Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Σ’ όποιον αρέσουμε

Α
Α

Σημεία και τέρατα τον τελευταίο καιρό στον κόσμο.
Εικόνες βίας, κάθε λογής, βγαλμένες από τις σελίδες ιστορικών βιβλίων του μέλλοντος. Μία ενορχηστρωμένη προσπάθεια να μας ανοσοποιήσουν απέναντι στο αίμα και στην πρόκληση πόνου και, κάπως ανορθόδοξα, ταυτόχρονα να μας σπείρουν το φόβο.
Να γίνουμε έρμαια της μοίρας -της μοίρας που αυτοί οι παράξενοι τύποι με τα ακριβά κοστούμια κεντούν- και να αποτάξουμε κάθε φωνή αντίστασης που μπορεί να γεννηθεί στα κουρασμένα από το φόβο κεφάλια μας.

Τις επόμενες μέρες των επιθέσεων μ' έπιασα να κοιτάζω καχύποπτα γλυκύτατες μουσουλμάνες με μαντίλες ή σκουρόχρωμους μουσουλμάνους στη γειτονιά. Ακόμη ακόμη, μια μέρα που έβρεχε, όπως και τώρα, τυλίχτηκα με άγχος το μαύρο μου φουλάρι ανησυχώντας για τις σκέψεις που θα προκαλέσω.
Ευτυχώς γρήγορα το κεφάλι μου προσέκρουσε στον τοίχο της λογικής και ξεγλίστρησα από την προπαγάνδα του καλού λευκού που απειλείται από τους διαφορετικούς.

Θυμήθηκα το τραγούδι-απάντηση του μπαμπά μου στην όποια μας παρατήρηση στο πρόσωπό του ή στο όποιο παράπονο-καταγγελία για τα κακεντρεχή σχόλια των γύρω μας: “σ’ όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δε θα μπορέσουμε”. Και προσπάθησα να χαμογελάσω όπως κι εκείνος, με εκείνη τη περισσή περηφάνια για το ποιόν του.
Έπειτα ακολούθησα αυθόρμητα αυτή την χρόνια τακτική του “κάνω τα πάντα εικόνα” και χαμογέλασα περισσότερο, καθώς φαντάστηκα μουσουλμάνες με λουλουδάτες μαντίλες και μελαμψούς γενιοφόρους κυρίους να τραγουδάνε εν χορώ το τραγούδι του μπαμπά μου.

Ναι, αγαπημένε και ίσως φοβισμένε αναγνώστη. Δεν κάνουν τα ρούχα τον παπά, αλλά αυτό που βρίσκεται μέσα στις ψυχές μας. Ούτε καν μέσα στα κεφάλια μας. Το εσωτερικό του κεφαλιού μας, λίγο ή πολύ, μπορεί να αλλάξει. Η ψυχή είναι εκείνη που μας καθορίζει ως ανθρώπους.

Είπα “ανθρώπους”. Και αυτό είναι που μετράει. Να είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι. Να κλαίμε για τον πόνο, είτε αυτός βρίσκεται στις οικείες μας κοινωνίες, είτε βρίσκεται μίλια μακριά μας. Γιατί κι εκεί στα “μίλια μακριά” θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που θα κλαίνε για τους δικούς μας πόνους.
Και αυτοί οι άνθρωποι πολύ πιθανόν να μη μας μοιάζουν εξωτερικά, αλλά να ευχόμαστε ότι μοιάζουμε μαζί τους ψυχικά.

Οι ζωές μας μάλλον είναι δώρο. Ένα δώρο από άγνωστο δωρητή, που ο καθένας μας επέλεξε να τον ονομάσει με όνομα οικείο σε αυτόν. Δεν έχει νόημα να μαλώνουμε για το όνομα του δωρητή, αλλά να απολαύσουμε το δώρο του. Και τα δώρα είναι πιο απολαυστικά όταν τα ανοίγουμε παρέα με ανθρώπους σε ένα όμορφα στολισμένο χώρο και ίσως υπό τους ήχους μουσικής για όλα τα γούστα, χωρίς να γκρινιάζουμε για το είδος της και χωρίς να ανησυχούμε για την ομοιομορφία και το ταίριασμα της playlist. Με την ελπίδα πάντα ότι το επόμενο κομμάτι θα είναι μια έκπληξη που ίσως λατρέψεις. Ή ίσως και όχι.

Εσύ απλά δες τη ζωή σου σαν έναν κρίκο μιας φαινομενικά αταίριαστης αλυσίδας, που όμως ξέρει να σκέφτεται με την ψυχή. Άνοιξε τα αυτιά και τα μάτια σου προσπαθώντας να πάρεις ό,τι εμπειρία και γνώση μπορεί να σου δώσει αυτή η αλυσίδα. Κανείς δεν είναι κατώτερός σου και από τον καθένα μπορείς να μάθεις κάτι,γιατί κανένας δεν είσαι εσύ και καθένας κουβαλάει το δικό του κομμάτι στο παζλ της γνώσης και της ζωής.

Κι αν τύχει και προσευχηθείς ή κάνεις μια ευχή απόψε, αναφέρσου στη διαφορετικότητα και στο σεβασμό της. Μόνο έτσι ο κόσμος μας θα εξοντώσει το κακό που τον τελευταίο καιρό ξετρυπώνει από παντού και σαν μπαμπούλας μας απειλεί.
Ας είμαστε λοιπόν εμείς στην επόμενη γωνία και να κάνουμε “μπα” στον μπαμπούλα που περισσότερο από όλα φοβάται το σεβασμό προς το διαφορετικό.

Και μην ξεχνάτε: το “σε όποιον αρέσουμε” μπορούν να το τραγουδάνε μόνο υγιώς σκεπτόμενοι άνθρωποι. Κάθε άλλη περίπτωση είναι κακόγουστο αστείο.

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Λένα Δεληγιορίδου

Όταν ήμουν μικρή, δεν είχα απάντηση στην ερώτηση "τι θέλεις να γ... περισσότερα


Φαντάσου μονάχα...

Αλλαγή μοντέλου Θρησκευτικών και αναμενόμενες αντιδράσεις

Ζούμε σε έναν κόσμο

Φοβάμαι για όλα εκείνα που έρχονται

Μετά για ποιον χτυπά η καμπάνα;

Η ομάδα που ένωσε τους πάντες

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Κάηκε το μέσα μας

Μαρύσα Παππά (2#x_2)
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.