Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Γυναίκες στο πλοίο, άνδρες στο ψυγείο

Α
Α
Όλοι θα πιστεύουμε ότι αφού διανύουμε τον 21ο αιώνα θα είναι φυσικό να έχουμε εκσυγχρονιστεί, να έχουμε γίνει πιο ανοιχτόμυαλοι όντας "Ευρωπαίοι", άρα θα θεωρούμαστε σαφώς και ένας πολιτισμένος λαός στον οποίο κάθε είδους στερεότυπα, σεξισμοί και διακρίσεις έχουν εξαλειφθεί. Και όμως η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και πολύ με πριν. Μπορεί να είναι πλέον απαρατήρητο από την στιγμή που οι γυναίκες έχουν δικαίωμα του "εκλέγειν και εκλέγεσθαι", έχουν δικαίωμα στην μόρφωση, στην αγορά εργασίας, στην ελευθερία λόγου, στην πολιτική και φυσικά στον έρωτα. Όμως δεν είναι όλα έτσι όπως δείχνουν.

Ποια είναι αλήθεια η σχέση θρησκείας και γυναίκας; Στο Ιράν περιπολεί θρησκευτική αστυνομία για τις γυναίκες που θα τολμήσουν να βγουν στο δρόμο χωρίς το τσαντόρ τους ή θα επιβαίνουν στο λεωφορείο με άλλους άντρες. Και άντε εκεί λες φταίει το γεγονός ότι ο λαός δεν είναι μορφωμένος αλλά, αν ρίξουμε μια ματιά γύρω μας θα διαπιστώσουμε πως το φαινόμενο αυτό παρατηρείται δυστυχώς ακόμη.

Ξεκινάμε με τον εργασιακό χώρο όπου στατιστικά οι άνδρες κατέχουν τις περισσότερες καρέκλες διευθυντών αλλά και τις υψηλότερες θέσεις. Υποστηρίζοντας πως κάποιες θέσεις χρειάζονται γερά νεύρα και οι γυναίκες εκπέμπουν αρκετό συναισθηματισμό. Ή σε άλλες περιπτώσεις γυναίκες παντρεμένες, με παιδί κρίνονται λάθος για αυτές τις θέσεις. Ο σεξισμός δεν τελειώνει εκεί. Στην πολιτική ακόμη και σήμερα είναι ελάχιστες οι γυναίκες "βουλεύτριες" ή "βουλευτίνες", λέξη που δεν έχει βρεθεί ακόμη σωστή, γιατί δεν έχει χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί πολύ. Γιατί μέχρι και τώρα το κοινοβούλιο είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος και μόνο.

Το ίδιο συναντούμε και στην ιστορία των βραβείων Νόμπελ, όπου 807 άντρες έχουν κερδίσει σε όλα αυτά τα χρόνια και μόνο 44 γυναίκες. Επίσης, όταν αποκαλείς μια γυναίκα "κοριτσάκι", την μειώνεις, την υποβαθμίζεις και την περιφρονείς. Την ακυρώνεις σαν οντότητα γιατί ακριβώς δεν την θεωρείς ικανή με ολοκληρωμένες απόψεις και ιδέες. Την μικραίνεις σαν ένα κοριτσάκι που δεν έχει ακόμα δικαιώματα, που άρα δεν είναι γυναίκα.

Τελευταίο και καθημερινό παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει μέσα στις ίδιες τις οικογένειες. Όταν υπάρχει ένα αγόρι και ένα κορίτσι είναι αυτονόητο πως το αγόρι θα αρχίσει να βγαίνει σε πιο μικρή ηλικία και να κάθεται πιο αργά και η εξήγηση δεν είναι άλλη παρά το ότι είναι αγόρι. Πόσο διαχρονική τελικά η άποψη του Αριστοτέλη "Ο άντρας έχει τη θέση του αφέντη και η γυναίκα τη θέση του εξαρτημένου".

Ναι, είσαι γυναίκα και είσαι περήφανη γι’ αυτό. Είσαι περήφανη για την ευαισθησία σου, για την δύναμη σου, για την ανεξαρτησία σου, για την υπομονή σου, για όλα αυτά που σε χαρακτηρίζουν. Και το σημαντικότερο, δεν έχει κανένας δικαίωμα να σου στερήσει τα δικαιώματα και τα όνειρα σου. Ισότητα, ανεκτικότητα και πάνω απ' όλα ίσες ευκαιρίες και στα δύο φύλα.

Catherine Nikol, 26/10/2015

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Catherine Nikol

Γεννημένη και μεγαλωμένη στα πανέμορφα Γρεβενά, ετών 17! Μαθήτρι... περισσότερα


Η ελπίδα έρχεται...

Γίνε άνθρωπος και όχι απάνθρωπος

Οι ίδιοι οι θεσμοί οδηγούν την κοινωνία στην ξενοφοβία

Στην Τσαμαδού 13 χτυπάει η καρδιά της πολυπολιτισμικότητας

I have a dream

Ερείπια: Οροθετικές Γυναίκες. Το χρονικό μιας διαπόμπευσης.

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Συμβιβασμός εναντίον αποδοχής

Χριστίνα (Ανδρομέδα) Πεταλωτή
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.