Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Ένα δέντρο λίγο διαφορετικό.

Α
Α
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού και λίγο πριν μας πιάσει το κύμα αγάπης των γιορτών, αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο για έναν άνθρωπο που γνώρισα πριν τρεις μήνες περίπου και κέρδισε την εκτίμηση και τον σεβασμό μου αστραπιαία. Μια μητέρα τριών υπέροχων αγοριών που μεγάλωσε σε μια όμορφη πόλη της Ελβετίας, σπούδασε στην Ιταλία, έμεινε σ' ένα όμορφο νησί του Αιγαίου για αρκετά χρόνια και, σαν άλλος Οδυσσέας νομίζω, βρήκε το λιμάνι της στην μικρή πόλη που ζω.
Κι αν η ζωή της είναι ένα μεγάλο ταξίδι, κάθε συζήτηση μαζί της πιστέψτε με σε ταξιδεύει επίσης.
Έχει μια αρμονία στο πρόσωπο της, ένα καθαρό βλέμμα κι έναν ιδιαίτερο τρόπο να καθοδηγεί τους μαθητές της στην κατάκτηση της ζωγραφικής. Ένα βήμα τη φορά, η καλύτερα μια πινελιά τη φορά, κι εγώ αυτήκοος μάρτυρας σε κάθε της μάθημα να εντυπωσιάζομαι σα μικρό παιδί με τις ζωγραφιές που χτίζουν τα πινέλα τους.

Ήρθε λοιπόν αυτή η γυναίκα που το όνομα της είναι Ίζα να μου ζητήσει να την βοηθήσω να φτιάξουμε ένα δέντρο διαφορετικό, το «δέντρο της αλληλεγγύης» όπως το ονόμασε η ίδια. Προσωπικά το θεώρησα μεγάλη τιμή που αυτή η υπέροχη ζωγράφος με άφησε να γεμίσω με χρώμα ένα δικό της έργο. Ελπίζω να ήμουν αντάξια της εμπιστοσύνης της.
Το άρθρο δεν το γράφω για να πλέξω το εγκώμιο της Ίζα, δεν το έχει ανάγκη άλλωστε γιατί οι ικανότητες της και τα ταλέντα της έχουν αναγνωριστεί χρόνια τώρα από το ευρύ κοινό και όχι από ένα κορίτσι που απλώς τυγχάνει να γράφει μερικά κείμενα.
Το άρθρο αυτό το γράφω για υπογραμμίσω την ανάγκη της κοινωνίας μας στην ύπαρξη αλληλεγγύης, ταπεινής βοήθειας δηλαδή στον γείτονα που τραβάει τα ζόρια του, στον φίλο μας εκείνον που έχει ένα πρόβλημα, στους γονείς μας που πιέζονται γιατί τίποτα δεν πάει καλά... Σ' εμάς που ξυπνάμε και παλεύουμε κάθε μέρα με όνειρα που μας αναγκάζουν να αφήνουμε στην άκρη γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι.

