Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Και μετά τις 31 του Δεκέμβρη, τι;

Α
Α
%u03A3%u03C4%u03AD%u03C6%u03B1%u03BD%u03BF%u03C2%20%u039C%u03B1%u03BD%u03C4%u03B6%u03B1%u03C1%u03AF%u03B4%u03B7%u03C2
Την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα εξέφρασαν σε Συνέντευξη Τύπου που  παραχώρησαν στο χώρο του Ανοιχτού Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, στο κέντρο της Αθήνας, τόσο οι εκπρόσωποι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ''PRAKSIS'', ''ΚΛΙΜΑΚΑ''''Γιατροί του Κόσμου'' και ''Equal Society'', όσο και οι πρώην και νυν Αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Πολιτικής, Εθελοντισμού και Ισότητας των δύο φύλλων του Δήμου Αθηναίων, κ.κ. Γιαννοπούλου Καλλιόπη και Στρατηγάκη Μαρία, με αφορμή τη λήξη της χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ του προγράμματος των τεσσάρων Μ.Κ.Ο. και του Δήμου Αθηναίων.

Η καλή είδηση της ημέρας, βέβαια, είναι πως η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Φωτίου Θεανώ και ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για τα θέματα ΕΣΠΑ, κ. Αλέξης Χαρίτσης, ανακοίνωσαν την παράταση της χρηματοδότησης των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας μέχρι τη λήξη της προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία τους έως τις 31-12-2015.
Το ερώτημα όμως που εύλογα γεννάται είναι τι θα συμβεί μετά το πέρας της παράτασης αυτής, καθώς για μια ακόμα φορά το επίσημο κράτος δείχνει τα αργά αντανακλαστικά του την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά θέματα...

                 6.500 άτομα έχουν εξυπηρετηθεί μέχρι τώρα στο Κέντρο
Από το Μάιο του 2012 μέχρι σήμερα περίπου 6.500 άτομα έχουν βρει καταφύγιο στο Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, ενώ οι 2.000 από αυτούς έχουν ήδη αναχωρήσει από την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Τζανέτο Αντύπα, Πρόεδρο του Δ.Σ. της ''PRAKSIS, ενώ συνολικά το Κέντρο καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του δέχτηκε περισσότερες από 150.000 επισκέψεις επωφελούμενων, παρέχοντας τις υπηρεσίες του σε διαφορετικούς τομείς.
Στο χώρο λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, κομμωτήριο, μακιγιέζ για τις περιπτώσεις αστέγων που πρόκειται να πάνε σε μια συνέντευξη για εύρεση εργασίας, κινηματογραφική λέσχη ενώ υπάρχει επαφή με φιλοζωικές οργανώσεις για τη φροντίδα των κατοικίδιων που πολλοί άστεγοι έχουν για συντροφιά τους, σύμφωνα με την κ. Ιωάννα Περτσινίδου, υπεύθυνη του Αποκεντρωμένου Γραφείου σε θέματα Φτώχειας και Αστεγίας της Οργάνωσης, ενώ απασχολούνται σε επαγγελματική βάση 30 εργαζόμενοι και 8 ακόμα μέσω των ΕΣΠΑ, με διαρκή την αγωνία όλων για το επαγγελματικό τους μέλλον.

%u03A3%u03C4%u03AD%u03C6%u03B1%u03BD%u03BF%u03C2%20%u039C%u03B1%u03BD%u03C4%u03B6%u03B1%u03C1%u03AF%u03B4%u03B7%u03C2
Το βασικό, σύμφωνα με τον κ. Τζανέτο, είναι οι δομές αλληλεγγύης να είναι βασικοί συνομιλητές στις συζητήσεις και τον προγραμματισμό των δράσεων αυτών, καθώς και να ενταχθεί το πρόγραμμα στην γενικότερη κοινωνική ατζέντα.

Το πρόγραμμα αυτό, ευχήθηκε κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Τζανέτος δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεφτίσει όπως σχεδόν όλα τα αντίστοιχα προγράμματα που στηρίζονται σε ευρωπαϊκά κονδύλια...

