Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Οι... "Τρομοκρατικές Επιθέσεις"

Α
Α
Gerd%20Altmann%20-%20Pixabay.com

Οι Τρομοκρατικές Επιθέσεις (Τρομοκρατία) σύμφωνα με την Wikipedia εκ του τρόμος + κράτος, αν και δεν υπάρχει διεθνώς συμφωνημένος ορισμός, γενικά αποτελεί τη «συστηματική» χρήση, ή την απειλή χρήσης βίας, που συμβαίνει πάντα ως αντίδραση, ή άσκηση πίεσης, από οργανωμένες ομάδες με πολιτικά, θρησκευτικά ή άλλα ιδεολογικά κίνητρα (ως υπόβαθρο - βάση) αλλά ακόμη και από ολόκληρους κρατικούς μηχανισμούς, εναντίον ατόμων, ομάδων ή περιουσιών, με απώτερο στόχο τις κυβερνήσεις από τις οποίες προσδοκούν κάποια αντίστοιχα (των κινήτρων) οφέλη - κέρδη. Η κάθε πράξη επ' αυτού χαρακτηρίζεται τρομοκρατική πράξη και οι επιχειρούντες αυτήν τρομοκράτες.

Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα μετά την εμφάνηση των Τζιχαντιστών η Τρομοκρατία στην Ευρώπη (γενικότερα) έχει αυξηθεί... Παραδοσιακά, το ιδεολογικό υπόβαθρο της τρομοκρατίας είναι θρησκευτικό και πολιτικό. Όμως, στη σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα, λόγω της αύξησης του ρήγματος μεταξύ των φτωχών και πλουσίων κοινωνιών - στρωμάτων - κρατών, προστίθεται ένας νέος λόγος υποστήριξης των τρομοκρατικών οργανώσεων, για τον οποίο υπάρχει ο κίνδυνος η τρομοκρατία να αποκτήσει υποστήριξη από τη λαϊκή βάση.

Στη σημερινή εποχή η τρομοκρατία είναι ιδιαίτερα εξελιγμένη ως προς τις μεθόδους και την τεχνολογία που χρησιμοποιεί. Ο ακριβής αριθμός των μελών των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν διεθνώς είναι άγνωστος. Καθημερινά, φαίνεται ότι αυξάνονται οι υποστηρικτές της τρομοκρατίας, κυρίως μεταξύ των φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας. Οι βασικοί στόχοι της σημερινής διεθνούς τρομοκρατίας (αντίδρασης) είναι κυρίως η κάποια δράση ορισμένων κρατών των δυτικών κοινωνιών και η αυθαίρετη παγκοσμιοποίηση που εκείνες θέλουν να επιβάλλουν.

Το 2015 είναι η χρονιά με τις περισσότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές μετά από τρομοκρατικά χτυπήματα, την τελευταία δεκαετία. Φέτος, τα μέχρι στιγμής θύματα είναι 148 και το ημερολόγιο έχει περισσότερα από 30 φύλλα ακόμη για να μπει στο 2016. Και είναι τόσο σημαντική η φετινή χρονιά ακριβώς γιατί θυμίζει τόσο έντονα το 2004. Τη χρονιά, δηλαδή, που είχε συγκλονίσει την Ευρώπη. Ηταν τότε που είχε αιματοκυλιστεί η Μαδρίτη με την τρομοκρατική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα, τότε που 191 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους και περισσότερα από 1.800 είχαν τραυματιστεί. Η επίθεση αυτή παραμένει η πιο πολύνεκρη τραγωδία σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ωστόσο, αυτή η εικοσαετία που είχε μόνο τρία μαζικά χτυπήματα δεν θυμίζει σε τίποτα τα όσα είχαν προηγηθεί από το 1970 και μετά. Οι δυνάμεις του ιρλανδικού IRA και των Βάσκων της ΕΤΑ είχαν μετατρέψει την Ευρώπη σε ένα όχι και τόσο ασφαλές περιβάλλον. Ηταν –βλέπετε- τα απόνερα των διευρύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε συνδυασμό με το τεταμένο κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο παιχνίδι των τρομοκρατικών ενεργειών –κυρίως με βομβιστικές επιθέσεις- βρισκόταν κι η ιταλική οργάνωση Anni di Piombo.

Συνολικά, από το 1970 μέχρι και αυτή την ώρα, η Ευρώπη μετρά στα δυτικά της 1.600 επιθέσεις, σύμφωνα με τα στοιχειά του Global Terrorism Database. Αυτό μας κάνει περισσότερες από 350 κάθε χρόνο, ως μέσο όρο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων. Από τις μεγαλύτερες είναι η τζιχαντιστική τρομοκρατία, καθότι σχετίζεται με το ευαίσθητο ζήτημα της ασφάλειας.

