Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Η μέρα που σκοτείνιασε ο ήλιος στη Χιλή...

Α
Α

Κοιτάχτε αυτό που βλέπω εγώ, την άγρια αποσύνθεση που άφησε στο λαρύγγι της πατρίδας μου σαν περιδέραιο από κεντριά, η βροχή του χρυσού!
Ας σε συντροφεύει διαβάτη, τούτη η ασάλευτη ματιά που τρυπάει, δεμένη στου Βαλπαραΐσο τον ουρανό.
Pablo Neruda, Canto General

Το ημερολόγιο έδειχνε 11 Σεπτέμβρη του 1973. Σε μια απομονωμένη γωνιά του πλανήτη μας, σε μια μακρόστενη λωρίδα γης στο νοτιοδυτικό άκρο της Λατινικής Αμερικής, έμελε να γραφτεί μια ακόμα αιματοβαμμένη σελίδα στη διαμάχη της δημοκρατίας με το μαύρο του φασισμού.
Την ώρα που ο στρατηγός Augusto Pinochet εισέβαλε στο προεδρικό μέγαρο στο Santiago της Χιλής οδηγώντας τη χώρα στα δεκαεφτά πιο μαύρα χρόνια της ιστορίας της, ο Πρόεδρος Salvador Allende αυτοκτονούσε με τη βοήθεια ενός όπλου που του είχε χαρίσει ο Fidel Castro.
Το σκοτάδι άπλωνε τις μαύρες φτερούγες του πάνω από τη Χιλή γράφοντας μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας.

Στα χρόνια που ακολούθησαν τελέστηκε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Χιλιάδες νεκροί, ακόμα περισσότεροι εξαφανισμένοι από προσώπου γης. Χιλιάδες άγρια βασανισμένοι επρόκειτο να αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια βορά στο βωμό του νεοφιλελεύθερου πειράματος που είχε γεννηθεί σε μια σκοτεινή γωνιά του διεστραμμένου μυαλού του πατέρα του άγριου νεοφιλελευθερισμού Milton Friedman, του ανθρώπου που ονειρεύτηκε τον απόλυτο διαχωρισμό των ανθρώπων σε πατρίκιους και πληβείους, σε αφεντικά και σκλάβους...

Το στάδιο του Santiago γέμιζε καθημερινά με αντιφρονούντες που αφού βασανιζόταν και εξευτελιζόταν με μια αγριότητα που αδυνατεί να συλλάβει καν ο ανθρώπινος νους, δολοφονούνταν και τα άψυχα κορμιά τους πετιόταν στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού από αεροπλάνα.
Χαρακτηριστικό της αγριότητας της χιλιανής χούντας είναι πως για περίπου ένα μήνα, οι εργάτες καθαριότητας ανακαλύπτουν στους δρόμους του Σαντιάγκο πτώματα δολοφονημένων με ρυθμό 250 - 300 την ημέρα... 

Η διακυβέρνηση
Allende...
Ο Salvador Allende γεννήθηκε στο Valparaiso το 1908 και καταγόταν από μεγαλοαστική οικογένεια. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Santiago και μετά από δυο αποτυχημένες προσπάθειες, το 1952 και το 1958, κατάφερε να εκλεγεί Πρόεδρος της Χιλής με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής και άλλων Αριστερών δυνάμεων το 1970.

Το πρόγραμμα του Allende περιλάμβανε αναβάθμιση των συμφερόντων των εργατών, εφαρμογή της αγροτικής μεταρρύθμισης, αναδιοργάνωση της εθνικής οικονομίας σε δημόσιο, μικτό και ιδιωτικό τομέα, εξωτερική πολιτική διεθνούς αλληλεγγύης και εθνικής ανεξαρτησίας, καθώς και νέα θεσμική οργάνωση (ως λαϊκό κράτος) με την ίδρυση ενός ενιαίου σώματος αντιπροσώπων.
Το πρόγραμμα της Λαϊκής Ένωσης πρότεινε επίσης την εθνικοποίηση των κύριων ορυχείων χαλκού της Χιλής που άνηκαν σε ξένα συμφέροντα (κυρίως των ΗΠΑ), γεγονός που τον κατέταξε στη λίστα με τους μεγαλύτερους εχρούς των Η.Π.Α. και οδήγησε τη χώρα στα νύχια μιας από τις πιο αιμοσταγείς δικτατορίες που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης.