           Μεταξύ φτώχειας και υγείας υπάρχει έντονη σχέση αλληλεπίδρασης
Τον αριθμό των 1.528 φτάνουν οι άμεσα επωφελούμενοι στο Υπνωτήριο Αστέγων των Γιατρών του Κόσμου, σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Σκολαρίκο, μέλος του Δ.Σ. της Μ.Κ.Ο. Γιατροί του Κόσμου. Έχουν έως τώρα πραγματοποιηθεί 39.600 διανυκτερεύσεις αστέγων στον χώρο, με μέσο όρο τις 5 διανυκτερεύσεις ανα άτομο. Οι διανυκτερεύσεις γίνονται από τις εννιά το βράδυ μέχρι τις εννιά του επομένου πρωινού, ενώ στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα της ημέρας ο χώρος καθαρίζεται.

Ακόμα, είπε συμπληρώνοντας ο κ. Σκολαρίκος, το Κοινωνικό Φαρμακείο της οργάνωσης έχει φροντίσει ως τώρα 4.656 ασθενείς παρέχοντας τους 6.509 φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία προέρχονται κυρίως από προσφορές πολιτών.

Υπάρχει μια πολύ έντονη σχέση μεταξύ της φτώχειας και της υγείας, κατέληξε ο κ. Σκολαρίκος, καθώς η ύπαρξη της φτώχειας ευνοεί την δημιουργία προβλημάτων υγείας καθώς και το αντίστροφο...

      Κύτταρο της Αλληλεγγύης το τοπικό κοινωνικό και ανθρώπινο δυναμικό
Η αρχική κατάρτιση του σχεδίου στόχευε στην ανάπτυξη ενός διευρυμένου σχήματος δομών που ήδη λειτουργούσαν και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πεδίο της αντιμετώπισης της φτώχειας και σε δεύτερο επίπεδο στην ένταξη και ενδυνάμωση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα των αστέγων, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρικάκου Όλγα, υπεύθυνη Έργου στη Μ.Κ.Ο. ΚΛΙΜΑΚΑ.
Παράλληλος στόχος ήταν η δημιουργία 27 θέσεων εργασίας για άνεργους νέους κάτω των 30 ετών.

%u03A3%u03C4%u03AD%u03C6%u03B1%u03BD%u03BF%u03C2%20%u039C%u03B1%u03BD%u03C4%u03B6%u03B1%u03C1%u03AF%u03B4%u03B7%u03C2
Στην προσπάθεια αυτή, ανέφερε συνεχίζοντας, αντιμετωπίσαμε προκλήσεις όπως το ζήτημα της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας των δομών, καθώς και του σχεδιασμού τόσο στο τεχνικό κομμάτι όσο και στον συνολικότερο σχεδιασμό. Δεν είναι δυνατόν, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, να στηρίζονται προσπάθειες αυτού του μεγέθους σε τρίμηνες παρατάσεις...

Το σημαντικότερο όμως σημείο της παρουσίασης της κ. Θεοδωρικάκου ήταν όταν σχολίασε πως η κοινωνική ανισότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί μονάχα με την ίδια τη δράση των κατοίκων, με ίδια μέσα και εργασία. Μόνο με την αξιοποίηση του ανθρώπινου και του κοινωνικού κεφαλαίου της πόλης μπορούμε να έχουμε μακροχρόνια αποτελέσματα καθώς η τοπική κοινωνία αποτελεί το κύτταρο της Αλληλεγγύης...

                      Απόλυτα επιτυχημένη η συνύπαρξη Μ.Κ.Ο. και Δήμου
Η ευμάρεια των παλαιοτέρων ετών οδήγησε σε κοινωνικό εφησυχασμό και χαλάρωση των αντανακλαστικών με αποτέλεσμα η κρίση να μας βρει απροετοίμαστους, δείχνοντας έτσι απόλυτα τη γύμνια του κράτους στην αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας, ήταν το επιστέγασμα της αναφοράς του κ. Σπύρου Φρεμεντίτη, Προέδρου του Δ.Σ. της Equel Society.

