Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Η μπουρδολογία του ακαδημαϊσμού

Α
Α
Ο νέος Υπουργός Οικονομίας, ελληνοαμερικανός Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την τελετή παράδοσης–παραλαβής του Υπουργείου από τον Γιώργο Σταθάκη δέχτηκε από δημοσιογράφο μια ερώτηση σχετικά με το «παράλληλο νόμισμα» που ως ακαδημαϊκός προέκρινε για την αντιμετώπιση της ύφεσης στη χώρα μας.
Η απάντησή του εκτός των άλλων ανέφερε: «Ένας ακαδημαϊκός μπορεί να λέει ό,τι θέλει, όταν όμως καλείται να τα εφαρμόσει στην πράξη μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι αυτά που έλεγε ήταν λάθος».

Και σε αυτό το σημείο λοιπόν, και με μια απλή, κυνική φράση αναδεικνύεται όλη η μπουρδολογία του ακαδημαϊσμού που προκρίνεται τις τελευταίες δεκαετίες, ειδικά από αυτοαποκαλούμενους «μαρξιστές» ακαδημαϊκούς και φιλοσόφους που επιλέγουν να πάρουν ένα μικρό κομμάτι της θεωρίας του Μαρξισμού, και να το τραβάνε από τα μαλλιά μέχρι να τους προσέξουν στα συνέδρια και να χτίσουν καριέρες.

http%3A//10-quotes.blogspot.gr/2016/04/friedrich-engels-quotes.html

Γιατί ακριβώς σε αυτού του είδους την μπούρδα (καλή η θεωρία αλλά δεν εφαρμόζεται) απαντάει ο Ένγκελς με τη φράση «ένα γραμμάριο πράξης αντιστοιχεί σε ένα τόνο θεωρίας». Γιατί ο Μαρξισμός είναι αυτή η θεωρία η οποία πϊρνει αφορμή από την πραγματικότητα, την αναλύει, και μας δίνει τα εργαλεία ώστε να ανατραπεί προς το καλύτερο.
Το «ταβάνι» του είναι αυτό που μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους και να εφαρμόσει με τα εργαλεία του σήμερα και τις δυνατότητες του σήμερα. Ο Μαρξ έκλεινε το έργο του αφιερώνοντάς το εξ ολοκλήρου στην εργατική τάξη, για να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ανατροπή του Καπιταλισμού, δεν έλεγε «καλά όλα αυτά που γράφω αλλά δεν εφαρμόζονται».

Και αυτό παθαίνουν οι σύγχρονοι ακαδημαϊκοί, φιλόσοφοι (και οι φοιτητές τους) που αντιλαμβάνονται το πανεπιστήμιο και την ακαδημαϊκότητα σαν μια γυάλα κλεισμένη και αποκομμένη από την υπόλοιπη κοινωνία:

Ξοδεύουν ώρες ατελείωτες στο να ασχοληθούν με βαρύγδουπες έννοιες και φιλοσοφικά κείμενα που δεν έχουν σχέση ούτε στο ελάχιστο με την καθημερινότητα του ανθρώπου, πόσο μάλλον με τη βελτίωσή της, και έτσι μετατρέπουν σιγά σιγά τη θεωρία από εργαλείο συγκρότησης συνείδησης σε μπουρδολογία.

Τη θεωρία λοιπόν, και κυρίως τη συνείδηση, δε τη χτίζει ούτε το βιβλίο που θα διαβάσεις, ούτε το αν γνωρίζεις τι αντιπροσωπεύει η έννοια «μεταδημοκρατική βιοεξουσία» και ποιος την ανέπτυξε. Τη συνείδησή σου τη φτιάχνει η πραγματικότητα. Η αντικειμενική θέση σου στη διαδικασία της παραγωγής. Αυτό που ονομάζουμε ταξικότητα και έχει στον πυρήνα της η διδασκαλία του Μαρξισμού.

Η αναγνώριση αυτής της ταξικότητας ως κυρίαρχης αντίθεσης στις ανθρώπινες κοινωνίες από την εμφάνιση του Καπιταλισμού και έπειτα είναι αυτό που μπορεί να σε κάνει έστω και ελάχιστα μαρξιστή. Η ανάπτυξη θεωριών που παίρνουν αφορμή από ένα κομματάκι του Μαρξισμού και οι ατελείωτες συζητήσεις επί συζητήσεων για θέματα που δεν επηρεάζουν ούτε λίγο τη ζωή των ανθρώπων είναι αμπελοφιλοσοφίες που θα συζητήσουμε όλοι το καλοκαίρι στην ακρογιαλιά μετά την πέμπτη μπύρα.

Θα μου πείτε, δεν έχουν το δικαίωμα αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι «μαρξιστές» «ακαδημαϊκοί» «φιλόσοφοι» να τα λένε; Φυσικά και το έχουν. Αλλά να έχουν παράλληλα και το σθένος και την ειλικρίνεια να πουν πως αυτά που υποστηρίζουν ανήκουν στην παραλία, όχι στα αμφιθέατρα.
Και το ελάχιστο: να μην έχουν το θράσος να χτίζουν καριέρες πάνω σε μπούρδες.

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Μπάλλιος Δημήτρης

Φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπισ... περισσότερα


Χρειάζεται ένα νέο αφήγημα!

Εαν εσείς ανέχεστε!

The Big Chill ΙII

Την Παρασκευή έχουμε ραντεβού στο Σύνταγμα

Ας αλλάξουμε τον κόσμο μαζί

Πρώτη φορά Αριστερά (Revised) με τον "Ανδρέα" Τσίπρα!

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.