Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Friendly reminder

Α
Α
Και κάπου εδώ μέσα σε ένα συνονθύλευμα κρίσεων (οικονομικής, πνευματικής, κοκ.), μέσα σε αυτήν την κοινωνία μικρόκοσμων, είμαι και εγώ που ανησυχώ. Περνάω τη δικιά μου κρίση δηλαδή. Και σκέφτομαι, πόσα πράγματα ξέρουμε για το ίδιο μας το μυαλό. Και προφανώς η απάντηση είναι παντού γύρω μας!

Μέσα σε χιλιάδες χρόνια εξέλιξης, και για μερικά είδη ίσως και εκατομμύρια, έχουν αναπτυχθεί αμέτρητοι μηχανισμοί επιβίωσης. Τι να το κάνεις το μυαλό, άμα είσαι ο λευκός καρχαρίας για παράδειγμα. Με τέτοια μυϊκή μάζα, δύναμη, μηχανισμούς αναγνώρισης του περιβάλλοντος, το μυαλό τους απασχολείται μόνο με το να τους συντηρεί. Με έναν πολύ απλό τρόπο σκέψης μπορεί να πει κανείς, πως ο καρχαρίας λόγου χάρη, έχει κατανοήσει καλύτερα την μηχανική του κόσμου και συμβιβασμένος μόνο με τους φυσικούς νόμους, πορεύεται και εξερευνεί τον κόσμο.

Εμείς είχαμε την ατυχία να έχουμε ένα ιδιαίτερο 'όπλο' στα χεριά μας. Ένα όπλο που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως και τείνει να γίνεται αυτοκαταστροφικό. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, μετά από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης κατέληξε να μπορεί να φέρει εις πέρας λειτουργίες που ξεπερνούν τη 'λογική'. Όπως τα 'όπλα' του λευκού καρχαρία ξεπερνούν την κοινή λογική.

"Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η ακοή φαίνεται να είναι η κυρίαρχη αίσθηση του καρχαρία. Ο καρχαρίας έχει ένα εσωτερικό 'αυτί' που αποτελείται από τρεις θαλάμους και το οποίο ανιχνεύει ήχους, επιτάχυνση και βαρύτητα. Ο καρχαρίας χρησιμοποιεί τον ήχο για τον εντοπισμό της τροφής του και έλκεται ιδιαίτερα από τα ηχητικά σήματα χαμηλών συχνοτήτων (25 με 100 Hz), όπως αυτά που εκπέμπουν τα τραυματισμένα ψάρια. Μερικοί καρχαρίες έλκονται από ηχητικά σήματα που εκπέμπονται από απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων. Κατά μήκος του σώματος του καρχαρία υπάρχει η πλευρική γραμμή. Πρόκειται για ένα σύστημα καναλιών που βρίσκονται κάτω από το δέρμα του και είναι γεμάτα με ένα ρευστό. Το σύστημα αυτό επικοινωνεί μέσα από μικρούς πόρους με θαλασσινό νερό. Η πλευρική γραμμή περιέχει κύτταρα-αισθητήρες τα οποία καταλήγουν σε πολύ λεπτά τριχίδια μέσα στο ρευστό που γεμίζει το όλο σύστημα. Οποιαδήποτε κίνηση του νερού η οποία προκαλείται από περιδινήσεις, ρεύματα, δονήσεις κλπ. μετακινεί τα τριχίδια τα οποία «ειδοποιούν» τα κύτταρα-αισθητήρες που με τη σειρά τους προκαλούν νευρικές δονήσεις στον εγκέφαλο. Όπως και το αυτί, η πλευρική γραμμή ανιχνεύει δονήσεις χαμηλής συχνότητας. Όσο για την όσφρησή τους, είναι αλήθεια ότι μπορούν να ανιχνεύσουν απειροελάχιστες συγκεντρώσεις χημικών ουσιών (όπως συγκεκριμένα αμινοξέα). Η όσφρησή τους μπορεί να εντοπίσει την πηγή σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων." (πηγή http://history-pages.blogspot.co.uk)

Δεν είναι και λίγο να ξέρεις ακρίβως τι παίζει γύρω σου, σε ακτίνες εκατοντάδων μέτρων, όταν εμείς δεν ξέρουμε τι γίνεται μπροστά στα μάτια μας.

Το μυαλό μας έχει κατασκευαστεί για να σκέφτεται και να επιλύει προβλήματα. Είναι ένας ιδιαίτερος "μυς" που χρειάζεται "γυμναστική". Να σκέφτεται συνεχώς και να μην μένει αδρανής γιατί ατροφεί. Αν όχι να σκέφτεται πως θα σκοτώσει τη λεία του (από εκεί πολύ απλά ξεκίνησε όλη η ιστορία), τουλάχιστον να έχει την τάση να παράγει από σκέψεις απλές μέχρι δημιουργίες φυσικές, με υπόσταση! Κάπως, με κάποιο τρόπο, καταφέραμε να περνάμε τη ζωή μας ψάχνοντας τρόπους να το απασχολούμε και η μόνη μας αναζήτηση είναι αυτή. Το μυαλό ενδιαφέρεται μόνο να αναζητήσει πράγματα να το απασχολήσουνε για να περάσει η ώρα. Ενώ είναι προορισμένο να φτιάχνει αεροπλάνα, διαστημικά προγράμματα, να λύνει εξισώσεις και ένα σωρό περίπλοκα πράγματα, το δικό σου και το δικό μου, έμεινε μόνο στο να μάθει π.χ. πόσο ήρωας ήταν ο Κολοκοτρώνης. Ίσως τελείως άστοχο παράδειγμα, αλλά το χρησιμοποιώ για να συγκρίνω την ποιότητα των γνώσεων και των σκέψων.

Και όσο το μυαλό μας καταπιέζεται ξεσπάει με τρόπους ακατανόητους για μας. Είναι φτιαγμένο για πράγματα πέρα από κάθε φαντασία και εσύ κάθεσαι και διαβάζεις αυτό το άρθρο αντί να γράφεις το δικό σου. Μια φιλική υπενθύμιση, να εκφράζεσαι για να ανοίγει το μυαλό σου.

'Χαζούλη' σκέψου :)
OpenYour FkngMind, 12/02/2017

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

OpenYour FkngMind

Δεν υπαρχουν πολλα που μπορω να πω οπως επισης δεν υπαρχουν πολλ... περισσότερα


Σκιάχτρα κουστουμοψαράδων

Κόψε τα σχοινιά

Eλεύθεροι στη "δημοκρατία" τους!

Ο Έρωτας δεν κάνει χάρες

Η Πρωτοχρονιά θα αργήσει φέτος

Κρίση συνείδησης

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Συμβιβασμός εναντίον αποδοχής

Χριστίνα (Ανδρομέδα) Πεταλωτή
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.