Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Ο Παύλος ζει αλλά όχι έτσι όπως θα ήθελε

Α
Α


Εδώ και τρία χρόνια, τέτοιες μέρες προσπαθώ να γράψω κάτι για τον Παύλο. Το νιώθω σαν υποχρέωση. Σαν μια ανάγκη να του αποτίσω τον ελάχιστο φόρο τιμής. Δεν θέλω ούτε να πλέξω εγκώμιο στο όνομά του-δεν θα το ήθελε ούτε κι αυτός πιστεύω- ούτε να αναλύσω για άλλη μια φορά την δράση του ναζιστικού μορφώματος της Χ.Α κι όλα τα αδικήματα που έχει διαπράξει. Άλλωστε όλα τα παραπάνω είναι γνωστά σε όλους. Θα σταθώ σε ένα πράγμα που με έχει προβληματίσει. Στο γεγονός ότι το αίμα του Παύλου δεν κατάφερε να ποτίσει τις συνειδήσεις όλων μας.

Συμπληρώνονται τρία χρόνια από το φρικτό και προσχεδιασμένο έγκλημα στο Κερατσίνι κι ο φασισμός συνεχίζει να ακολουθεί μια ανεξέλεγκτη πορεία σε μια κατηφόρα χωρίς τελειωμό. Κι όταν λέω φασισμός εννοώ τον φασισμό που είναι βαθιά ριζωμένος σε πολλές συμπεριφορές της κοινωνίας μας. Ο καθημερινός φασισμός που ανοίγει τον δρόμο στον πολιτικό. Περίμενες, πως μετά από όλα αυτά η ανοχή σε περιστατικά βίας θα περιοριστεί στο ελάχιστο κι όμως την είδες να θεριεύει και να αποθρασύνει όλο και περισσότερο τους θύτες. Βέβαια, αυτό είναι απολύτως λογικό από μια κοινωνία που έχει μάθει να σοκάρεται προσωρινά, να κλαίει, να οργίζεται και να ξεχνά μέχρι να βρεθεί το το επόμενο θύμα. Από μια κοινωνία που κάνει το εγκληματικό λάθος να επαναπαύεται, πιστεύοντας ότι το κακό είναι μακριά από την δική της πόρτα.

Απάντηση για άλλη μια φορά στην κοινωνία αυτή, που έχει το κακό ελάττωμα να βυθίζεται στην λήθη, έρχεται να δώσει η οικογένεια και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα. Και θα αναφερθώ ειδικά σε αυτούς, γιατί παρά τον πόνο τους σήκωσαν και σηκώνουν όλο το βάρος του φασισμού στις πλάτες τους. Ένα βάρος που οφείλαμε να σηκώσουμε και εμείς μαζί τους. Βρέθηκαν μόνοι τους σε άδειες δικαστικές αίθουσες απέναντι στους προκλητικούς υποστηρικτές των κατηγορουμένων της Χ.Α. Και παρά την απαξίωση της δίκης που αφορούσε την δολοφονία του Παύλου, η Μάγδα Φύσσα με περίσσεια ανθρωπιά παρευρέθηκε στην εκδίκαση του ρατσιστικού πογκρόμ στο Πέραμα και στάθηκε στο πλευρό Αιγύπτιου ψαρά που τραυματίστηκε σοβαρά από τα ίδια άτομα, που της στέρησαν το παιδί της. Οι φίλοι του από την άλλη πλευρά σε συνεργασία με την οικογένεια του στις 18 κάθε μήνα οργανώνουν διάφορες δράσεις για να συνεχίσουν το έργο του Παύλου, προσπαθώντας να κρατήσουν ζωντανό το όραμα του για έναν καλύτερο και δίκαιο κόσμο. Άνθρωποι που μέσα από τις στάχτες της απώλειας τους μας διδάσκουν, ότι χρέος μας είναι να προσπαθούμε να παραμένουμε άνθρωποι κόντρα σε όσους μας θέλουν θεριά.

