Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Είσαι να παίξουμε μια Monopoly;

Α
Α

- 'Σε όλη μου τη διαδρομή, όταν βρίσκομαι σε ένα χώρο, η μόνη ερώτηση που μετράει και με οδηγεί είναι η εξής... Είμαι ο πιο ισχυρός άνθρωπος σε αυτό το δωμάτιο; Η απάντηση πρέπει πάντα να είναι ναι. Οτδήποτε άλλο είναι ανάξιο λόγου'. Στιγμή απολογισμού και εσωτερικής αποκάλυψης, μετά από μία σύντομη αλλά ουσιαστική συζήτηση περί του πώς παίζονται τα 'παιχνίδια' στον παγκόσμιο χάρτη. "Δράστης" ο Philip Price, CEO του μεγαλύτερου πολυεθνικού ομίλου στον κόσμο, της E Corp.

Για να μη μπερδέψω περισσότερο όσους δε γνωρίζουν σε τι αναφέρομαι, να ξεκαθαρίσω λοιπόν ότι τα παραπάνω λόγια προέρχονται από μία σκηνή της βραβευμένης το 2016 τηλεοπτικής σειράς Mr. Robot. Ναι, σενάριο και προϊόν φαντασίας μεν, που διαθέτει μεγάλη δόση αλήθειας για κάποια από τα γεγονότα που διαρκώς συμβαίνουν γύρω μας δε. Θα επανέλθω σε λίγο στα της σειράς. Τώρα θα ήθελα να παίξω λίγο Monopoly με τον κύριο Price.

Η κεντρική ιδέα, η αποκαλυπτική κρίση αυτογνωσίας του συγκεκριμένου τηλεοπτικού χαρακτήρα, σχετικά με την ηδονική εξάρτηση που προκαλεί η 'εξουσία', δε μας είναι άγνωστη. Με χαρακτηριστική άνεση και χωρίς κανένα ίχνος αμφιταλάντευσης, σε ένα διάλογο προς το τέλος του δεύτερου κύκλου επεισοδίων, αποφασίζει να 'προσφέρει' μία θεωρητικά μικρή χώρα της Αφρικής στη μεγάλη νέα Υπερδύναμη της Άπω Ανατολής και ζητάει από πρώην συνεργάτη του να μεταδώσει την πληροφορία στα κατάλληλα ώτα. Μάλιστα είναι τόσο ισχυρός που η δική του πολιτική θα περάσει μέσω συμβούλων στον Πρόεδρο. Αντάλλαγμα της δωρεάς του, ένα δάνειο κάποιων τρις δολλαρίων. Τα οποία με τη σειρά τους θα τον βοηθήσουν να παίξει την επόμενη ζαριά του στο χάρτη της παγκόσμιας οικονομίας, πιέζοντας καταστάσεις και ψυχολογικά κουμπιά συγκεκριμένων ανθρώπων κλειδιά. Ωπ, πάτησα στο τετραγωνάκι της Βουκουρεστίου. Αλήθεια πόσο κοστίζει ένα 'Monopolyακό' ξενοδοχείο εδώ;

Γιατί όταν δεν έχουν σημασία πλέον τα λεφτά (κοινώς έχεις τόσα πολλά που δεν νιώθεις την ανάγκη να φουσκώσουν άλλο τη δικιά σου τσέπη), ρίχνεις το βάρος στο παιχνίδι της εξουσίας. Και η εξουσία εδώ δεν επιβάλλεται με δίκαιους νόμους και λογικούς κανόνες, αλλά ύπουλα, υπόγεια, μεθοδευμένα και άγρια. Συνέβαινε πάντα, συμβαίνει τώρα και θα συμβαίνει για πολύ ακόμα. Γιατί οι άνθρωποι δυτυχώς δεν αρκούνται στο πέμπτο επίπεδο της εξελιγκτικής πυραμίδας των αναγκών του Maslow, αλλά πάντα ονειρεύονται το ανύπαρκτο έκτο, τη Θέωση.

Τζογάρεις σε ένα συνδυασμό Monopoly και Risk, διαμορφώνοντας τις ορατές και τις νοητές γραμμές της γεωγραφίας, της πολιτικής, της οικονομίας και της ζωής, όπως σε βολεύει. Ας δούμε π.χ., πως μια γραμμή που ξεκινάει από τη Συρία και περνάει από Άγκυρα, Αθήνα, Βρυξέλλες, Βερολίνο για να καταλήξει στην Νέα Υορκη και την Ουάσινγκτον, κινείται από κάποιο αόρατο χέρι λίγο πιο πάνω ή κάτω, λίγο πιο αριστερά ή δεξιά, λεπταίνει σαν ίνα που είναι έτοιμη να σπάσει ή χοντραίνει για να γίνει ατσάλινο σύρμα, χρωματίζεται λίγο πιο κόκκινη ή γαλάζια, ακουμπά στο Κουρδιστάν, στην Κύπρο, στο Ανατολικό Αιγαίο, στα Ίμια και επηρεάζει αποφάσεις και καταστάσεις στην κρίση, στο προσφυγικό, στους σουλτάνους και τα πραξικοπήματά τους, σε σκιώδεις ηγέτες, στους 'υπό απέλαση 8', στο Κυπριακό... σε εσένα.

