Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Άνω τελεία

Α
Α
Οι πτωχοί τω πνεύματι

Οι ταπεινοί άνθρωποι ήταν αυτοί που κέντριζαν το ενδιαφέρον μου, από πάντα. Όχι αυτοί που είναι άτολμοι, ηττημένοι, μίζεροι, αμίλητοι, όπως συνηθίζουν να μεταφράζουν οι πολλοί τη λέξη μα οι άλλοι, οι διακριτικοί, οι χαμογελαστοί, οι άοκνοι μαχητές παρά τις πτώσεις, οι σιωπηλοί νικητές. Ο ταπεινός παραχωρεί την σειρά, την θέση, το δικαίωμα χωρίς να γκρινιάζει, μα και δίχως την ανάγκη να δειχτεί, από στάση ζωής. Έχει επίγνωση της κατάστασης, της δύναμής του και δεν ζητά επιβράβευση και χειροκρότημα. Συνήθως, έτσι όπως έρχεται έτσι φεύγει και η αξία του μένει και μετριέται αργότερα και από την παρουσία του στην ζωή σου αντιλαμβάνεσαι τον διαχωρισμό, την ανανοηματοδότηση "του πριν" έρθει και "του μετά" την παρουσία του.

Θαρρεί ο κόσμος πως η "φτώχεια του πνεύματος" των Ευαγγελίων είναι συνώνυμη της χαζομάρας, πως τάχα είναι μια κουτοπονηριά των παπάδων για "να αποδέχεται το πόπολο την χαμηλή του θέση και να μην διεκδικεί αυτά που του ανήκουν" (sic). Φευ! Το "εν οίδα, ότι ουδέν οίδα" του αρχαίου φιλόσοφου ή το "τα όσα αγνοώ είναι πολύ περισσότερα απ' αυτά που ξέρω" του Νεύτωνα προσεγγίζουν αυτή την ίδια "φτώχεια" αποτέλεσμα της οποίας είναι η (ανάγκη για) αναζήτηση της "τροφής" για να χορταστεί η πείνα, του "νερού" για να ξεδιψάσει το λαρύγγι, του "φωτός" για να δεις. Δεν απευθύνονται σε λογαριασμούς και καταθέσεις, σε αναδιανομές πλούτου τα λόγια των ανθρώπων που έχουν κάτι να σου πουν. Μιλάνε για καταστάσεις και αξίες ανώτερες που ξεκινάνε, όμως, απ' την συναίσθηση του πού, του ποιος είσαι και αυτό απαιτεί "χαμήλωμα",  γονάτισμα, όχι για να σε ραπίσουν, να σε κλοτσήσουν, να σε ξεφτιλίσουν, μα σαν αυτό της προσευχής, το γονάτισμα που σου δίνει ώθηση από χαμηλά, που ανυψώνει!

Σιγανά και ταπεινά

(Φωτο... Δειλινό Θερμαϊκού, στο "περιγιάλι το κρυφό"!)

Έχω την εντύπωση ότι απ' τα όσα διδάχτηκα στο Σχολείο, της νιότης, της εφηβείας, της σχολής, της ζωής, στην κάθε μία αίθουσα, στο καθένα θρανίο που έκατσα, έχω παραμελήσει ένα σημείο στίξης η ταπεινότητα του οποίου αγγίζει αυτή των ανθρώπων που προανέφερα. Ίσως η αρχική του θέση, προτού φτάσει να ξεπερνά το ύψος των γραμμάτων, να ήταν λιγάκι χαμηλότερα απ' αυτήν της τελείας, σε στάση ταπεινή. Το ζηλεύω αυτό το σημείο στίξης! Δεν είναι λίγο να σε παίρνει στα χέρια του, στον λόγο του ένας Σεφέρης και να σε πλάθει, είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό να σε αφήνει στην ιστορία ένας Θεοδωράκης, με την μελοποίησή σου και ένας Μπιθικώτσης, τραγουδώντας σε.

"Πώς θα κάνω το νέο ξεκίνημα;", "Τι να περιμένει στην επόμενη στροφή του δρόμου; Εκεί που δεν βλέπω;", αναρωτήθηκα αρχικά. Έβγαλα τα ερωτηματικά. Τις απαντήσεις θα τις γυρέψω στην συμπόρευση, στην συνύπαρξη, στον σεβασμό, στην αγάπη, στον έρωτα, στο κοινό βάδισμα δύο ολόκληρων και όχι "του άλλου μου μισού", αυτό δεν υπάρχει και αν ζει είναι σίγουρα εντός μου. Εκεί σκύβω, μέσα μου και προσεύχομαι για δύναμη. Εκεί διαχωρίζω τις φράσεις και συνειδητοποιώ την αλήθεια, αυτής που τοποθετήθηκε μαεστρικά μετά το "ζωή μας" και πριν το "λάθος".
Δίνω καινούργιο νόημα στην καρδιά, την πνοή, τους πόθους και το πάθος που μας οδήγησαν να πάρουμε τις αποφάσεις της ως τώρα πορείας. Ακολουθεί η ανύψωση της ταπεινότητας της άνω τελείας, η αποδοχή της πραγματικότητας, η απόφαση...

..."Κι αλλάξαμε ζωή"!Υ.Γ. Με αφορμή τον γάμο μου, στα πολύ κοντά, τα λίγα αυτά λόγια αφιερώνονται με ευγνωμοσύνη στην γυναίκα μου, στους γονείς και τα αδέρφια της βιολογικής σχέσης μα και τους άλλους, τους όχι εξ αίματος, τους σημαντικούς, τους "συγγενείς, γονείς και αδέρφια" - φίλους, τους "ξένους" - ανθρώπους μου, όπου και αν είναι!
Makis Lamos, 13/11/2015

ΑΠΟΨΕΙΣ

...

Εξαιρετικό, Μάκη. »

Πληρότητα

Ευχαριστώ Μυρσίνη! Ο συγχρονισμός της ανάρτησης των παιδιών του enfo το πρωί της μέρας γάμου ήταν μοναδικός, το Μυστήριο βαθιά χαραγμένο στη... »

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Makis Lamos

Ανεβαίνοντας, μα και κατρακυλώντας σε "σκάλες", παραπατώντας, μα... περισσότερα


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ - Η μουσική

Ο κάμεραμαν τελείωσε

"Πόλεμοι" στα χρόνια της ειρήνης...

Η ευτυχία τρουπώνει παντού

Στη υγειά του χρώματος

Πάνω από όλα... ο άνθρωπος

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Quijote

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.