Ορισμένες χαρακτηριστικές μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο διάστημα της προεδρίας του Allende περιλάμβαναν την ανακατανομή εκατομμυρίων στρεμμάτων γης σε ακτήμονες ως μέρος της αγροτικής μεταρρύθμισης, αύξηση μισθών στις ένοπλες δυνάμεις, και παροχή δωρεάν γάλατος στα παιδιά.
Επίσης, ιδρύθηκαν ο Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Ιθαγενών Πληθυσμών και το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης των Μαπούτσε, για να καλύψουν τις ανάγκες των αυτοχθόνων κατοίκων της Χιλής. 

Τα τελευταία λόγια ενός ήρωα...

Ο Salvador Allende μέχρι το τέλος παρέμεινε πιστός στις αρχές και τα ιδανικά του. Δε δείλιασε, δε λύγισε, παρά μονάχα προσπάθησε να κρατήσει υψηλό το φρόνημα και άσβεστη τη φλόγα της δίψας για ελευθερία στο λαό της Χιλής στα φριχτά χρόνια που γνώριζε πως θα ακολουθούσαν.
Το τελευταίο του ραδιοφωνικό μήνυμα δεν είχε μέσα του λόγια μίσους, ούτε απειλές.
Ήταν γεμάτο με ελπίδα, πίστη στη δύναμη του χιλιανού λαού και φως...  

''Σίγουρα
αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για μένα να απευθυνθώ σε εσάς.
Η Πολεμική Αεροπορία έχει βομβαρδίσει τις κεραίες των Radio Portales και Radio Corporación. Οι λέξεις μου δεν έχουν πικρία αλλά απογοήτευση.
Είθε να έρθει μια ηθική τιμωρία για εκείνους που έχουν προδώσει τον όρκο τους: Στρατιώτες της Χιλής, οι δικαιούχοι αρχιστράτηγοι, ο Ναύαρχος Merino, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί ο ίδιος διοικητής του ναυτικού, και ο κ. Mentoza, ο οποίος επαίσχυντα μόλις χθες ορκίσθηκε πίστη και αφοσίωση στην κυβέρνηση, και ο οποίος έχει επίσης αυτοανακηρυχθεί αρχηγός της Carabineros.


Λαμβάνοντας
υπόψη αυτά τα δεδομένα, το μόνο πράγμα που απομένει για μένα είναι να πω στους εργάτες: δεν πρόκειται να παραιτηθώ! Ευρισκόμενος σε μια ιστορική μετάβαση, θα πληρώσω την πίστη του λαού με τη ζωή μου.
Και τους λέω ότι είμαι βέβαιος ότι οι σπόροι που έχουμε φυτέψει στην καλή συνείδηση των χιλιάδων και χιλιάδων Χιλιανών δεν θα μείνουν συρρικνωμένοι για πάντα.

Έχουν δύναμη και θα είναι σε θέση να μας εξουσιάζουν, αλλά οι κοινωνικές διεργασίες δεν μπορεί να εμποδιστούν ούτε από το έγκλημα, ούτε από τη δύναμη.
Η ιστορία είναι δική μας, και οι άνθρωποι κάνουν την ιστορία.

Εργάτες
της χώρας μου: Θέλω να σας ευχαριστήσω για την αφοσίωση που είχατε πάντα, την εμπιστοσύνη που εναποθέσατε σε έναν άνθρωπο που ήταν μόνο ένας διερμηνέας της μεγάλης λαχτάρας για τη δικαιοσύνη, ο οποίος έδωσε το λόγο του ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα και το νόμο και έκανε ακριβώς αυτό. 
Σε αυτή
την καθοριστική στιγμή, την τελευταία στιγμή που μπορώ ακόμα να απευθύνομαι σε εσάς, σας εύχομαι να επωφεληθείτε από το μάθημα: το ξένο κεφάλαιο, ο ιμπεριαλισμός, σε συνδυασμό με την αντίδραση, δημιούργησαν το κλίμα στο οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις έσπασαν την παράδοσή τους, την παράδοση που διδάχθηκαν από το στρατηγό Schneider και επιβεβαίωσαν με τον διοικητή Araya, θύματα του ίδιου κοινωνικού τομέα που σήμερα ελπίζει, με την ξένη βοήθεια, να κατακτήσει εκ νέου τη δύναμη να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα κέρδη τους και τα προνόμιά τους.


