Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Της ζωής ο κύκλος

Α
Α
(φωτο: Κως, 09 Οκτωβρίου 2012)
--------------------------------------

Δώσ' μου χέρι, να πιαστώ
Πολλές φορές τραγούδησα "τα τρένα (μου), που φύγαν", καθώς κατέβαινα στους σταθμούς τους ή μου ζητούσε ο ελεγκτής τους το εισιτήριο και το 'βλεπε ληγμένο και μου 'λεγε "τέλος διαδρομής". Άλλες τόσες, ανάμεσα σε συναισθήματα, αναμνήσεις και στίχους, πίστευα πως θα περνούσε ένα άλλο και θα μ' έπαιρνε και θα με ταξίδευε παραπέρα και έτσι γίνονταν και ένα χέρι μ' έπιανε και με τραβούσε πάνω και το ταξίδι συνέχιζε.

Πώς είναι η ζωή; Ευθεία γραμμή είναι, λένε οι ράγες και των τρένων οι διαδρομές. Πάνε, έρχονται, διασταυρώνονται, διακλαδώνονται, αλλά είναι σε συνεχή κίνηση, λίγο πίσω, πολύ μπροστά, σφυρίγματα, στάσεις, βαγόνια. Πιάνονται τα χέρια, σφιχτά, που και που, μα κάποτε αφήνεις ή σε αφήνουν και μένει λίγη μυρωδιά ιδρώτα να σου θυμίζει το χτες...Μαλαματένια άγκυρα
Μήπως, όμως, δεν είναι έτσι; Τα λιμάνια, τ' αγκιροβόλια, οι μεγάλες θάλασσες, οι φουρτούνες, οι μπουνάτσες, οι φουσκοθαλασσιές... καράβια μοιάζουν οι ζωές και οι ψυχές των ανθρώπων, λένε αυτά. Ρευστή είναι η ζωή, τελικά, αλλάζει η μορφή της.

Δεν γίνεται να περνά το καράβι απ' τις ίδιες θάλασσες και τα ίδια λιμάνια, καθώς το κύμα ρέει, αλλάζει συνεχώς και διαμορφώνει νέες εικόνες στην, φαινομενικά, ίδια γη που συναντάς καμιά φορά. Αλλού την "τρώει", αλλού της βάζει λιγάκι παραπάνω άμμο.
Κι αν θαρρείς πως η άγκυρά σου έδεσε, πως γαντζώθηκε κάπου βαθιά, μαλαματένια είναι και χρυσαφένιοι οι κάβοι σου. Πιάνουν και δένουν, στην ζωή, για λίγο το καράβι...Sem oldu asik lari
Άλλαξα γνώμη, πέταγμα είναι η ζωή, σαν των πουλιών, το βρήκα! Κάνεις ή βρίσκεις φωλιά, που ξέρεις, νιώθεις μάλλον, πως θα την αφήσεις, μόλις στο ζητήσει η εποχή. Αλλού θα βρεθείς την Άνοιξη, σ' άλλον τόπο το Φθινόπωρο. Έτσι δεν είναι;

Πετάς, ζητάς τροφή, βρίσκεις, την πας στο σπιτικό, τρέφεσαι, τρέφεις, αλλάζεις φτέρωμα, βλέπεις να μεγαλώνουν, ν' αλλάζουν και οι νεοσσοί μαζί με σένα, ετοιμάζεσαι για άλλο πέταγμα, μετανάστευση το λένε οι άνθρωποι.

Να, αυτό είναι. Οι άνθρωποι, φίλε. Τους μπερδεύει το δικό τους μέτρημα του χρόνου, το κυκλικό και θαρρούν πως έτσι είναι και τριγύρω, στην φύση. Μπερδεύομαι κι εγώ και λέω, συχνά, πως κάπως έτσι είναι. Συγχέει το μυαλό μου το χτες, τον θάνατο που ήρθε δυο χρόνια πριν και το σήμερα, την φετινή γέννηση. Στο ταξίδι της γιαγιάς και του παππού και στο καλωσόρισμα του γιου μου είδα να επαληθεύεται της ζωής ο κύκλος. Έτσι κάνω συχνά, καθώς έτσι είμαι εκπαιδευμένος. Μετράω μέρες, απ' την πρώτη ως την τελευταία του χρόνου, απ' την πρώτη ως την τελευταία κάθε μήνα, μετράω εποχές, μετράω ώρες μέσα σε κάθε μέρα, λεπτά μέσα σε κάθε ώρα, δευτερόλεπτα στα λεπτά.

