Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Το "αυτάρκες" δεν είναι λάθος, είναι αλλαγή

Α
Α
Αυτό τον καιρό παρακολουθώ κάποια σεμινάρια επιμέλειας και διόρθωσης κειμένων σε ένα πολύ ωραίο και φιλικό περιβάλλον με μια πολύ γλυκιά δασκάλα. Σε αυτό το σεμινάριο, συμμετέχουμε γυναίκες διαφορετικών συνιστωσών, άλλες μεγαλύτερες ηλικιακά, άλλες μικρότερες, με διαφορετικές καταβολές, τόπους καταγωγής, άλλα βιώματα, ξεχωριστή επαγγελματική εμπειρία, διαφορετικό background σπουδών.

Σε αυτά τα σεμινάρια, λοιπόν, η δασκάλα μας μοιράζεται μαζί μας την επαγγελματική της εμπειρία αλλά και κάποια προσωπικά της στοιχεία και βιώματα.
Την τελευταία φορά, μιλήσαμε -μεταξύ άλλων- για γλωσσικά λάθη στη χρήση επιθέτων. Μας είπε λοιπόν η δασκάλα μας ότι όταν βλέπουμε για παράδειγμα στο κείμενο «αμερικάνικος» ως επιμελητές πρέπει να το διορθώνουμε σε «αμερικανικός» ή ότι δεν λέμε το «αυθάδες άτομο» αλλά το «αύθαδες», το «αύταρκες παιδί».

Διορθώνοντας αυτά τα λάθη, εγώ σκεφτόμουνα τα όσα είχα διδαχτεί και μάθει στο τμήμα γλωσσολογίας της Πάτρας και έβγαινε η γλωσσολογική φωνή της αντίδρασης από μέσα μου αλλά δεν την εξέφρασα εκείνη τη στιγμή για να μη χαλάσω τη ροή του μαθήματος.
Τι έμαθα, λοιπόν, από τους πανεπιστημιακούς γλωσσολόγους στην Πάτρα; Έμαθα ότι το λάθος δεν είναι απαραίτητα λάθος, αλλά είναι φορέας γλωσσικής αλλαγής.
Με άλλα λόγια, αυτά τα λάθη στην κλίση των αρχαιόκλιτων επιθέτων, όπως το «αυθάδες» που σας είπα παραπάνω, δεν είναι θέμα κακής χρήσης της νέας ελληνικής, αλλά δηλώνουν ότι το νεοελληνικό γλωσσικό σύστημα αλλάζει, ακολουθεί μια πορεία απλοποίησης των περίπλοκων λέξεων, κλίσεων και δομών, απλοποίηση που δεν είναι απαραίτητα «κακή». Ακόμα, αυτό το λάθος δηλώνει ότι το «αυθάδες» ανήκει σε μια άλλη γλωσσική πραγματικότητα, εκείνη της αρχαιοελληνικής γλώσσας  και καλό θα ήταν να μείνει εκεί, αφού οι γλώσσες αλλάζουν και οι ομιλητές τους υιοθετούν νέες γλωσσικές επιλογές, φτιάχνουν νεολογισμούς, ακολουθούν τις τάσεις της εποχής τους.

Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Θέλω να πω ότι καλό θα ήταν να είμαστε λίγο πιο ανοιχτόμυαλοι, λίγο πιο ελαστικοί με το τι θεωρούμε γλωσσικό λάθος και τι διορθώνουμε στα γραπτά κείμενα και στις προφορικές ομιλίες, συζητήσεις με τους φίλους μας.
Δηλαδή, να μην είμαστε τόσο ρυθμιστικοί απέναντι στη γλώσσα μας και να αφήνουμε χώρο για την αλλαγή από όπου και αν προέρχεται, έχοντας στο νου μας ότι οι γλώσσες είναι όπως οι ανθρώπινοι οργανισμοί, δεν είναι στατικές, αλλά αλλάζουν, όπως οι άνθρωποι μεγαλώνουν και γερνούν.
Δεν μπορούμε εμείς να επεμβαίνουμε στο νόμο της φύσης. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τον παρακολουθούμε και να προσπαθούμε να τον περιγράψουμε και να τον ερμηνεύσουμε. Έτσι και τη γλώσσα μας.

Κατερίνα, 24/11/2015

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Κατερίνα

Αγαπώ τα ταξίδια, τη γλωσσολογία, τις βόλτες στη φύση, το θέατρο... περισσότερα


Δέκα εις την πεντακοσιοστή έκτη

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη γλώσσα

Περί αριστείας

Υπάρχει και άλλος δρόμος για την Παιδεία

Παιδί, ήχος, ρυθμός και ψυχο-συναισθηματική ανάπτυξη

Μπλε και ροζ στερεότυπα

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Κάνε φίλους όχι δίαιτα

Χριστίνα (Ανδρομέδα) Πεταλωτή
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.