Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Καϊμάκι με βύσσινο γλυκό

Α
Α


Στο μυαλό μου μια φωτογραφία που κοιτούσα χθες βράδυ, εβρισκόμενη στο καλοκαιρινό μου το μπαλκόνι. Ιούλιος πια... Κι εκείνο το νυχτολούλουδο αναστατώνει θαρρείς όλες τις αισθήσεις.

Η φωτογραφία απεικονίζει για αρσενικούς τους περισσότερους, στην πύλη ενός εργοστασίου ένα Κυριακάτικο πρωί. Μόλις λευτερώθηκαν από το νυχτέρι τους οι άνθρωποι ετούτοι. Είναι πάντα κι εκείνοι οι άνθρωποι. Εκείνοι, λέω,  που το ξημέρωμα τούς φωτογράφιζε στις περισσότερες ζώσες μέρες τους κουρασμένους.

Χαμογελούν κάπου-κάπου μια που μπορούν και τούτοι να δουν τον Ήλιο. Δεν ήταν που κάποιος τους φωτογράφιζε εκείνη τη στιγμή. Άλλο ήταν το δικό τους το μεράκι. Το Φως! Το Φως Εκείνου, που τους πονά τα μάτια τους τα ώριμα, πόσο το λαχτάρισαν να το δουν όλη νύχτα. Μάτια μεγάλα, ώριμα, μαύρα, βαθιά.

Οι πιο ήρεμοι στην ψυχή αναρωτιούνται ίσως αν θα γενούν κάποτε και τούτες οι φωτογραφίες οι ασπρόμαυρες απομεινάρι στα χέρια κάποιου δικού τους. Δεν έχει έρθει ακόμη το πλήρωμα του χρόνου. Δεν ξέρουν. Τούτο το ξημέρωμα κι η νύχτα η προηγούμενη θα βαδίσουν παρέα σε μονοπάτια της μνημοσύνης ή της λήθης; Έχουν κάτι να αξίζει να θυμάται κανείς;
"Όλα στον κάθε άνθρωπο αλλιώτικα, κόρη μου", έλεγε στα παιδικάτα μου η γιαγιά μου, η Αννιώ.

Αναμνήσεις νου, συναισθήματα, λόγια που θα ξεστομίζονται περιγραφικά για τούτη τη νύχτα καθώς και για τόσες άλλες ή ρίψη όλων στη λήθη από τη βιάση των πρωταγωνιστών να περάσουν τα δύσκολα; Καθένας ορίζει τις περιγραφές του στόματος του, τι θα πονεί την δική του κεφαλή ... Μα ίσως ένα δεν ορίζεται.
"Η καρδιά, παιδί μου." , ορμήνευε η γιαγιά στον εγγονό της πότε-πότε. Σκέπτονταν από πάντα της πως τούτοι εδώ οι αρσενικοί πιότερο πληγώνονται καθόπως πράττουν με βάση την καρδιά.

Ανάμεσα σε άλλους, στη φωτογραφία,ήταν κι ο κυρ-Αντώνης... Γερασμένος. Έπρεπε ήδη να είχε πάρει τη σύνταξη του, να αναπαύεται κάπου κι εκείνος... Μα όχι του τα άλλαξαν. Δε βαριέσαι... Όπως και να 'χει εκείνη την ημέρα που τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία θα με έπαιρνε βόλτα για παγωτό. Κυριακή ήταν... Κι εκείνος τις περίμενε τέτοιες Κυριακές. Πότε-πότε μικρή που πήγαινα στη γιαγιά-Αννιώ, εκείνη με άφηνε για μια βόλτα μαζί του.
"Ο καιρός μαλακώνει τα πρόσωπα. Κάνει κι η ψυχή τις παραδοχές της σαν περάσουν τα χρόνια" μου 'λεγε σαν έγινα γυναίκα αργότερα κι άρχισα να την καταλαβαίνω.

Με λένε Άννα κι η αγαπημένη μου γεύση στα παγωτά είναι καϊμάκι με βύσσινο. Έτρωγα πάντα βύσσινο γλυκό στη βεράντα της γιαγιάς της Αννιώς. Τον κυρ-Αντώνη της φωτογραφίας τον θυμάμαι λίγο. Θυμάμαι μια από τις λίγες Κυριακές που πρόφτασε να μας σμίξει η ζωή, πως έφερε για δώρο στη γιαγιά, ένα φόρεμα. Δεν την είδα να το φορά ποτέ.  Έγινε χάρισμά μου ύστερα... Το φορώ συχνά τα καλοκαίρια, νύχτες που το νυχτολούλουδό μου μοιράζει πάθη.  Δε τον φώναξα ποτέ παππού, μιας κι έπρεπε να μεγαλώσω για να πει η γιαγιά η Αννιώ σε εμένα, τη μοναδική της θηλυκή απόγονο, το μυστικό της. Εκείνος έφυγε από τη ζωή ύστερα από τα πρώτα παιδικάτα μου. Τη θυμόταν όμορφη...

Malou, 12/07/2016

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Malou

Άκουσα να λένε πως αστέρια εκεί ψηλά είναι... πλανήτες. Άλλοι, ο... περισσότερα


Γράμμα στη γιαγιά

Τα καλοκαίρια που με στηρίζουν τόσους χειμώνες τώρα

1η του Μάη με νησιώτικη αύρα

Νήσος Χίος, Κοινή

Πού πήγε η μαμά;

Άργησες να γεννηθείς ή πέθανες νωρίς;

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Συμβιβασμός εναντίον αποδοχής

Χριστίνα (Ανδρομέδα) Πεταλωτή
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.