Να σας πω μια προσωπική άποψη; Δεν είναι μόνο δύσκολοι οι καιροί, εμείς είμαστε σκάρτοι. Και είμαστε σκάρτοι γιατί είμαστε κενοί, άδειοι... Κάτω από τα μοδάτα ρούχα μας, πίσω από τις αψεγάδιαστες selfies κρύβεται ένα κενό, άδεια κουφάρια που νομίζουν πως ζουν, νομίζουν πως η ουσία της ζωής βρίσκεται στα check in και τα ακριβά ρούχα... Στα ψεύτικα χαμόγελα για να πάρει likes μια φωτογραφία μας στα κοινωνικά δίκτυα...
Γράφουμε αποφθέγματα ανθρώπων που έζησαν τη ζωή και τη σπούδασαν, προβληματιζόμαστε με τις φράσεις τους κι έπειτα κοιτάμε μονάχα τον εαυτό μας... Τα ρούχα μας, το ποτό μας, τη διασκέδαση μας.
Χάσαμε τον άνθρωπο, ζούμε σε κοινωνίες που μόνο ανθρωποκεντρικές δεν είναι. Ζούμε σε κοινωνίες που στήνονται γύρω από το βωμό του κέρδους.
Αλήθεια ποια ήταν η τελευταία φορά που βοήθησες έναν άνθρωπο; Με οποιαδήποτε μορφής βοήθειας. Η λέξη βοήθεια και η λέξη αλληλεγγύη δεν είναι συνδεδεμένη με τα χρήματα. Δε χρειάζεται απαραίτητα να δώσεις χρήματα για να βοηθήσεις κάποιον.
Μπορείς να πάρεις μέρος σε μια εθελοντική δράση για βάλεις κι εσύ «το χέρι» σου στο στήσιμο του δέντρου της αλληλεγγύης. Μπορείς να μοιραστείς το φαγητό σου με κάποιον που ξέρεις πως δεν έχει να φάει. Μπορείς να χαρίσεις ένα χαμόγελο σε κάποιον που έχασε το δικό του.
Όταν βλέπεις κάποιον φίλο σου να βυθίζεται σε σκέψεις μπορείς να τον κάνεις να σου εμπιστευτεί το πρόβλημα του και να βάλεις πάλι ένα «χέρι» στο δέντρο της αλληλεγγύης.
Η οικονομική κρίση ισοπέδωσε τις κοινωνίες μας. Τα χαμόγελα έσβησαν και ο χαβαλές χάθηκε, σίγουρα δε μπορείς να χαμογελάς όταν δεν φτάνουν τα χρήματα για να πληρώσεις το ενοίκιο σου, δε μπορείς να χαμογελάς όταν είσαι άνεργος και φυτοζωείς όταν κανονικά θα έπρεπε να έχεις ανοίξει τα φτερά σου και να έχεις αρχίσει το δικό σου ταξίδι, δε μπορείς να χαμογελάς όταν σου στερούν το δικαίωμα της δημιουργίας ή όταν δημιούργησες κάτι και η κρίση ήρθε και το ρήμαξε. Όμως αν κοιτάξεις με ήρεμο βλέμμα την ιστορία αυτής της χώρας θα καταλάβεις πως πάντα υπήρχαν δυσκολίες, πάντα τα λεφτά ήταν λίγα, πάντα οι Ευρωπαίοι έρχονταν σαν τα αρπαχτικά γύρω της κι αν οι Έλληνες ήταν πάντα αυτοί που κατάφερναν τις μεγάλες νίκες ήταν γιατί πάντα ήταν άνθρωποι. Τα σπίτια τους ήταν πάντα ανοιχτά για τους γείτονες και τους φίλους, μοιράζονταν πάντα το περιεχόμενο της κατσαρόλας τους με όποιον περνούσε το κατώφλι του σπιτιού τους και είχαν πάντα χρόνο και διάθεση να ακούσουν τα προβλήματα των διπλανών τους.

Χτίσαμε πόλεις μεγάλες, μένουμε σε σπίτια με ανέσεις κι όμως ξεχάσαμε να είμαστε άνθρωποι.
Χρειαζόμαστε πολλά δέντρα αλληλεγγύης, δέντρα με πολλές παλάμες, διαφορετικές παλάμες, μικρές, μεγάλες, αδύνατες, δυνατές... Χρειαζόμαστε πολλά χέρια για να γυρίσουν πίσω στα πρόσωπα τα χαμόγελα...
Κι αν χάνετε καμιά φορά την πίστη σας στο όραμα σας να θυμάστε πως η ουσία της ζωής κρύβεται σε όλα εκείνα που δεν κοστολογούνται, που δεν τ' αγοράζεις με νομίσματα αλλά με συναισθήματα.

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Κατερίνα Γεμελιάρη

Χαράζω λέξεις για όσα οι άλλοι χαράζουν μέσα μου...γράφω χωρίς ν... περισσότερα


Το αίσχος του «Όλοι μαζί μπορούμε»

Αλήθεια, εσύ που ήσουν τότε;

Ξεπουλήσαμε την πατρίδα μας, κύριοι...

Ζωντανοί-νεκροί...

Ένα παράσιτο ήσουν πάντα...

Ο μικρόκοσμος σου

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.