Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Τα ιμπεριαλιστικά παιδικά παιχνίδια

Α
Α


Μία επίσκεψη σε ένα από τα πολυκαταστήματα του κέντρου της πρωτεύουσας, λίγες μέρες πριν μπει ο εορταστικός* (*για ποιους;) Δεκέμβριος, μου έδωσε την αφορμή να γράψω κάποιες σκέψεις για τα παιδικά παιχνίδια. Ειδικά τώρα, που οι περισσότεροι θα μπουν στη διαδικασία να κάνουν κάποιο δώρο σε παιδί, αγόρι η κορίτσι.

Ζούμε σε μία πολύ δύσκολη, μεταβατική περίοδο, σε μία εποχή που αν κρατήσουμε ημερολόγια, αυτά, μετά από δεκαετίες, θα γίνουν ανάρπαστα από τους ιστορικούς. Η σκληρή και απάνθρωπη εποχή στην οποία παλεύουμε να επιβιώσουμε με αξιοπρέπεια και σεβασμό εμείς και ο συνάνθρωπος, χρήζει άμεσης ανάγκης από μία συλλογική προσπάθεια ανάδειξης των αλτρουιστικών ιδανικών που καλλιεργούν τις ανθρώπινες ψυχές και τα πνεύματα.

Για να γίνει καλύτερη η ανθρωπότητα, αυτές οι έννοιες, οι παγκόσμιες αγαθές ιδέες πρέπει να ταξιδέψουν ακόμα πιο πέρα, να αμβλύνουν τα μονοπάτια τους για να υποδεχθούν τους ανθρώπους που θα τις κάνουν πράξη. Για να συμβεί αυτό, η ανθρώπινη φύση, που έχει μέσα της τόσο το θεϊκό όσο και το υποχθόνιο, πρέπει να βιώσει μέσα στην καθημερινότητά της αυτές τις θεμελιώδεις αρχές του ανθρωπισμού ξεκινώντας, μέσω ποικίλων εφαρμογών, από τα παιδιά, που είναι η μόνο ελπίδα μήπως και ισορροπήσει ο βαριά παρακμασμένος κόσμος μας.

Ξεκινώντας από τη διαπαιδαγώγηση των μικρών ανθρώπων, γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν βλέποντας, κι εμείς, ο μικρόκοσμος που τα περιβάλλει, τα εκπαιδεύουμε καθημερινά, συνειδητά ή ασυνείδητα. Σε ανύποπτο χρόνο, ρουφούν συμπεριφορές, απόψεις, ευαισθησίες, αισθητική.

Θέλοντας να καλλιεργήσουμε μέσα τους όλη αυτή την ομορφιά που βάλλεται αδιάκοπα από τον αυταρχισμό, την καταπίεση, την τρομοκρατία της εποχής, αυτόν τον Δεκέμβριο, ας διαλέξουμε ένα δώρο που να μην προάγει τη βία, τον επεκτατισμό, την κλοπή ξένων αγαθών, την καταστροφή, την προσβολή της προσωπικότητας, τον θάνατο σώματος και πνεύματος. Ας μάθουμε στα παιδιά να μη σκέφτονται ως πονηροί επιχειρηματίες και τράπεζες που κερδίζουν μόνο όταν εξοντώσουν τον αντίπαλο. Ας μάθουμε στα παιδιά ότι παιχνίδι δεν είναι «ο θάνατός σου, η ζωή μου» και ότι οι ζωές των ανθρώπων δεν παίζονται στα ζάρια.Ας επιλέξουμε ένα δώρο που να ζεσταίνει τις καρδιές, που να μαθαίνει την αλληλεγγύη, την αγάπη, που να εξάπτει τη φαντασία, να κεντρίζει το ενδιαφέρον για τον κόσμο και τα πλάσματά του χωρίς ιδιοτέλεια. Κι αν είμαστε από αυτούς που μπορούμε να φτιάξουμε οι ίδιοι τα δώρα που θέλουμε να προσφέρουμε στις παιδικές ψυχούλες, χωρίς να περιμένουμε τι θα μας προτείνουν οι διαφημιστές, τότε, ακόμα καλύτερα.

Φοβάμαι μήπως σκεφτείτε πως το θέμα αυτό είναι ήδη ειπωμένο. Σας προκαλώ. Κάντε μια βόλτα και χαζέψτε στα ράφια των μεγάλων καταστημάτων, αυτών με τα πολλά ράφια και τους ατέλειωτους ορόφους πλαστικού παιχνιδιού και θα διαπιστώσετε πως χρόνο με τον χρόνο, το κακόγουστο και καλοστημένο αυτό παιχνίδι χειραγώγησης των παιδιών μέσα από τα βίαια, ιμπεριαλιστικά παιχνίδια, δεν έχει προηγούμενο.

Επειδή τα δώρα, τώρα πια, δε γίνονται με την ίδια ευκολία που γίνονταν σε άλλες εποχές (πιο υγιείς ή όχι, είπαμε, θα το μαρτυρήσουν τα σημειωματάριά μας στους ιστορικούς) πριν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα παιχνίδι για δώρο, σκεφτείτε ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους μικρούς παραλήπτες. Βοηθήστε με την επιλογή σας να διακρίνουν πως υπάρχει κι ένας άλλος τρόπος ζωής, πέρα από την καθημερινή βία, αναλγησία και απανθρωπιά που μας εισάγουν, χωρίς να μας ρωτήσουν, καθημερινά στα σπίτια μας και στα μυαλά μας.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Χειροποίητα

δώρα καρδιάς που θα κουβαλούν όλη την αγάπη μας και τη δημιουργικότητά μας :) »

"Ένα δώρο που να ζεσταίνει τις καρδιές"

Από την καρδιά μας χαρισμένο και με έμπνευση θα είναι ότι καλύτερο! Σοφία μου, μιλάς μέσα στην καρδιά μου και εύχομαι ολόψυχα η προτροπή σου... »

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Σοφία Πολίτου - Βερβέρη

Η σκιά μας και η μυρωδιά μας ό,τι μείνει για να πουν οι άλλοι, ό... περισσότερα


Υπερασπίσου το παιδί

Eλεύθεροι στη "δημοκρατία" τους!

Για κάθε αγγελούδι που υποφέρει

Παιδιά είναι και φοβάμαι

Η Κακοποίηση δεν είναι άθλημα

Μια φορά κι ένας νταής

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιώργο

Μαρύσα Παππά (2#x_2)
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.