Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Οι Θεσσαλονικείς και τα καρότα

Α
Α
imageshack.us
Όταν μιλάμε για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και συγκεκριμένα για τα μικροσωματίδια, αναφερόμαστε σε σωματίδια εξαιρετικά μικρά και ιδιαιτέρως τοξικά για τον άνθρωπο. Σωματίδια της τάξης των μικρομέτρων (το μικρόμετρο είναι ένα χιλιοστό του χιλιοστού) τα οποία εισέρχονται με την εισπνοή στους πνεύμονες και από εκεί μέσω του κυκλοφορικού συστήματος διεισδύουν σε ζωτικά όργανα όπως το ήπαρ, οι νεφροί και ο θυροειδής αδένας προκαλώντας σοβαρές ασθένειες. Όπως υπολογίζουν ειδικοί της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, περισσότεροι από 240.000 άνθρωποι στην Ευρώπη χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από μικροσωματίδια.

Η ύπαρξή τους οφείλεται στη χρήση ορυκτών καυσίμων και κυρίως στην καύση πετρελαιοειδών - άραγε, η άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι τελικά για το καλό μας ή για το κακό μας; Τα τελευταία χρόνια, η Θεσσαλονίκη ξεπερνώντας πολλές φορές (ανά έτος) τα, καθορισμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όρια συγκέντρωσης μικροσωματιδίων στον αέρα τείνει να γίνει η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα μικροσωματιδίων.

Το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό καθώς δεν υπάρχει αρκετή πληροφόρηση. Αν δεν πληροφορηθεί κανείς ώστε να λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις, οι συνέπειες μπορεί να μην αργήσουν να φανούν. Η λύση βέβαια δεν είναι η αποκλειστική εισπνοή από τη μύτη, η οποία φιλτράρει μικρό ποσοστό βλαβερών ουσιών. Πρέπει να λάβει κανείς πιο αποτελεσματικά μέτρα και πρώτα απ' όλα να δράσει προληπτικά.

Οι κάτοικοι μιας πόλης που κατέχει το ρεκόρ συγκέντρωσης μικροσωματιδίων πρέπει αναγκαστικά να κατέχουν το ρεκόρ κατανάλωσης ουσιών που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από ασθένειες όπως ο καρκίνος του πνεύμονα. Ουσίες όπως το το β-καροτένιο και το λυκοπένιο. Το πρώτο περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα σε καρότα, μπρόκολα, σπανάκι, μαρούλι, κολοκύθια και γλυκοπατάτες ενώ το δεύτερο στην τομάτα.

Βέβαια, η ενεργός προστασία με εισπνοή από τη μύτη, χρήση μάσκας, κατανάλωση τροφών κλπ. δεν είναι παρά η μία μόνο όψη του νομίσματος. Η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί με την παρέμβαση των τοπικών αρχών και της πολιτείας. Παρόλα αυτά, ακόμα και αν παραμείνει στα σημερινά επίπεδα ή αυξηθεί, η συχνή κατανάλωση καροτενίου-β και λυκοπενίου μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων ή ακόμα και να σώσει ζωές.

Οι Θεσσαλονικείς λοιπόν πρέπει να καταναλώνουν, ίσως περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο, καρότα και τομάτες.
Panos Georgiou, 12/08/2011

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Panos Georgiou


Όταν οι βάρβαροι γίνονται αγάλματα

Νάπολη η 'Σκουπιδόπολη', Ελλάδα η 'Σκουπιδοχώρα'

Βιο(παρα)λογικός καθαρισμός

Θεσσαλονίκη - Μέσα Συγκοινωνίας - Σύγκρουσης

Το θέατρο του παραλόγου

Θα πάρω την τσίχλα να στην κολλήσω στα μαλλιά

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.