Το πείραμα πάντως της συνεργασίας των Μ.Κ.Ο. με τον Δήμο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία ανοίγοντας έτσι καινούριους δρόμους σε αχαρτογράφητα νερά, σύμφωνα με τον κ. Φρεμεντίτη, ο οποίος, αφού παρουσίασε το απόλυτα επιτυχημένο μοντέλο παροχής συσσιτίου της Οργάνωσης, έκλεισε την αναφορά του σημειώνοντας πως για να εμπλακεί κάποιος σε ανάλογες διαδικασίες πρέπει να έχει μια κουλτούρα, μια άποψη, μια ολόκληρη στάση ζωής και πάνω απ' όλα Παιδεία...

   Η σύμπραξη Μ.Κ.Ο.-Δήμου ήρθε για να καλύψει τις ελλείψεις του κράτους
Ο Δήμος Αθηναίων πληρώνει τα λειτουργικά έξοδα των δομών αλληλεγγύης του προγράμματος, όπως το ενοίκιο του κτηρίου της Αλικαρνασσού και άλλα έξοδα, δεν επιτρέπεται όμως λόγω του γνωστού στενού πλαισίου προσλήψεων να καλύψει και τους μισθούς των εργαζομένων σε αυτές, δήλωσε η κ. Στρατηγάκη Μαρία, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Εθελοντισμού και Ισότητας των δύο Φύλλων του Δήμου Αθηναίων, ενώ ανέφερε στη συνέχεια πως υπάρχει τεράστια καθυστέρηση από την πλευρά της Νομαρχίας και του Υπουργείου στην προκήρυξη προγραμμάτων με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και χρήματα...

Υπήρξε μεγάλη δυσπιστία όταν γεννήθηκε η ιδέα της συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με τις Μ.Κ.Ο. λόγω της παραπληροφόρησης που κυριαρχεί για το θέμα από την τηλεόραση, ανέφερε η κ. Γιαννοπούλου Καλλιόπη, προκάτοχος της θέσης της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Εθελοντισμού και Ισότητας των δύο Φύλλων του Δήμου. Η κ. Γιαννοπούλου, επί της θητείας της οποίας ξεκίνησε η συνεργασία Δήμου και Μ.Κ.Ο. τόνισε πως η συνεργασία αυτή δημιουργήθηκε για να καλυφθούν οι ελλείψεις της κρατικής μηχανής, ενώ κλείνοντας την αναφορά της συμπλήρωσε πως για να υπάρξουν αποτελέσματα είναι απαραίτητη η στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Το συμπέρασμα που βγάλαμε από τη Συνέντευξη Τύπου των Μ.Κ.Ο. είναι πως το πρόβλημα της φτώχειας υπάρχει και είναι τεράστιο και πως τελικά μόνο με τη συνεργασία όλων μπορεί να υπάρξει ελπίδα πως κάποτε θα αντιμετωπιστεί οριστικά.
Το έργο που προσφέρουν στον τομέα αυτόν οι Μ.Κ.Ο. είναι τεράστιο, αν δεν υπάρξει όμως άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού πολύ φοβόμαστε πως θα αποτελέσει μια γλυκιά ανάμνηση μέσα στην πίκρα της κρίσης... Κάθε εμπλεκόμενος στο πρόβλημα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, με πρώτο απ' όλους τον κρατικό μηχανισμό.
Τίποτα όμως δεν πρόκειται να έχει διάρκεια και αποτελέσματα αν δεν ενεργοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες...

Εδώ μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη Συνέντευξη Τύπου με όλα τα στοιχεία που παρατέθηκαν σε αυτήν, καθώς και την πολύ όμορφη κουβέντα που ακολούθησε:

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευχαριστούμε

Στέφανε για αυτή την συνέντευξη και ενημέρωση. Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός σε τόσο σοβαρά θέματα! »

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Στέφανος Μαντζαρίδης

Και τώρα; Τώρα τι κάνουμε; Σκύβουμε το κεφάλι και τα παρατάμε; Ή... περισσότερα

 κοινωνικός ιστός 


Εθελοντές ακτιβιστές, αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι...

Βάζουμε γκολ στη φτώχεια...

Εικόνες της κρίσης

Μια μέρα σαν όλες τις άλλες...

Ανθρώπινη Πολυκατοικία

Χωρίς ασφάλιση. Χωρίς περίθαλψη;

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Κάνε φίλους όχι δίαιτα

Χριστίνα (Ανδρομέδα) Πεταλωτή
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.