Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Πώς έμαθα να μη με νοιάζει και να αγαπώ τον θαλαμίσκο μου

Α
Α
http://healthblog.ua.edu/
Το Office Space είναι μια ταινία της δεκαετίας του '90 που δεν έκανε και κανένα φοβερό πάταγο στην εποχή της αλλά τώρα πια έχει περάσει στην σφαίρα του cult.

Ο Peter δουλεύει σε μια εταιρία υπολογιστών, σιχαίνεται τη δουλειά του, το ότι πρέπει να λογοδοτεί σε 8 αφεντικά για το ίδιο πράγμα κάθε μέρα κτλ. Περνάει τις μέρες του στο ‘κουβούκλιο’ του περιμένοντας το ρολόι να δείξει 5. Μια μέρα πηγαίνει σε ένα υπνοθεραπευτή με την κοπέλα του και κάτι τραγικό συμβαίνει κατά την διάρκεια της συνεδρίας... Ο θεραπευτής πεθαίνει κι ο Peter φεύγει πολύ αλλαγμένος. Την επόμενη μέρα χωρίζει με την κοπέλα του που τον απατούσε, βρίσκει το θάρρος να ζητήσει ραντεβού από τη σερβιτόρα που δουλεύει στο εστιατόριο δίπλα από την δουλειά του και αποφασίζει να μη ξαναπάει στην εταιρία, όχι να παραιτηθεί, απλώς να μη ξαναπάει.

Μετά από κάποιες μέρες κι αφού μαθαίνει από κάποιους συμβούλους -που έχουν έρθει στη δουλειά του για να αποφασίσουν ποιους υπαλλήλους θα διώξουν- ότι θα απολυθούν οι δύο κολλητοί του φίλοι, αποφασίζει να πάρει εκδίκηση από την εταιρεία που τόσο καιρό του έπινε το αίμα. Και οι τρεις μαζί βάζουν ένα ιό στους υπολογιστές, ο οποίος θα μεταφέρει σε ένα λογαριασμό στην τράπεζα ένα μηδαμινό σχεδόν ποσό από τις συναλλαγές της εταιρίας. Αυτό θα γίνεται αρκετές φορές τη μέρα, έτσι ώστε σε 2 χρόνια θα έχουν ένα σεβαστό ποσό στην τράπεζα χωρίς να τους έχει πάρει κανείς χαμπάρι. Κάτι όμως δεν πάει καλά... Τα υπόλοιπα επί της οθόνης.

Η ταινία έχει καλά δομημένο σενάριο, γρήγορη σκηνοθεσία και καλές ερμηνείες, βλέπεται πολύ ευχάριστα. Αυτό που είναι όμως πιο σημαντικό, είναι το θέμα της σε σχέση με την εποχή που διανύουμε.

Στη δεκαετία του '90, το Αμερικάνικο όνειρο -κι αυτό συνεπάγεται το παγκόσμιο όνειρο- του να βγάλω γρήγορα λεφτά, να πετύχω, να έχω γρήγορο αμάξι, να αποκτήσω το σπίτι με τον άσπρο φράχτη, ήταν παντού... Ακόμα κι αν έμενες στο κέντρο της Αθήνας, και για όποιον το έχει επισκεφτεί ξέρει ότι δεν υπάρχει χώρος για σπίτια με άσπρους φράχτες...

Όλες αυτές οι ταινίες της δεκαετίας του '90, ακόμα κι όταν χλεύαζαν ή κριτίκαραν το καπιταλιστικό σύστημα, τις εταιρίες που ρουφούσαν το αίμα των εργαζομένων, την ακατάσχετη λαιμαργία για όλο και περισσότερα και προέτρεπαν τον κόσμο να ξυπνήσει από την ύπνωση του καταναλωτισμού, είχαν πάντα την ίδια βάση: όλοι οι ήρωες είχαν ήδη τον θαλαμίσκο τους στις εταιρίες. Και το ερώτημα που γεννιέται είναι το εξής: θα άφηνε κανείς τώρα τον θαλαμίσκο του έτσι εύκολα; Και μήπως στο καινούριο σενάριο δεν θα παρακαλούσε, δεν θα έκλεβε ή ακόμα και δεν θα σκότωνε για να αποκτήσει ένα δικό του θαλαμίσκο;