Και συμβαίνουν όλα μαζί ταυτόχρονα για άλλη μια φορά. Τυχαίο, ε;

Οι κινήσεις και ενέργειες του συγκεκριμένου 'φανταστικού' χαρακτήρα, νομίζω ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο λαμβάνουν χώρα γύρω μας, ίσως όχι στην ίδια κλίμακα, και ας μην το καταλαβαίνουμε πλήρως. Επίσης κάνουν τις ιδέες 'του με ένα Ν' να μοιάζουν όχι τόσο ανεφάρμοστα σενάρια. Λιγο χακάρουμε το σύστημα, λίγο εισάγουμε ένα νέο άυλο ψηφιιακό νόμισμα, λίγο παιχνίδι με τον πληθωρισμό και έδεσε το μείγμα. Το πρόβλημα είναι ότι αν είσαι μόνος σου στον παγκόσμιο χάρτη, μια κουκίδα στο ναδίρ της, δε μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα, να πραγματώσεις αναταράξεις παγκόσμιας εμβέλειας. Αν είσαι ο Αφραγκίδης δεν πας πουθενά. Ενώ αν είσαι ο Πολυεθνικίδης, κάνεις παρέα με τον Τραπεζίδη και δανείζεσαι ζεστό χρήμα από τον Κινεζίδη, υπό τους δικούς σου όρους, μπορείς να κάνεις θαύματα. Με τα λεφτά τρίτων, πάνω στις ζωές άλλων... ημών των ιδίων.


Αρκετά έπαιξα με τα ψεύτικα λεφτά και αγροτεμάχια της Monopoly...

Τη σειρά την προτείνω ανεπιφύλακτα, τουλάχιστον σε όσους έχουν κουραστεί από την ανυπαρξία της ελληνικής τηλεόρασης, τις κονσέρβες, τα σπαθιά και τους θρόνους οποιασδήποτε προέλευσης, τα πάσης φύσεως ζόμπι, ανθρωποειδή, ανδροειδή και εξωγήινους, τους αστυνομικούς επιθεωρητές ή ομοσπονδιακούς πράκτορες, οι οποίοι είναι αλάνθαστοι και παίζουν την προηγμένη τεχνολογία στα δάκτυλα για να λύσουν το πιο ευφάνταστο και καλοδουλεμένο έγκλημα. Παρένθεση - κάποια από αυτά τα λατρεύω, αλλά ας δούμε και τίποτα διαφορετικό βρε παιδί μου.

Βέβαια, όχι ότι η πρότασή μου αποτελεί παρθενογένεση στο χώρο των σεναρίων, καθώς λίγο πολύ όλοι 'κλεβουν' και αντιγράφουν ιδέες, Όμως η σκηνοθεσία, η αισθητική, το cult στοιχείο και η σουρεαλιστική προσωπικότητα του πρωταγωνιστή είναι που το διαφοροποιούν. Tουλάχιστον προς το παρόν. Επίσης, αν απογκιστρωθείς από την απορία που γεννά σε πρώτο επίπεδο περί των ικανοτήτων και δυνατοτήτων επίτευξης όλων όσων τεχνικών περιγράφει, η σειρά πέρα των πολιτικο-οικονομικών παιχνιδιών, πραγματεύεται και άλλες πτυχές της ανθρώπινης φύσης, όπως οι σχέσεις, η αναζήτηση του βαθύτερου εγώ, η τρέλα, η εξάρτηση από τον ψηφιακό κόσμο και τα κοινωνικά δίκτυα, η αποτελεσματική αυτοσυντήρηση του συστήματος, οι συνέπειες κάθε πράξης και ο αντίκτυπος τους στις ζωές των ανθρώπων. Προσωπικά η εντύπωση μετά τα πρώτα επεισόδια ήταν αντίστοιχη με αυτή που μου προκάλεσε το πρώτο Matrix ή το Fight Club. Αλατοπίπερο, τα βραβεία και κάποιοι συντελεστές της παραγωγής, όπως ο γνωστός εφηβικός γόης περασμένων δεκαετιών Christian Slater και μία γερή δόση "Ανωνυμίας" πίσω από τη μάσκα του Guy Fawkes.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πότε θα προβληθεί 'τηλεοπτικά' στην Ελλάδα, αλλά τρόποι πάντα υπάρχουν να το δει κανείς, ειδικά όσο κάποιες ψηφιακές υπηρεσίες του εξωτερικού παγιώνονται σιγά σιγά στη χώρα μας. Εγώ ανυπομονώ για τον τρίτο κύκλο τον Ιούλιο του 2017. Έτσι και αλλιώς στη Monopoly χάνω.

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Νίκος Βλάχος

Διάβασα το "Μη μένεις εκτός", είδα φως και μπήκα... έτσι απλά. Μ... περισσότερα


Δημοκρατία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μου

Λ7 υπάρχουν!

Χρειάζεται ένα νέο αφήγημα!

Υπάρχει και το αλλά…

Τι γίνεται τελικά στη Χαλκιδική;

Το βίαιο offside του κυρίου Βορίδη

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.