Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Η κουλτούρα του βιασμού

Α
Α

Στην Ελλάδα του σήμερα που καυχιέται για τις νεωτεριστικές ιδέες της, τη φιλελεύθερη σκέψη, τη δήθεν ισότητα και ισοτιμία ανάμεσα στα δύο φύλα, μια τεράστια μερίδα των γυναικών έχει δεχτεί σεξουαλική κακοποίηση. Δυστυχώς το φαινόμενο έχει μεγαλύτερες διαστάσεις από τα όρια της χώρας, δεν έχει σύνορα, αντίθετα εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στα πέρατα της γης.

Όσες καμπάνιες κι αν γίνουν υπέρ του γυναικείου φύλου, όσες φεμινίστριες κι αν κυκλοφορήσουν γυμνόστηθες για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, όσα μπλουζάκια κι αν τυπωθούν με logo κατά της βίας η μέση γυναίκα στην κατά τα άλλα πολιτισμένη κοινωνία είναι αναγκασμένη να φυλάει τα νώτα της. Και όχι πάντα με επιτυχία.

Αναμφίβολα δε χρειάζεται να φτάσει σε κάποια δεδομένη ηλικία για να δεχτεί το πρώτο σοκ, την πρώτη επίθεση, είτε λεκτική είτε σωματική. Εξάλλου η βία και η κακοποίηση είναι πολυπρόσωποι χαρακτήρες, δεν ανάγονται μόνο σε σωματικό επίπεδο. Υπάρχει το λεκτικό και το συναισθηματικό, τα οποία είναι εξίσου σοβαρά.
Μια έφηβη, μια κοπέλα, ένα μικρό κορίτσι έχουν νιώσει κι ας μη το έχουν κατανοήσει τι σημαίνει βιασμός. Από το σχολείο ακόμα, σίγουρα κάποιος θα την έχει αποκαλέσει πόρνη, θα έχει προσπαθήσει να της κλέψει ένα φιλί στριμώχνοντας την στον τοίχο, θα έχει προσπαθήσει να την αγγίξει σε σημεία που δε θα έπρεπε.
Καμία από αυτές τις πράξεις δεν είναι χαριτωμένη, αθώα ή ανούσια. Είναι η αρχή του τέλους για μια κοπέλα. Μια κοπέλα, μεγαλώνει με φόβο. Περπατάει με φόβο. Γυρνά στο σπίτι της με φόβο και δεν ηρεμεί παρά μόνο όταν διπλοκλειδώσει και οι δαίμονες μείνουν απ΄ έξω. Αν καταφέρει να φτάσει αλώβητη.

Μια γυναίκα πλέον κρίνεται από το ύψος των τακουνιών της, από το μήκος της φούστας της, ακόμα και από το χρώμα των μαλλιών της. Κρίνεται, αξιολογείται κι αν θεωρηθεί φθηνή ή εύκολη, από κάποιο αρσενικό που θεωρεί τον εαυτό του κριτή των πάντων, βιάζεται.
Το σκηνικό ξεκινάει με σφυρίγματα, με πρόστυχα σχόλια, με  ύποπτα βλέμματα και  η αυλαία κλείνει με έναν τύπο να την ακολουθεί σε ένα στενό, με σκοπό φυσικά το μοιραίο. Μια γυναίκα, ένας άνθρωπος αβοήθητος στο έλεος του Θεού ή μάλλον του βιαστή που έχει υιοθετήσει αυθαίρετα αυτόν τον ρόλο και φυσικά δε θα τη λυπηθεί.
Καταπατείται η ψυχή της και το σώμα της για ικανοποιηθούν οι ορέξεις κάποιου που θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να κάνει ότι επιθυμεί μαζί της απλά και μόνο επειδή το θέλει.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι στην κουλτούρα του βιασμού, ο αυτουργός του εγκλήματος ενδέχεται και ο ίδιος να είναι πατέρας. Είτε ενός αγοριού που θα γαλουχηθεί με τις ίδιες αξίες και ιδανικά και θα ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του ή, ακόμα χειρότερα, μιας κόρης. Ενός  ανυποψίαστου κοριτσιού που πιθανώς θα υποστεί κακοποίηση και την ίδια αισχρή συμπεριφορά που παρουσιάζει ο πατέρας της, από κάποιον τρίτο.

Και τότε ο θύτης ξαφνικά θα ανησυχεί για το σπλάχνο του και ξεχνώντας τι έχει κάνει ο ίδιος θα πάρει τον ρόλο του θύματος. Θα απενοχοποιήσει ο ίδιος τον εαυτό του προσδοκώντας την εξιλέωση, μέχρι φυσικά να βρεθεί ακόμα μια γυναίκα με προκλητικό γι αυτόν ντύσιμο, βάψιμο ή συμπεριφορά που θα κεντρίσει τα ζωώδη ένστικτά του.
Κάπως έτσι ξαναγυρνάμε στην αρχή.

Ο τέλειος φαύλος κύκλος δεν συμφωνείς;

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Ξένια Μωυσίδου

Δηλώνω περήφανα ονειροπόλα,ερωτευμένη με την ιδέα του έρωτα, τρε... περισσότερα


Έγκλημα και τιμωρία...

Bία κατά των Γυναικών. Ας μιλήσουμε!

Η Μήδεια, Unsex.

Για το «Sex Trafficking» στο Εμπρός

Νot Natasha

Αραβική Ανοιξη;

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.