Κυκλικά μετράω και ζω και χορεύω, σαν τους δερβισάδες, τους μπεκτασήδες ή μεβλεβήδες. Θα διάβασες γι' αυτούς ή θα τους άκουσες σε κανένα τραγούδι και αν όχι κάνε έναν κόπο τώρα, ποτέ δεν είναι αργά. Ρίξε μια ματιά στον Τζελαλεντίν Ρουμί (- Βικιπαίδεια), τον Μεβλανά Τζελαλεντίν του τραγουδιού, που "γυρνούσε και γυρνούσε". Το Ρουμί, στο όνομά του, πάει να πει Ρωμιός, από την χώρα των Ρουμ, την βυζαντινή Μικρά Ασία. Ξέρεις τι γράφει στο μαυσωλείο του, στο Ικόνιο;
" Έλα, έλα όποιος κι αν είσαι, περιπλανώμενος, ειδωλολάτρης, πυρολάτρης.
  Έλα, ακόμη κι αν έσπασες χιλιάδες φορές τους όρκους σου.
  Έλα και πάλι έλα, τo δικό μας καραβάνι δεν είναι καραβάνι της απόγνωσης. "

Όνειρο είναι η ζωή, φίλε μου και μέσα στ' όνειρο έχει απ' όλα, έχει ευθείες, στροφές, κύκλους, ακαθόριστα σχήματα άλλες φορές. Έχει πετάγματα και σταματήματα, έχει ανέβασμα στον κορμό του δέντρου, μα και κατέβασμα και αυτό δεν είναι κακό. Στις ρίζες οδηγεί! Τώρα, για σένα, που "είχες δει τους λάτρεις", δηλαδή το "sem oldu asik lari" του τραγουδιού, μην τους αφήσεις να σου χαλάσουν το καινούριο όνειρο που μπορεί να σε πάει μακριά, πέρα και ίσως πέραν του πέρατος, στο υπερπέραν.ΥΓ Έσβηνα, έγραφα, έψαχνα λιγάκι έμπνευση για καιρό, μέχρι που χτύπησε το τηλέφωνό μου, χτες, 5 Αυγούστου και ήταν μια φωνή γνώριμη, ένας φίλος καρδιάς, ο Νίκος.
" Έλα, ρε συ, πώς πάει; "
" Ο κύκλος που ζητάει να κλείσει, ο κύκλος της ζωής φίλε...".

Μπορεί να είναι (και) τραγούδι η ζωή, φιλαράκο! Σε ένα κρητικό, δίστιχο λέει:
" Στη ρημαγμένη τους φωλιά στέκουν και τραγουδούνε,
  αυτό ζηλεύω στα πουλιά κι όχι γιατί πετούνε "!
Λιζέτα Καλημέρη-πέτρινο θεατράκι στο Φουρνί - YouTube

Αυτό μπορεί να κάνουν και οι τρεις παππούδες της φωτογραφίας που τραβήχτηκε στην Κω, όταν κατέβηκα τον Οκτώβρη του 2012 οχτώ, τότε, χρόνια αφότου είχα φύγει, όταν πίστευα πως με το ταξίδι εκείνο, για τον γάμο του Νίκου που ήταν στην άλλη άκρη της γραμμής, κλείνει ένας κύκλος. Τέσσερα χρόνια μετά ήρθε, με την γυναίκα του, στον δικό μου γάμο, στην αρχή ενός νέου κύκλου ζωής, στο τέλος ενός άλλου!
Makis Lamos, 16/08/2016

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Makis Lamos

Ανεβαίνοντας, μα και κατρακυλώντας σε "σκάλες", παραπατώντας, μα... περισσότερα


enfoSeminar #2 Στο τέλος του δρόμου

Το καλοκαίρι σου

Μια παρόρμηση

Νεκρή ψυχή

Το στρογγυλό καθιστικό

Ταξιδεύοντας

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.