Οι τρομοκρατικές ενέργειες όχι μόνον ενισχύουν τα συντηρητικά αντανακλαστικά των Ευρωπαίων πολιτών, ενδυναμώνοντας σχηματισμούς που επενδύουν στον φόβο, αλλά δύνανται, ανάλογα με τη χρονική στιγμή που θα συμβούν, να διαφοροποιήσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς, ακόμη και να επηρεάσουν εκλογικά αποτελέσματα, όπως συνέβη στην Ισπανία το 2004.

Μέσα σε περιβάλλον ανασφάλειας, κράτη-μέλη επιβάλλουν περιορισμούς στη λειτουργία της Σένγκεν, ενώ η ανάγκη να εδραιωθεί η αίσθηση απόλυτου ελέγχου της κατάστασης, μολονότι επιτακτική, μοιάζει περίπου αδύνατη. Η καταστολή του τρομοκρατικού κινδύνου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αδρανοποίηση ενεργών και υπό διαμόρφωση πυρήνων εντός ευρωπαϊκής επικράτειας. Με τουλάχιστον 5.000 Ευρωπαίους να έχουν πολεμήσει στο πλευρό του ISIS και περίπου 1.800 εξ αυτών να έχουν επιστρέψει στις εστίες τους, και την αναγνώριση ότι υφίστανται δίκτυα στρατολόγησης και προστασίας στη Γηραιά Ηπειρο, η ανταλλαγή ακόμη και ευαίσθητων πληροφοριών μεταξύ των αρχών ασφαλείας θα έπρεπε να αποτελεί αυτονόητη ενέργεια.

Το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών όχι μόνον πανευρωπαϊκά αλλά και εθνικά πάσχει. Τόσο καθετοποιημένα (π.χ. μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων χωρών όπως η Γερμανία) όσο και οριζόντια/διακρατικά, η συνεννόηση ενέχει δυσκολίες. Η «ανόμοια» αξιολόγηση ενός υπόπτου με βάση διαφορετικά στοιχεία που διαθέτουν οι επιμέρους εθνικές αρχές ασφαλείας είναι κομβική.

Ο Τυνήσιος δράστης της επίθεσης στο Βερολίνο, παρότι είχε προγνωστικούς δείκτες που θα έπρεπε να σημάνουν συναγερμό, αφού εξέτισε την ποινή του στις ιταλικές φυλακές, αιτήθηκε προσφυγικού ασύλου στη Γερμανία και, όταν απορρίφθηκε το αίτημά του, δεν μπορούσε να απελαθεί λόγω έλλειψης επίσημων εγγράφων. Με όλα τα στοιχεία στη διάθεσή τους, οι Αρχές έπρεπε να προβούν σε προληπτικές ενέργειες αντί της παρακολούθησης. Το πρόβλημα μεγιστοποιείται τόσο από την αργή αντίδραση των δικαστικών αρχών όσο και την απροθυμία των χωρών καταγωγής να δεχθούν πίσω τους επαναπατρισθέντες. Γίνεται, μάλιστα, εντονότερο για όσους προέρχονται πραγματικά ή κατά δήλωσή τους από αποτυχημένα κράτη (π.χ. Λιβύη).

Επιπροσθέτως, εντοπίζονται τεχνικές αγκυλώσεις, όταν πληροφορίες που συγκεντρώνονται κατά την έρευνα πριν από την ποινική δίωξη ή σε αρχικό δικονομικό στάδιο δεν μπορούν εύκολα να διακινηθούν μεταξύ των κρατών-μελών. Πρώτον, πρέπει να έχουν δικονομικό βάρος και εγκυρότητα, με συνέπεια να γίνεται προσεκτική επιλογή. Δεύτερον, λόγω διαφορετικών νομικών καθεστώτων, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα.

Αθροίζοντας στα παραπάνω τη φύση των επιθέσεων, τα διάτρητα σύνορα και την αδυναμία - απροθυμία συμπλήρωσης των προνοιών της Σένγκεν με μία ουσιαστική ένωση ασφάλειας, γίνεται αντιληπτό πως ο βαθμός έκθεσης της Ευρώπης έναντι της τρομοκρατικής απειλής θα παραμείνει υψηλός.

Συνεπώς καταλήγουμε πως το σχέδιο είναι καλά οργανωμένο... Υπάρχει μια σταδιακή αλλά σταθερή διάλυση της Ευρώπης. Θέλουν να κυριαρχήσουν σε βάρος της... Δεν σκέφτονται όμως ότι μπορεί και κάποια στιγμή να χάσουν... Το σχέδιο είναι καλά οργανωμένο...

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Panagiotis Tsouroupidis

Μου αρέσει το θέατρο, η μουσική, ο χορός. Ευελπιστώ στο μέλλον ν... περισσότερα


Βρετανικό δημοψήφισμα, πόσο δημοκρατικό ήταν τελικά;

Σαν να δίνεις σε μαϊμού γεμάτο όπλο

The Big Chill ΙII

Πάνω απ' όλα είσαστε άνθρωπος

Έχω έναν άσο στο μανίκι μου

Μια πρώτη αποτίμηση

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Συμβιβασμός εναντίον αποδοχής

Χριστίνα (Ανδρομέδα) Πεταλωτή
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.