Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Ταξίδι στην Πόλη

Α
Α
άγνωστο
Η ώρα στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών δείχνει 8.55. Το αεροσκάφος της πτήσης 321 των Ολυμπιακών Αερογραμμών με προορισμό την Κωνσταντινούπολη είναι έτοιμο να αναχωρήσει και οι επιβάτες καλούνται να επιβιβαστούν. Λίγο πριν την απενεργοποίηση κάθε ηλεκτρονικής συσκευής και την τελευταία εμφάνιση στη οθόνη του κινητού του λογοτύπου της ελληνική εταιρείας αρχίζεις να σκέφτεσαι τι μπορεί να αντιπροσωπεύει αυτό το ταξίδι για τον καθένα από τους επιβάτες. Πριν προλάβεις να σκεφτείς οτιδήποτε, η εικόνα της υπερηλίκου, λίγο εκκεντρικής αλλά κατά τα άλλα συμπαθέστατης κυρίας στο διπλανό κάθισμα σου εντείνει ακόμα περισσότερο την αρχική απορία για το ποιόν των επιβατών. Γρήγορα όμως ανακαλύπτεις ότι η παρουσία της σε αυτό το δρομολόγιο κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.

Αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη γενιά, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια πόλη την οποία γνώρισε σαν δική της, στην οποία ζούσε αρμονικά μέσα στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον που ανέκαθεν τη χαρακτήριζε και από την οποία εκδιώχθηκε δίχως να πάρει ενδεχομένως και ως σήμερα κάποια πειστική απάντηση. Αυτή τη φορά όμως το ταξίδι έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα και τα βιώματα του παρελθόντος δεν διαταράσσουν την ηρεμία της όσο η διαδικασία της απογείωσης.

Καθώς περνάμε πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος και διεισδύουμε σταδιακά στον τουρκικό εναέριο χώρο, προσπαθείς να δημιουργήσεις στο μυαλό σου τις πρώτες εικόνες του προορισμού. Η διάρκεια του ταξιδιού, μόλις μία ώρα, δεν στο επιτρέπει. Πριν προλάβεις να συνειδητοποιήσεις ο,τιδήποτε, βρίσκεσαι στην περιοχή (γνωστή έως και τον Μεσοπόλεμο με την ονομασία Άγιος Στέφανος) του αεροδρομίου Κεμάλ Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης και ταυτόχρονα αντιμέτωπος με τις προκαταλήψεις σου. Η επίσημη είσοδος όμως στο τουρκικό έδαφος δεν είναι τόσο δύσκολη όσο αρχικά πίστευες και μετά από λίγη ώρα βρίσκεσαι από τον ουδέτερο χώρο των αφίξεων του αεροδρομίου στην καρδιά της Πόλης, την πλατεία Taksim.

Είναι εντυπωσιακό το πόσα πολλά πράγματα ακούς για αυτό το μέρος, θετικά και αρνητικά, οι πρώτες εντυπώσεις όμως δεν μπορεί παρά να συγκαταλέγονται στις θετικές. Αυτός ο συνδυασμός της πόλης με τη θάλασσα, του παρόντος με το παρελθόν, της ανατολής με τη δύση, της μνήμης και της λήθης σε παρασύρει και εντέλει σε κατακτά. Αρχίζεις να καταλαβαίνεις γιατί αυτό το σημείο της γης διεκδικήθηκε με τόσο πάθος από τόσους διαφορετικούς λαούς στη διάρκεια της ιστορίας και γιατί εξακολουθεί σχεδόν 1700 χρόνια μετά την ίδρυσή της να αποτελεί διαδραματίζει ένα τόσο σημαντικό γεωπολιτικό και πολιτιστικό ρόλο.

Η περιήγηση στα ουκ ολίγα μνημεία και αξιοθέατα αυτής της πόλης σου δημιουργεί αναπόφευκτα ένα δέος, με αποκορύφωμα φυσικά την κορωνίδα των κτισμάτων της, το ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας, όπως αρχικά αυτός ονομάστηκε. Μετά όμως τον αρχικό εντυπωσιασμό υποσυνείδητα αρχίζεις να αναζητάς με την άκρη του ματιού σου απομεινάρια της άλλοτε κραταιάς ελληνικής παρουσίας, έχοντας μέσα σου τη κρυφή ελπίδα ότι κάτι μπορεί να παραμένει ζωντανό ανάμεσα στα 15 εκατομμύρια των κατοίκων αυτής της πόλης. Οι καμμένες προσόψεις των μισογκρεμισμένων κτιρίων που κάποτε (50 χρόνια πριν) στέγαζαν ελληνικές οικογένειες, αποτελούν τον ιδανικότερο συμβολισμό για τη φύση της παρουσίας του ελληνικού στοιχείου σήμερα, η οποία περιορίζεται σε κάποιες χιλιάδες, με μέσο όρο ηλικίας που πλησιάζει το ελληνικό όριο συνταξιοδότησης. Δεν υπάρχει χώρος για αυταπάτες.

Ξεπερνώντας τα όποια εθνικά απωθημένα, η σύγχρονη Κωνσταντινούπολη προσφέρει απλόχερα στον επισκέπτη της κάθε απόλαυση. Είναι τόσο εντυπωσιακή αυτή η μίξη τόσων διαφορετικών χρωμάτων, ήχων και εικόνων που αλλοιώνει την αντίληψή σου. Και για αυτό δεν ευθύνεται ο ναργιλές. Οι ίδιοι οι άνθρωποι, αυτοί που είναι γνωστοί τόσα χρόνια μόνο για τις «προκλήσεις» και τις «απειλές», σε εκπλήσσουν με τις ιδέες τους και τη συμπεριφορά τους. Τελικά η πρόκληση και η απειλή είναι πραγματικές. Σε προκαλούν να μείνεις για πάντα μαζί τους και σε απειλούν ότι δύσκολα θα μπορέσεις να αντισταθείς στον πειρασμό που σε βάζει αυτή η πόλη.

Και αν 500 χρόνια ιστορίας είναι δύσκολο να σβηστούν μονομιάς, 5 μέρες αρκούν για να πέσει το τείχος της προκατάληψης. Κανείς δεν ισχυρίζεται φυσικά ότι τα πάντα είναι ιδανικά. Το βλέμμα της κυρίας στο διπλανό κάθισμα την ώρα που έφτανε στη γενέτειρά της το αποδεικνύει. Οι εμπειρίες όμως που αποκομίζεις μετά από ένα τέτοιο ταξίδι αρκούν για να κλονίσουν τις παγιωμένες αντιλήψεις σου, να σε κάνουν να αναρωτηθείς τι ήταν αυτό το τόσο οικείο που ένιωσες εκεί έξω και εν τέλει τι είναι αυτό που εμποδίζει τους ανθρώπους να ζουν πάλι μαζί. Ίσως χρειάζονται πολλά τέτοια «ταξίδια» ακόμα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ταξίδι στην Πόλη

ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕς ΕΝΟς ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΛΟΝΙΣΟΥΝ 500 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑς ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΒΗΣΤΟΥΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΙΧΟς ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗς ΥΠΑΡΧΕΙ... »

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Κώστας Αλεξανδρόπουλος

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πα... περισσότερα


Μια παρόρμηση

Τα χρόνια που πέρασαν...

Γιατί αγαπώ το ελεύθερο κάμπινγκ

Άρωμα μαστίχας - Χίος

Μια ταξιδιάρικη συνέντευξη

Στο μετρό

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Συμβιβασμός εναντίον αποδοχής

Χριστίνα (Ανδρομέδα) Πεταλωτή
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.