Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Σεβαστείτε αλλήλους

Α
Α


Λίγο πριν τις γιορτές, εν μέσω ευχών, λαμπιονιών και παντός είδους Αγιοβασίληδων-στη γερμανική τους εκδοχή- με πλησίασε στην τάξη ένα παιδί, μουσουλμάνος, που από αυτές τις γιορτές, κατά το λόγο της θρησκείας τους, μόνο την Πρωτοχρονιά επιτρέπεται να γιορτάζει, και μου είπε: “Δε μου αρέσει η Πρωτοχρονιά! Τα Χριστούγεννα ναι, αλλά όχι η Πρωτοχρονιά. Δε μου αρέσει να μεγαλώνω.”

Τον κοίταξα με έκπληξη και θαυμασμό ταυτόχρονα. Ένα θαυμασμό που ένιωσα ότι επεκτάθηκε και στο πρόσωπο των γονιών του. Πολλοί λίγα παιδιά μουσουλμάνων στο σχολείο που βρίσκομαι αγαπούν τα Χριστούγεννα. Πολλοί λίγοι γονείς έχουν καλλιεργήσει γόνιμα μυαλά, ώστε να μπορούν να αφήνουν στην άκρη το θρησκευτικό μέρος της γιορτής των Χριστουγέννων και να κρατάνε το μήνυμα αγάπης που κρύβει αυτή η γιορτή. Και κάπως έτσι απάντησε ο μικρός με τα τεράστια πράσινα μάτια στην ερώτησή μου “Γιατί του αρέσουν τα Χριστούγεννα”. Ένιωσα το σεβασμό στην ψυχή του και σεβασμός γεννήθηκε στη δική μου ψυχή.

Δεν είναι λίγες οι φορές που εκπλήσσομαι από το πόσα κοινά μπορεί να έχουμε καμιά φορά με ένα παιδί. Και είναι πραγματικά χαρά να ανακαλύπτουμε ότι κάτι παιδικό βρίσκεται ακόμη κάπου μέσα μας, έστω και κρυμμένο κάτω από τόνους ενήλικης απογοήτευσης.

Σκέφτομαι τη δική μου παιδική ηλικία. Τη δική μου ελευθεριάζουσα οικογένεια και χαμογελάω περήφανα. Μέρες που είναι.

Δε μεγάλωσα από ανθρώπους που με έχρισαν αλάνθαστη, μα ούτε από ανθρώπους που μου κουνούσαν επιδεικτικά το δάχτυλο.
Με μεγάλωσαν άνθρωποι που το μόνο που περίμεναν από εμένα ήταν σεβασμός προς οτιδήποτε και οποιονδήποτε κατοικοεδρεύει σε αυτόν τον πολυτάραχο πλανήτη.
Με μεγάλωσαν άνθρωποι!

Κι έτσι, ο τρόπος που μεγάλωσα καθιστά απαγορευτικό να αρθρώνω συμβουλές και να υιοθετώ ύφος συμβουλάτορα. (Και αν κάποια στιγμή αναγκάζομαι να το κάνω νιώθω την ψυχή μου να κακοποιείται, νιώθω μια πίεση να μου στρίβει το λαρύγγι, νιώθω πως εκείνος που με τις πράξεις και τα λόγια του το απαιτεί από εμένα ρουφάει το οξυγόνο μου.)

Έτσι στη ροή της γραφής μου και έχοντας διανύσει αρκετά χιλιόμετρα πάνω σε αυτόν τον κόσμο και έτσι, για καλωσόρισμα της νέας χρονιάς, θέλω να μοιραστώ μαζί σας την πεποίθησή μου σχετικά με το μυστικό μιας ευτυχισμένης ζωής και ενός ικανοποιητικού αποτυπώματός μας πάνω σε αυτό το χώμα.

Η λέξη και η πράξη-κλείδί είναι ο Σεβασμός.

Αυτό έμαθα, αυτό είδα, αυτό ξέρω.

Μόνο ο σεβασμός μας κάνει ολοκληρωμένους ανθρώπους. Να δίνεις και να γίνεσαι δέκτης σεβασμού. Μόνο αυτός και η αμοιβαιότητά του εγγυώνται την επιτυχημένη κοινωνία.

Στη σκέψη μου ο σεβασμός είναι το πλέον ρεαλιστικό αντίπαλο δέος του
“αγαπάτε αλλήλους”.

Ναι, όμορφο πράγμα η αγάπη, αλλά-καθώς πρόκειται για συναίσθημα-δε λειτουργεί
κατά παραγγελία. Η αγάπη γεννιέται, ίσως και να κερδίζεται και δεν απαιτείται.

Ο σεβασμός όμως, ο σεβασμός μπορεί και πρέπει να απαιτείται. Όχι, δε χρειάζεται να κερδηθεί. Πρέπει να είναι αυτονόητος. Αυτό είναι το σημείο έναρξης. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να φέρεται σε κανένα χωρίς σεβασμό. Αυτό αφαιρεί από το ον τη λογική του ιδιότητα. Αφαιρεί εν τέλει την ανθρωπιά του. Αφαιρεί τη λογική που πασχίζουμε να αποδείξουμε ότι έχουμε κατακτήσει.

Αν πράγματι κάποιος είναι ή δεν είναι άξιος σεβασμού κρίνεται στην πορεία με ίσως κύριο κριτήριο το βαθμό που ο ίδιος έχει εντάξει το σεβασμό στη ζωή του και τη συμπεριφορά του. Όπως και να έχει το σημείωμα οδηγιών ανθρώπινης ζωής και κοινωνιών επιβάλλει το σεβασμό ως εναρκτήρια δύναμη.

Κάπως έτσι το μήνυμα για τη νέα χρονιά από το δικό μου βιβλίο δράσης που μου χαρίστηκε στα μικράτα μου και θέλω να μοιραστώ μαζί σας είναι

“Σεβαστείτε αλλήλους!”

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Λένα Δεληγιορίδου

Όταν ήμουν μικρή, δεν είχα απάντηση στην ερώτηση "τι θέλεις να γ... περισσότερα


Για τις μητέρες της καρδιάς

Η ευτυχία τρουπώνει παντού

Προσωπικό

Να κοιτάξω

Παιδιά είναι και φοβάμαι

Κλεμμένες παιδικές αναμνήσεις

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Κάνε φίλους όχι δίαιτα

Χριστίνα (Ανδρομέδα) Πεταλωτή
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.