Απευθύνομαι σε εσάς, πάνω απ‘ όλα, τη σεμνή γυναίκα του τόπου μας, την Campesina που πίστεψε σε εμάς, τη μητέρα που γνώριζε την ανησυχία μας για τα παιδιά. Απευθύνομαι στους επαγγελματίες της Χιλής, τους πατριώτες επαγγελματίες που συνέχισαν να δουλεύουν εναντίον της στάσης που υποστηρίζεται από επαγγελματικά σωματεία, σωματεία ταξικά που υπερασπίζονται επίσης τα προνόμια της καπιταλιστικής κοινωνίας.
Απευθύνομαι στη νεολαία, αυτή που τραγουδούσε και μας έδωσε τη χαρά της και το αγωνιστικό της πνεύμα. Απευθύνομαι στον άντρα της Χιλής, τον εργάτη, τον αγρότη, το διανοούμενο, εκείνον που πρόκειται να διωχθεί, γιατί στη χώρα μας ο φασισμός είναι ήδη παρών εδώ και πολλές ώρες – σε τρομοκρατικές επιθέσεις, σε ανατινάξεις γεφυρών, σε διακοπές σιδηροδρομικών γραμμών, σε καταστροφές αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενόψει της σιωπής όσων είχαν την υποχρέωση να δράσουν.
Ήταν υποχρεωμένοι. Η ιστορία θα τους κρίνει.
 

Σίγουρα
το Radio Magallanes θα σιγήσει, η ηρεμία και μεταλλικό όργανο της φωνής μου δεν θα σας φτάσει. Δεν πειράζει. Θα συνεχίσετε να την ακούτε. Θα είμαι πάντα δίπλα σας. Τουλάχιστον η μνήμη μου θα είναι αυτή ενός άνδρα αξιοπρεπή που στάθηκε πιστός στη χώρα του.
Οι άνθρωποι
πρέπει να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, αλλά δεν πρέπει να θυσιαστούν. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αφεθούν να καταστραφούν ή να διατρηθούν από σφαίρες, αλλά ούτε και να ταπεινωθούν.

Εργάτες
της χώρας μου, έχω πίστη στη Χιλή και το πεπρωμένο της. Άλλοι άνδρες θα ξεπεράσουν αυτή τη σκοτεινή και πικρή στιγμή προδοσίας που προσπαθεί να επικρατήσει. Να πηγαίνετε προς τα εμπρός γνωρίζοντας ότι, αργά ή γρήγορα, οι μεγάλες λεωφόροι θα ανοίξουν και πάλι και οι ελεύθεροι άνθρωποι θα περπατούν μέσα από αυτές για να χτίσουν μια καλύτερη κοινωνία. 

Ζήτω η Χιλή! Ζήτω ο λαός! Ζήτω οι εργαζόμενοι!
Αυτά είναι τα τελευταία λόγια μου, και είμαι βέβαιος ότι η θυσία μου δεν θα είναι μάταια, είμαι βέβαιος ότι, τουλάχιστον, θα είναι ένα μάθημα ηθικής που θα τιμωρήσει το κακούργημα, τη δειλία και την προδοσία.''

Σαντιάγο της Χιλής, 11 Σεπτεμβρίου 1973

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Στέφανος Μαντζαρίδης

Και τώρα; Τώρα τι κάνουμε; Σκύβουμε το κεφάλι και τα παρατάμε; Ή... περισσότερα


Διεθνικός Λαϊκισμός: Η απάντηση στη νίκη Trump (;)

Το μακρύ χέρι του Καραγκιόζη

Hasta Siempre Comandante...

Σαν να δίνεις σε μαϊμού γεμάτο όπλο

Divided Britain

The Big Chill ΙII

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.