Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Μήπως έχουμε αργήσει ήδη πολύ;

Α
Α

   Όταν ένα έθνος βρίσκεται σε πτώση, όταν μια κοινωνία καταρρέει, μια παράμετρος μπορεί να βρεθεί πάντα: έχουν ξεχάσει από πού έρχονται. Έχουν χάσει επαφή με αυτό που τους ένωσε στην αρχή. (Carl Sandburg, Αμερικανός ποιητής)

«Υπάρχουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα. Όπως Υπάρχει ο Δαυίδ του Michael Angelo. Υπάρχει ο Μυστικός Δείπνος του Da Vinci. Υπάρχει ο Ερμής του Πραξιτέλη. Υπάρχουν οι Ψαράδες στη θάλασσα του Turner. Υπάρχει η Capella Sixtina. Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα», Μελίνα Μερκούρη.

Το παρακάτω απόσπασμα πρόκειται για το σενάριο ενός video που έφτιαξαν οι διαχειριστές της ιστοσελίδας bringthemback.org, που ζητούν την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, με την επιστροφή εκείνων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Στο bringthemback.org συγκεντρώνονται ηλεκτρονικές υπογραφές, με στόχο τη συμπλήρωση 1.000.001 συμμετοχών, αριθμός που θα ανοίξει το δρόμο για να τεθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο video, όπου «πρωταγωνιστούν» ο Νίκος Αλιάγας, ο Σπύρος Φωκάς και η Έλενα Κατρίτση, ουσιαστικά διακωμωδείται η πρόταση της Βρετανίας να μας… νοικιάσουν για ένα διάστημα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ώστε να εκτεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης.

https://www.youtube.com/watch?v=cvLtFW9xlkE&list=PL2313C952A9D69805

Το βίντεο και οι εικόνες όπως μπορεί να διαπιστώσει εύκολα κανείς δίνουν ηχηρό μήνυμα παγκόσμιας εμβέλειας χωρίς στολίδια λόγου και περιττά στοιχεία. Άραγε αυτοί που πρέπει να πάρουν το μήνυμα και να πράξουν αναλόγως τι κάνουν; Εμείς, ως απλοί πολίτες του δημοκρατικού πολιτεύματος με δύναμη και λόγο που θέλουμε να διατυμπανίζουμε, τι κάνουμε για την κατάσταση αυτή από την άλλη;
Ο πολιτισμός μας και η διαφύλαξή του είναι καθήκον και υποχρέωση του καθενός από εμάς ξεχωριστά. Μας αφορά άμεσα το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, όχι τόσο για λόγους εθνικούς αλλά για λόγους ιστορικούς και πολιτισμικούς, για λόγους συνείδησης και ταυτότητας με σκοπό την απόδοση «δικαιοσύνης» και τιμής εκεί που αρμόζει.
Απόλυτη σιγή για το θέμα αυτό στη γεμάτη ήδη Αθήνα με τουρίστες από όλο τον κόσμο. Σιωπή παντού από όλους… Θα γυρίσει βεβαίως να συμπληρώσει κάποιος ότι «συγχωρούμε αλλά δεν ξεχνούμε». Ευτυχώς αποφεύγουμε τη λήθη, το λήθαργο όμως; Μόνο η ανάμνηση είναι αρκετή; Ίσως έφτασε η ώρα επιτέλους εμείς οι ίδιοι να αναλάβουμε δράση αρκεί να πιστέψουμε ότι μπορούμε. Γιατί αν θελήσουμε όλα τα μπορούμε!

http://bringthemback.org/Default.aspx

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Κωνσταντίνα

Ερωτευμένη με το λειτούργημα του παιδαγωγού που είχα όνειρο να υ... περισσότερα


Οι φίλοι του άλλου κόσμου

Περί μπάλου ο λόγος

Κρατά ζωντανή την τέχνη του ψηφιδωτού

Παράθυρα

Χωρίς Τίτλο...

Πάσχα στην Κέρκυρα - Τέχνη των Δρόμων

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Τούτες τις μέρες ο άνεμος μας κυνηγάει...

Αχιλλέας Αχιλλέως | ΑντίΛογος
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.