Καιρός, λοιπόν, να ακολουθήσουμε όλοι το παράδειγμά τους. Το σύνθημα ''Ο Παύλος ζει'' που διαβάζουμε στους τοίχους, μένει ένα κενό γράμμα όσο δεν καταδικάζουμε και δεν απομονώνουμε αρρωστημένες λογικές και θεωρίες σαν αυτές των δολοφόνων του Παύλου. Αρρωστημένες λογικές που πρέπει να προκαλούν την φρίκη μας πάντα και παντού κι όχι μόνο όταν τιμούμε μαύρες επετείους σαν αυτή. Στην δουλειά, στο δρόμο, στα ΜΜΕ, στις ανθρώπινες σχέσεις, στα σχολεία η σύγκρουση με το φασισμό πρέπει να είναι μετωπική. Μόνο έτσι συντρίβεται το σκοτάδι του και νικάει το φως της προόδου και της ανθρωπιάς. Και προς αυτή την κατεύθυνση μόνο η παιδεία μπορεί να συμβάλει.

Είναι χρέος κάθε ευσυνείδητου εκπαιδευτικού να μιλήσει ανοιχτά και χωρίς υπεκφυγές για την πληγή που λέγεται φασισμός. Ολόκληρες γενιές αποφοίτησαν από ένα σχολείο που πάντα εξαιρούσε από την διδακτέα ύλη το κεφάλαιο Κατοχή και λησμονούσε να κάνει ιδιαίτερη μνεία στα ολοκαυτώματα χωριών και πόλεων από τους ναζί, στην Εθνική Αντίσταση καθώς και στα δεινά που έσπειραν στην χώρα οι ταγματασφαλίτες, πρόγονοι των σημερινών χρυσαυγιτών. Το σύγχρονο σχολείο πέραν από την ιστορία, την οποία πρέπει να διδάξει αντικειμενικά, αποφεύγοντας ρητά την καλλιέργεια εθνικιστικών αισθημάτων και επιδιώκοντας την καλλιέργεια συλλογικής μνήμης και προβληματισμού οφείλει να φέρει σε επαφή τον νέο με σπουδαία έργα και κείμενα όπως του Χατζηδάκι, του Μπέρτολτ Μπρέχτ, του Μίκη Θεοδωράκη, του Μανώλη Αναγνωστάκη, του Κώστα Βάρναλη, της Διδούς Σωτηρίου, του Ηλία Βενέζη, του Βόλφγκανγκ Μπόρχερτ, του Πωλ Ελυάρ κι άλλων πολλών. Έργα ύμνους στην ανθρώπινη ζωή,με ισχυρά αντιπολεμικά μηνύματα, ικανά να αφυπνίσουν υπνωτισμένες συνειδήσεις και να δείξουν τον δρόμο για την διεκδίκηση της ελευθερίας. Μόνο έτσι ατσαλώνεται αποτελεσματικά ο αυριανός πολίτης απέναντι στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία.

Τιμή στον Παύλο Φύσσα που δεν τους πήρε σοβαρά, που πήρε τον κόσμο ολόκληρο στα δυο του χέρια, που δεν έκλαψε, που δεν φοβήθηκε, που ελεύθερα ψηλά πολύ ψηλά πετά κι όλοι ζηλεύουμε τα περήφανα και αδέσμευτα φτερά του. Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε.

Λένα, 18/09/2016

ΑΠΟΨΕΙΣ

Εμείς ζούμε...

αλλά όχι όπως θα θέλαμε »

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Λένα

Πεισματάρα, ασυμβίβαστη και ονειροπόλα. Κινούμαι μεταξύ τάξης κι... περισσότερα

μέρος του φακέλου
#KillahP - Ένας χρόνος μετάΤο διήμερο του Παύλου...

'Ισως κάτι από Χατζιδάκι...

Ρίμες ναι, δημοσιογραφικούς τίτλους όχι

Το ξέσπασμα ενός αυθόρμητου πρωινού

Ποιος τελικά φταίει για τη Χρυσή Αυγή;

Καμία ανοχή

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Quijote

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.