Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Bella Bologna - 1o Μέρος

Α
Α

Μόλις είχαν αρχίσει να πέφτουν οι πρώτες νιφάδες! Και ήταν ακόμη Νοέμβριος! Δεν το είχε συνηθίσει βλέπεις! Σαν γνήσιος Έλληνας υιοθετημένος δημότης Bologna άρχισε να μπαίνει στη λογική των Μπολονέζων! Και του άρεσε... Πόσο του άρεσε! Μια πόλη μυθική και μεσαιωνική ταυτόχρονα άρχιζε να αναδύεται και να ντύνεται στα λευκά!

Η πολυτέλεια του τετάρτου ορόφου (χωρίς σκάλες). Βγήκε στο μπαλκόνι, το προσωπικό του παρατηρητήριο και πήρε μια βαθειά ανάσα, τόσο που πάγωσαν τα πνευμόνια του! Παγωμένο οξυγόνο πλημμύρισε τον εγκέφαλο!

Τα βράδια του Νοεμβρίου στην Ιταλία πάντα τα αγαπούσε.

Είχε μάθει πια να μιλάει, να καταλαβαίνει και να σκέφτεται στα Ιταλικά. Τελικά αποφάσισε πως ήταν η ώρα για την καθιερωμένη του βόλτα. Ντύθηκε ζεστά, και κατέβηκε τις σκάλες.

Η πολυκατοικία ήταν από αυτές τις τεράστιες ιταλικές μουσολινικές κτίσεις, που φτιάχτηκαν τη δεκαετία του ’30 όταν είχε αρχίσει η μαζική άνοδος από το νότο στο βορά για μια καλύτερη τύχη, κόντρα στην κάθοδο στη Ρώμη. Κι όμως αρχιτεκτονικά ήταν όμορφη. Γρανιτένιες πλάκες στον τοίχο και όμορφα κεραμικά πλακάκια στα σκαλί (ίσως από κάποιο εργοστάσιο στη Μόντενα). Η εξώπορτα θύμιζε κάστρο. Μεγάλη, δίφυλλη και ξύλινη, συνέχεια της παράδοσης των palazzi που έκλεινε με ένα ανεπαίσθητο γδούπο σφραγίζοντας τον έξω από το μέσα κόσμο.

Περπάτησε στο stradelo (δρομάκι) και βγήκε στον κεντρικό δρόμο στη via Franco Bolognese (ο Φράνκο Μπολονιέζε ήταν ζωγράφος, πιθανόν μαθήτευσε στον Giotto και τον επιστράτευσε ο Πάπας Βονιφάτιος VIII στη βιβλιοθήκη του Βατικανού και στα χειρόγραφα της τον 14ο αιώνα. Αναφέρεται και στην Κόλαση του Δάντη…).

Franco%20Bolognese
Έστριψε δεξιά στη Nicolo’ del Arca (Μπολονέζος γλύπτης του 14ου αιώνα) και πήρε την ευθεία για τη via dei Carazzi (οι Καράτσι ήταν ονομαστοί ζωγράφοι του 14-15ου αιώνα κατά πολλούς συναγωνιστές του Caravaggio/Καραβάτζο σ.σ. φευ…).

I%20Carazzi
Πόση τέχνη μέσα σε τρεις δρόμους; Πόσο χιόνι; Πόσα χνάρια πάνω στο χιόνι;
Έφτασε στην πίσω πλευρά του σταθμού και τίναξε το χιόνι από τις μπότες του πριν κατέβει τα σκαλιά. Στη μακριά υπόγεια διάβαση ελάχιστοι ταξιδιώτες άλλοι τρέχοντας και άλλοι τραβώντας τις βαλίτσες τους προσπαθούσαν να εντοπίσουν την άνοδο στην σωστή γραμμή. Binario 13 Venezia SMN… Binario 8 Roma Termini… Binario 3 Milanop Cle… (Binario είναι η γραμμή). Επί τέλους βγήκε στην επιφάνεια στην κεντρική πλατεία του σταθμού.

Κοντοστάθηκε στην γωνία της εισόδου όπως καθημερινά έκαναν οι παλιοί Μπολονέζοι, για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, να θυμηθεί τους νεκρούς του Αυγούστου…
Στις 2 Αυγούστου 1980 στις 10:25 όλη η πόλη σείστηκε από την έκρηξη. Ογδόντα πέντε νεκροί… ανάμεσα τους μία μητέρα με το παιδάκι τους κυριολεκτικά εξαϋλώθηκαν επειδή βρέθηκαν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Το χάσμα στον τοίχο της αίθουσας αναμονής δεν επισκευάστηκε ποτέ για να θυμίζει εκείνη την ημέρα.
Σφαγή στην κόκκινη πόλη από ανίδεους ακροδεξιούς. Κατά πολλούς η ταφόπλακα στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ιταλίας και στον ακήρυχτο ιταλικό εμφύλιο μεταξύ δεξιών και αριστερών. Ύστερα πέρασε το φανάρι και κατευθύνθηκε στην Porta Galliera.

Bologna%20Cle
Ήταν η πρώτη στάση του. Εκεί ήταν τα όρια της πόλης και βρισκόταν ακόμη «εκτός των τειχών»… Bologna fuori le mura! Πήρε μια ακόμα παγωμένη ανάσα καθώς το χιόνι πλέον έπεφτε πυκνό και τα πάντα είχαν θαφτεί κάτω από μια άσπρη κουβέρτα λήθης και παγωνιάς. Πέρασε την porta γνωρίζοντας πώς κάτω από τα πόδια του υπήρχε η κόλαση.

Στο δρόμο το παρελθόν και πάνω από το κεφάλι του τα portici bolognesi! Το ταξίδι στο παρελθόν είχε μόλις αρχίσει. Όμορφη πόλη, όμορφοι άνθρωποι. Ιστορία, τέχνη και άρωμα.

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Παναγιώτης Κάτσαρης

Δυό λόγια για εμένα; Σήμερα το πρωί ξεκίνησε μια καινούργια ραψω... περισσότερα


Ο γύρος του κόσμου με... ποδήλατο για καλό σκοπό

Της ζωής ο κύκλος

enfoSeminar #2 Ταξίδια του νου και της ψυχής...

Το καλοκαίρι σου

Μια παρόρμηση

H πραγματική ελευθερία συνιστά την μοναξιά;

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Συμβιβασμός εναντίον αποδοχής

Χριστίνα (Ανδρομέδα) Πεταλωτή
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.