Αν ξαναγυρίζαμε σήμερα το American Psycho, δεν θα σκότωνε για μια χρυσή κάρτα, θα σκότωνε για ένα μικρό θάλαμο χωρίς οροφή. Δεν μπορώ να αποφασίσω τι είναι πιο θλιβερό: να ονειρεύεσαι πώς θα ξεφύγεις από μια ανούσια, ψυχοφθόρα, ανιαρή δουλειά ή να ονειρεύεσαι πώς να την αποκτήσεις;

Ο Διάβολος, όπως λέμε "Ο Δικηγόρος του Διαβόλου", αν ξαναερχόταν το 2011 θα ήταν ένας διεφθαρμένος δικηγόρος ή μήπως θα ήταν ο ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ και αντί να σου προσφέρει γυναίκες, λεφτά και εξουσία θα σου έδινε απλώς μια θέση στο ταμείο χωρίς να σου πληρώνει τις υπερωρίες και χωρίς να σου κολλάει ένσημα; Κι εσύ θα ήσουν πολύ χαρούμενος και θα ξέχναγες και την υψηλή σου εκπαίδευση σου και τα όνειρα σου να κάνεις κάτι ουσιαστικό με την ζωή σου κι άλλα τέτοια περιττά.

Δεν ονειρεύομαι, ακόμα τουλάχιστον, θαλαμίσκους χωρίς οροφή, παρόλο που ακούω τον Διάβολο στην έκδοση του 2011 να με καλεί να τα ονειρευτώ. Σε αυτή την περίπτωση έχει την φωνή της μητέρας μου που δεν μπορεί να βοηθάει άλλο με το νοίκι, τη φωνή φίλων που είναι λίγο μεγαλύτεροι και ονειρεύονται πώς να ξεφύγουν από τον θαλαμίσκο τους, τη σπιτονοικοκυρά μου που θέλει να πληρώσω τους λογαριασμούς μου... Έχει τη φωνή στο κεφάλι μου που έφαγε την ποπ κουλτούρα των 90ς με το κουτάλι, που οδηγείται από κοινωνικές και αντικειμενικές πιέσεις και από την ενοχή και μου λέει ότι είμαι άχρηστη και πρέπει κι εγώ επιτέλους να παράγω κάποιο έργο. Τα slackers (αγγλιστί) μεγάλωσαν και ακόμα και αυτοί απαξιώνουν την πάλαι ποτέ δοξασμένη από την ποπ κουλτούρα νοοτροπία τους.

Και τελικά, θέλω να κάνω κάτι με την ζωή μου και να είμαι παραγωγική και είμαι 90% ότι αυτό είναι δική μου απόφαση, και είμαι σίγουρη ότι θα μάθω να αγαπώ την ιδέα της απόκτησης ενός θαλαμίσκου, το μόνο που φοβάμαι είναι μη σταθεί εμπόδιο η ελαφρά κλειστοφοβία μου. Αλλά δεν ανησυχώ, υπάρχουν φάρμακα για όλες τις παθήσεις. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να είναι με συνταγή γιατρού, μπορεί να είναι σε μορφή αμερικάνικων ταινιών της δεκαετίας του '90 μουσειακής πλέον αξίας, η πανκ μουσική που θα με κάνει να νιώσω καλύτερα για τον εαυτό μου γιατί δεν παραδόθηκα αμαχητί και μόλις τελειώσει το τραγούδι μπορώ να συνεχίσω να ονειρεύομαι τον θαλαμίσκο μου.

Οι τέσσερις τοίχοι χωρίς οροφή είναι το σχήμα του καινούριου αμερικανικού ονείρου, είναι η καινούρια Ferrari, τα καινούρια κοστούμια Armani. Γι αυτό, λοιπόν, δείτε την ταινία και ονειρευτείτε μια εποχή που είχες την πολυτέλεια να ονειρεύεσαι πώς θα σπάσεις τον τοίχο του θαλαμίσκου σου ή τα μούτρα του αφεντικού σου.
DI KAPA, 01/09/2011

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

DI KAPA

Hitchcock looking out of his Rear Window and instead of the danc... περισσότερα


Η πραγματικότητα κάποια στιγμή θα σε δαγκώσει

Η άδεια σακούλα

Στο κέντρο είναι τα βιβλία

Οι πρωτιές των φίλων

Πόσο άνθρωπος είσαι, ανθρωπάκο;

Ψεύτικες ανάγκες

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.