Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Κουλτούρα ή συνήθεια;

Α
Α
Flickr - Martin Stabenfeldt
Παρασκευή πρωί και είμαι καθόλα έτοιμη για τις καλοκαιρινές μου διακοπές. Το αεροσκάφος είναι γεμάτο με Βρετανούς τουρίστες και προορισμός μας η Κέρκυρα.
Η πτήση αναχωρεί στις 08:25 π.μ. Μπαίνω, δένω τη ζώνη μου, προσπαθώ να καθίσω όσο πιο άνετα μπορώ ώστε να κλείσω τα ματιά μου το συντομότερο δυνατό, μιας κι έχω κοιμηθεί ελάχιστα το προηγούμενο βράδυ. Από ό, τι φαίνεται όμως, είμαι η μόνη μεταξύ των 240 επιβατών που έχει τέτοιου είδους σχέδια. Οι υπόλοιποι είναι ήδη σε διάθεση διακοπών... Πώς μεταφράζεται αυτό σε συμπεριφορά κι επιλογές; Πολύ απλά. Αρχίζουν το ποτό το συντομότερο δυνατό.´Εχουν ήδη πιει το πρώτο, στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου πριν την επιβίβαση. Αρχίζουν οι παραγγελίες και οι αεροσυνοδοί τρέχουν πανικοβλήτοι να προλάβουν τις επιθυμίες τους. Οι διπλανοί μου έχουν ήδη παραγγείλει δυο ποτά ο καθένας και ετοιμάζονται για το τρίτο.

Κι εγώ στη μέση αυτού του χάους, χάνοντας κάθε ελπίδα να κοιμηθώ, να αναρωτιέμαι για ποιο λόγο θα ξεκινούσε κάποιος να πίνει στις 7 το πρωί. Τι είναι αυτό που τον κάνει να θέλει τόσο πολύ να πιει αλκοόλ πριν πάρει πρωινό, πριν καλά καλά ανοίξει τα μάτια του; Οι ίδιοι άνθρωποι που στην καθημερινότητά τους δεν θα έπιναν γουλιά πριν πιάσουν δουλειά στις 9 το πρωί. Οι ίδιοι άνθρωποι που δεν αγγίζουν αλκοόλ πριν το βράδυ της Παρασκευής.

Απέναντι μου ακριβώς, μια παρέα έξι νεαρών Σκωτσέζων, δύο κοπέλες και τέσσερα αγόρια. Εκτιμώ ότι δεν είναι πάνω από 17-18 χρονών. Μιλάνε ζωηρά για πανεπιστήμια, για πόλεις, για τη ζωή εκτός σπιτιού. Από ό, τι φαίνεται είναι οι πρώτες τους διακοπές, χωρίς τους γονείς κι είναι αποφασισμένοι να το "ρίξουν έξω". Τα τραπεζάκια μπροστά τους είναι γεμάτα με αλκοόλ. Μόνο ένας μεταξύ των έξι δεν πίνει και πέφτει θύμα χλευασμού και ειρωνείας από τους φίλους του.

Όλοι μαζί σχεδιάζουν τις διακοπές στο νησί. Σε ποια bars θα πάνε, τι ποτά θα πιουν, ποια clubs θα επισκεπτούν... Γίνομαι μάρτυρας της κουβεντας τους άθελά μου. Τους ακούω να κάνουν σχέδια και πουθενά δεν συμπεριλαμβάνεται η επίσκεψη σε αξιοθέατα και ομορφιές του νησιού. Κάνουν όλα αυτά τα χιλιόμετρα για να πίνουν στην πισίνα του ξενοδοχείου κι αυτό το αποκαλούν εξαιρετικές διακοπές.

Ο αντίλογος βέβαια είναι ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει πως θα διασκεδάσει και πως θα περάσει τον χρόνο του. Κι εγώ δεν έχω επιχειρήματα ενάντια σε σχόλια τέτοιου τύπου. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πραγματικά λυπάμαι που η χώρα μου, μια από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου, γίνεται γνωστή για τις μεγάλες μερίδες αλκοόλ που σερβίρονται στα bars, χωρίς την επίδειξη ταυτότητας από ανηλίκους και την ξέφρενη μουσική στα νυχτερινά clubs.

Πολλοί λένε ότι οι βόρειες χώρες της Ευρώπης έχουν μεγάλο πρόβλημα αλκοολισμού. Είναι τελικά πρόβλημα ο αλκοολισμός ή απλώς μια συνήθεια που μεταδίδεται από τη μια γενιά στην άλλη;´Ισως τελικά όλοι μαζί θεωρούν δεδομένο ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά αρμόζει σε "ενήλικες" και είναι αναγκαίο "κακό" των "σωστών" διακοπών. Το αλκοόλ ως ο απόλυτος δείκτης και καταλύτης ανεμελιάς και ξέφρενων καταστάσεων Πρέπει να πιούμε για να δείξουμε ότι περνάμε καλα...

