Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Η λέξη που φοβόμαστε να πούμε

Α
Α
@Emma%20Nostrom-Bullying
Σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια, η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη είχε συγκλονίσει σύσσωμη την ελληνική κοινωνία. Έσπευσαν τότε λοιπόν αμέσως, γνωστοί, παλιοί συμμαθητές, καθηγητές, φίλοι και συγγενείς να κατασπαράξουν και να καταβροχθίσουν εκείνους που εμφανίζονταν ως θύτες στο συγκεκριμένο συμβάν (τι παρωδία Θεέ μου;). Δεν έχω σκοπό να θίξω κανέναν από την υπόθεση του Βαγγέλη και, όσο διακριτικά και εάν μπορεί κανείς να το θέσει, ένα είναι το μόνο σίγουρο: ήταν εξοργιστική και εντελώς απαράδεκτη η τροπή των γεγονότων.

Δε μπορώ όμως να μη θέλω να κατεβάσω κάτω τα γυαλικά της μητέρας μου όταν ο κάθε φιλεύσπλαχνος παλιός συμμαθητής, φίλος ή γνωστός σπεύδει να κατηγορήσει και να κρίνει καλά κρυμμένος πίσω από τη μάσκα του. Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Σε όσους έτρεξαν λοιπόν να μιλήσουν για το θέμα του bullying και ν' ανεβάσουν λυπημένα τραγουδάκια στο facebook ή αηδιαστικά κειμενάκια συμπαράστασης και κατανόησης, έχω να πω ότι την πρόβα σας δεν τη δουλέψατε καλά και η παράσταση σχόλασε.

Κακά τα ψέματα, όλοι μας έστω και για μια φορά στη ζωή μας βιώσαμε το bullying: είτε ως αυτόπτες μάρτυρες που ποτέ δεν καταγγείλαμε τίποτα, είτε ως θύτες, είτε ως θύματα, είτε περνώντας για διάφορους λόγους από όλους τους ρόλους. Για αυτούς που ανήκουν στην εκπληκτική κατηγορία στην οποία συγκαταλέγονται όσοι είδαν και βρήκαν το θάρρος να "καταθέσουν" έχω να πω μόνο ειλικρινά συγχαρητήρια.
Ωστόσο οι πρώτες δύο κατηγορίες, σας είναι δύσκολο να το δεχτείτε αλλά, είναι εξίσου ένοχες.

Οι θύτες της υπόθεσης του Βαγγέλη, δυστυχώς, δεν είναι οι μόνοι θύτες στην Ελλάδα και το bullying, εννοείται πως ,δε συμβαίνει μόνο στα Πανεπιστήμια.
Θα ήταν, λοιπόν, τιμιότερο από εσάς που ξέρετε καλά ποιο ρόλο είχατε (ή έχετε ακόμα) στο ριζωμένο πια έθιμο του bullying, να κάνετε επιτέλους κάτι εποικοδομητικό. Αντί να ανεβάζετε παραστάσεις φουλ στο δράμα και στα ψεύτικα δάκρυα ή αντί να συμπεριφέρεστε λες και ποτέ δεν είχατε μερίδιο ευθύνης, λες και ποτέ δεν υπήρξε το φαινόμενο δίπλα σας ή μέσα σας, κοινώς, αντί να κάνετε την πάπια, να σκεφτείτε για μια έστω φορά το γιατί... Για ποιο λόγο το κάνατε; Θα το ξανακάνατε; Τι κενά είχατε και χρειαζόσασταν ένα σάκο του μποξ να καλύψει το χώρο;
Δείτε κατάματα τον πόνο που προκαλέσατε. Τι ευχαρίστηση έκρυβε το να καταστρέψετε μια ζωή; Προς τι το μίσος;
Θα ζητούσατε συγνώμη;

Και εάν είδατε και δε μιλήσατε, θα μιλούσατε αυτή τη φορά ή θα μένατε ασφαλείς στη θεσούλα σας και πάλι; Οι στρουθοκάμηλοι όταν δεν μπορούν να τρέξουν άλλο για να γλιτώσουν από τον εχθρό μένουν ακίνητες με το κεφάλι στο χώμα και προσποιούνται ότι είναι νεκρές. Κι ό,τι γίνει, αυτές εξάλλου δε μπορούν να τρέξουν άλλο.
Και είναι οδυνηρό, αλλά ξαφνικά αρέσει αυτή η μόδα στο θέμα του bullying. Το κεφάλι στο χώμα και μη τον είδατε τον Παναή και ως εκ θαύματος, το πρόβλημα δεν υπάρχει πια.

Δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει να κουβαλάτε για πάντα την ενοχή, όμως δε πρέπει ούτε να την πετάτε ή να την καταχωνιάζετε. Θα αποτελεί ενδεχομένως για εσάς, αν είστε πια αρκετά συνειδητοποιημένοι, μια οφειλή που δε θα πληρωθεί ποτέ αν δε σας συγχωρέσουν και εάν εσείς δε συγχωρέσετε τον εαυτό σας.

Προτού όμως βρεθείτε με τύψεις και άλλα βαριά πράγματα, δράστε. Μιλήστε. Ζητήστε συγνώμη. Καταγγείλετε. Αν δεν το κάνετε εσείς, όχι, δε θα το κάνει ούτε ο άλλος. Μην εθελοτυφλείτε!
Το bullying αρέσει. Και ας μη το λένε.
Πείτε «έφταιξα». Δε πειράζει. Πείτε το! Πρέπει να ακουστεί επιτέλους, μη φοβάστε.
Απλά κάντε κάτι γι’ αυτό.

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Κωνσταντίνα Καρανάσιου

Ό,τι ονειρεύτηκα τόσα και τόσα βράδια, ό,τι πεθύμησα με τόση αλλ... περισσότερα


Στο πρόσωπο της Ηριάννας αντικρίζω τα δικά μας πρόσωπα...

Η καταδίκη στην υποψία...

Περί σεξισμού

Ζωντανοί-νεκροί...

Παρουσιαζόταν ως άγγελος αλλά εγώ δεν έβλεπα τα φτερά

Δημοκρατία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μου

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.