν χρειαστεί -και συνήθως χρειάζεται- συμπληρώνουν το ψέμα τους και με επόμενα για να διασφαλίσουν την επιτυχία.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν άνθρωποι που ενδεχομένως και να πάσχουν από κάποια ψυχογένεια. Ζουν το μύθο τους κανονικά πρώτα οι ίδιοι και μετά τον μοιράζονται. Πρωταρχικός τος σκοπός δεν είναι να κοροϊδέψουν τους άλλους, όσο να πιστέυουν οι ίδιοι αυτό που πλασάρουν.
Με αυτόν τον τρόπο φεύγουν από την πραγματικότητα που μάλλον δεν τους αρέσει, γίνονται αυτό που ενδόμυχα λαχταρούν αλλά δεν είναι και, εντυπωσιάζοντας τους άλλους, το ζουν πιο έντονα.

Και τι κάνω με τον Πινόκιο;
Όλοι έχουμε συναντήσει άτομα και από τις δυο κατηγορίες και δε νομίζω να αποτέλεσε αυτό ευχάριστη εμπειρία. Είναι τρόπος ζωής όμως κι όχι απλά συνήθεια, συνεπώς ας μην έχουμε αυταπάτες πως ένας τέτοιος τύπος θα διορθωθεί ποτέ.
Δεν είναι απαραίτητο ότι έχει κίνητρο την κακία αλλά το αποτέλεσμα μετρά. Αν δε μπορείς να εμπιστευτείς έναν άνθρωπο και να βασιστείς ότι αυτά που σου λέει είναι αλήθεια, τι να το κάνεις ακόμη κι αν είναι χρυσός;

Η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων έχει να κάνει με την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του καθενός. Κάποιοι το αντέχουν, το ανέχονται στωϊκά ή παριστάνουν πως πιστεύουν τα όποια παραμύθια. Κάποιοι άλλοι θίγονται και προσβάλλεται η νοημοσύνη τους και δε το καταπίνουν με τίποτα.
Ό,τι και να επιλέξει κανείς όταν έχει να κάνει με έναν Πινόκιο, σημασία έχει να γνωρίζει πως όσα ακούει δεν ανταποκρίνονται σε καμία πραγματικότητα ή αλήθεια. Μπορεί να επιλέξει να τον ξεμπροστιάσει ή να παίξει το παιχνίδι του κι όπου βγει.
Μπορεί όμως και να διαλέξει απλά να απομακρυνθεί μεταφορικά, κυριολεκτικά ή και τα δυο, από τον ψεύτη ή τον μυθομανή.

Πως ξεχωρίζω πια ή εμπιστεύομαι;
Η αλήθεια είναι πως μετά από μια τέτοια εμπειρία, γίνεσαι πιο καχύποπτος κι επιφυλακτικός. Κλονίζεται η πίστη σου στους ανθρώπους και δεν είναι κάτι που ξεπερνάς εύκολα, το να σε έχουν εξαπατήσει δηλαδή ακόμη και για τα πιο απλά ή ανούσια πράγματα καθημερινής φύσεως πολλές φορές.

Το κίνητρο του Πινόκιο είναι αυτό που σε πονά κι όχι το ψέμα αυτό καθαυτό. Ωστόσο πάλι πήραμε ένα μάθημα ζωής. Δε θα είναι όμως πια τόσο δύσκολο να καταλάβεις τον επόμενο Πινόκιο αφού τα χαρακτηριστικά τους είναι κοινά και ήδη είσαι ψιλιασμένος άνθρωπος.

Από την άλλη πλευρά όμως, δεν είναι σωστό να χάσουμε τελείως την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους ή να σκεφτόμαστε για αυτούς το χειρότερο, τουλάχιστο μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.
Άρα χρειάζεται μια στάση ψυχραιμίας που ούτε σε θύματα εύκολα θα μας μεταμορφώνει αλλά δε θα περνάει και η ζωή μας με καχυποψία και φόβο. Άλλωστε πως αλλιώς θα διαπιστώσεις αν κάποιος αξίζει την εμπιστοσύνη σου αν δε του τη δώσεις, έστω και σε κάποιο βαθμό;

Ο Πινόκιο ήταν, είναι και θα είναι ένας συμπαθητικός τύπος παραμυθιού που όμως όσο κι αν μας γοητεύει στην αληθινή ζωή, δε μπορούμε να συνυπάρξουμε μαζί του...

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Θωμη Μπαλτσαβια

Είμαι η Θώμη και γράφω...γράφω ερωτική ποίηση,διηγήματα,παραμύθι... περισσότερα


Αθάνατο ελληνικό καλοκαίρι

Καλοκαιράκι αργείς;

Άνθρωποι με ημερομηνία λήξης...

Ουδέν κακόν αμιγές καλού

Ρούχα και διάθεση

Νομοτελειακή τυχαιότητα

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Συμβιβασμός εναντίον αποδοχής

Χριστίνα (Ανδρομέδα) Πεταλωτή
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.