Έχω βρεθεί τόσες πολλές φορές στη δυσμενή θέση να απολογούμαι που δεν πίνω πολύ και άρα, σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα, δεν διασκεδάζω και δεν απολαμβάνω την έξοδό μου. Κι ας επιμένω κάθε φορά ότι στη δική μου χώρα το αλκοόλ δεν έχει πρωτεύοντα λόγο σε νυχτερινή έξοδο. Είναι οι ανθρώπινες διαπροσωπικές σχέσεις που καθορίζουν την εξέλιξη της βραδιάς και όχι η ποσότητα αλκοόλ που κυλάει στις φλέβες μας. Και πώς να τους πείσω ότι στην Ελλάδα ειδικά αλλά και σε όλη τη νότια Ευρώπη γενικώς, οι άνθρωποι βγαίνουν για να δουν τους φίλους τους, να μιλήσουν, να χαρούν τις δροσερές καλοκαιρινές βραδιές, να γελασούν και γενικότερα να διασκεδάσουν.

Εγώ να εξιστορώ περιστατικά που έχουν λάβει χώρα σε καλοκαιρινές διακοπές κι εκείνοι να με κοιτάζουν έκπληκτοι με μάτια ορθάνοικτα που έχω τόσα να θυμάμαι. Να επιμένω ότι με τους Ισπανούς απολαμβάναμε την καλοκαιρινή Βαρκελώνη με ποτάκι χαλαρά, πολύ κουβέντα και ατελείωτο γέλιο. Να θυμάμαι ότι οι Ιταλιδες συνάδελφοι ποτέ δεν τελειώνουν το μπουκάλι κρασί που παίρνουμε με το βραδινό μας φαγητό και φεύγουμε, αφήνοντας πίσω μας μισοτελειωμένα μπουκάλια αλλά πάντα χαμογελαστοί και ευδιάθετοι... Μάταια! Το σύνηθες και πρέπον είναι να έχουμε "hangover" καθ' όλη τη διάρκεια της επόμενης μέρας και να μη θυμόμαστε τι συνέβη το προηγούμενο βράδυ. Κι αυτό νοείται ως διασκέδαση...

Δεν θα ξεχάσω το σχόλιο της φίλης μου Rebecca, Βρετανίδας γέννημα θρέμμα, σε μία συζήτηση με φίλη της, σχετικά με τα 18α γεννέθλιά της. Δεν μπορούν να θυμηθούν τι έγινε εκείνο το βράδυ αλλά κι οι δύο υποστηρίζουν ότι είχαν περάσει ένα "αξέχαστο" βράδυ. Κι αν δεν είναι αυτό ειρωνεία τότε τι είναι; Δεν μπόρεσα παρά να σχολιάσω: ένα αξέχαστο βράδυ που δεν μπορείτε καλά καλά να θυμηθείτε τι συνέβη... Κι εκείνες να μου χαμογελούν αμήχανα και να αλλάζουν θέμα.

Και κινδυνεύω να κατηγορηθώ ως εθνικίστρια, όταν επιμένω ότι στη χώρα μου δεν υπάρχουν τα "αλκοολικά" έκτροπα, στην έκταση που εμφανίζονται σε κοινωνίες πιο ώριμες και εξελιγμένες. Αλλά τι άλλο μπορώ να κάνω; Είναι από τα λίγα καλώς καμωμένα στην Ελλάδα. Να μην το πω; Να εθελοτυφλώ; Να αρχίσω κι εγώ το ποτό ανεξέλεγκτα ώστε να γίνω αποδεκτή από εκείνους; Όχι ευχαριστώ. Θα επιμεινώ στις δικές μας καλές συνήθειες κι αν καταφέρω να αλλάξω τη νοοτροπία έστω κι ενός εκ των αλλόγλωσσων φίλων μου, θα είμαι ευτυχής.

Κι η άποψή μου θα παραμένει: "Προσοχή, μην μετατρέψετε σε "πρέπει" μια αρρωστημένη συνήθεια"... Κι ο Θεός βοηθός!
Georgia Seiti, 22/08/2011

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μπράβο

Μπράβο, μπράβο, μπράβο έχω ακριβώς την ίδια άποψη. Είμαι λάτρης της Βρετανικής/Σκωτσέζικης κουλτούρας και όμως ο αλκοολισμός είναι κάτι που... »

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Georgia Seiti

Γεννήθηκα και γαλουχήθηκα στην Ελλάδα του 20ου αιώνα. Ζω στην Ευ... περισσότερα


Να τον χαίρεστε αυτόν τον τουρισμό

Τα στατιστικά του Facebook αποκαλύπτουν εθνικά στερεότυπα

Κάθε τέλος, μια νέα αρχή...

Ένα παράξενο συρτάρι

Βροχή

Ψεύτικες ανάγκες

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.