Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


''Η ζωή μας'' στο Facebook

Α
Α
Σήμερα μια συζήτηση νεαρών ατόμων ήταν η αιτία να προβληματιστώ σχετικά με τα sites κοινωνικής δικτύωσης και πιο συγκεκριμένα το Facebook. Όλοι το γνωρίζουμε και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δημιουργήσει λογαριασμό. Το θέμα είναι ο τρόπος που το χρησιμοποιούμε.
Βέβαια θα μου πείτε είναι δικαίωμα του καθενός να κάνει ότι θέλει και δεν αντιλέγω σε αυτό.

Η σημερινή  γενιά  όμως και συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου μέσα έχουμε χάσει την ουσία των ανθρώπινων σχέσεων. Μετράμε τους φίλους μας ανάλογα με αυτούς που έχουμε στο Facebook , προτιμάμε να μείνουμε σπίτια μας και να ''σερφάρουμε'' όλη μέρα σε αυτό και να λέμε τα νέα μας διαδικτυακά, παρά να βγούμε έξω και να περάσουμε καλά. Να γελάσουμε φυσιολογικά, να εκφραστούμε τέλος πάντων, αφού ακόμα και τα συναισθήματα μας μετατράπηκαν σε φατσούλες που ορισμένες φορές δεν μας αντιπροσωπεύουν και καθόλου μάλιστα...
Κι όταν βγούμε καμιά φορά για καφέ, οι περισσότεροι θα είμαστε με ένα κινητό στο χέρι βλέποντας βιντεάκια ή σχολιάζοντας το τι ανέβασε ο καθένας στο προφίλ του, σκαλίζοντας προσωπικά δεδομένα άλλων ατόμων (φυσικά ευθυνόμαστε και εμείς που προβάλλουμε την προσωπική μας ζωή προς τα έξω δίνοντας '' τροφή'' στον καθένα για κουτσομπολιό).

Δε θα αναφερθώ καθόλου, φυσικά, στα άτομα που δεν έχουν το θάρρος να μιλήσουν στον άλλον ευθέως πρόσωπο με πρόσωπο και κρύβονται πίσω από μια οθόνη εκφράζοντας τυχόν συναισθήματα από εκεί.

Με αυτόν τον τρόπο έχει χαθεί η πραγματική επικοινωνία των ανθρώπων. Όπως αναφέρει και ένας κοινωνιολόγος στις ΗΠΑ πως τα sites κοινωνικής δικτύωσης δε συνδέουν τους ανθρώπους, αντιθέτως τους απομονώνουν από την πραγματικότητα προκαλώντας κάτι σαν σύγχρονη τρέλα.
Και όντως η αλήθεια αυτή είναι. Μέσα σε αυτό κάνεις υποτιθέμενους φίλους και επιφανειακές σχέσεις. Όλοι εκεί μέσα είναι φίλοι σου και παρουσιάζουν κάποιον άλλον, κρύβοντας το πραγματικό πρόσωπό τους.
Στο παίζουν καλοί και ότι σε συμπαθούν και μόλις τους συναντήσεις έξω δε θα χαιρετήσεις ούτε τους μισούς από αυτούς που έχεις στο Facebook.

Τότε ποια η ουσία να έχεις τόσους φίλους;
Πολύ απλά για να τονίσεις το εγώ σου, να φανείς, να δείξεις ότι είσαι δημοφιλής, για να μαζεύεις πολλά likes γιατί πλέον η ομορφιά κάθε ανθρώπου μετριέται με αυτά.
Ναι, υπολογίζεται μέσα από μια φωτογραφία επεξεργασμένη! Όχι πάντα... Είναι λίγοι όμως αυτοί που θα ανεβάσουν μια φωτογραφία απλή και χωρίς επεξεργασία ή τουλάχιστον κάνοντας μια ιδιαίτερη προετοιμασία.

Σίγουρα δεν κατακρίνω το Facebook, διότι δε μπορώ να μην παραδεχτώ πως είναι ένα σχεδόν ανέξοδο μέσο επικοινωνίας και βοηθάει περισσότερο τα άτομα που είναι μακρυά να μην χάνουν τις επαφές τους με τους φίλους τους ή τους συγγενείς τους.
Κατακρίνω όμως τις επιφανειακές σχέσεις, τις στιγμιαίες αυτές που δημιουργούνται, μεταλλάσσονται και διαγράφονται με ένα κλικ...Υ.Γ. Ο Αμερικανός φωτογράφος Eric Pickersgill αφαιρεί κινητά και λοιπές συσκευές από πορτραίτα καθημερινών ανθρώπων. Το project του με τίτλο «Αφαιρέθηκε» στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των σύγχρονων ανθρώπων στο ζήτημα του εθισμού από τα τεχνολογικά μέσα.
Despoina Tzika, 15/11/2016

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τοίχος...επικοινωνίας!

Το γράφει και σ' έναν τοίχο: "500 friends και ούτε ένας φίλος..."! Εύστοχα και επίκαιρα, άρθρο, προβληματισμοί και σχόλια, Δέσποινα. »

απάντηση

Σας ευχαριστώ πολύ ! »

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Despoina Tzika

Μην αφήνεις πότε σου το σήμερα να μαραίνεται. Μην αφήνεις τη ζωή... περισσότερα


Διαίσθηση

Χαθήκαμε ρε φίλε...

Σταματήστε τη γη να κατέβω

Ο δαίμονας του Internet

Μια γενιά εξαρτημένη από τα social media

Ενδοφλέβιο Wi-Fi

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Quijote

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.