Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Μανούτ Μπολ, ο γίγαντας της ελευθερίας

Α
Α
άγνωστο
Για τους περισσότερους είμαι σίγουρος ότι το όνομα του Μανούτ Μπολ δεν λέει και πολλά πράγματα. Οι φίλοι όμως του αμερικανικού μπάσκετ είναι σίγουρο πως διατηρούν στη μνήμη τους τη σχεδόν αποστεωμένη φιγούρα του αγαθού γίγαντα από το Νότιο Σουδάν, με τη σχεδόν δεκαετή καριέρα στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου (1985-1994).

Βλέποντας τον κόσμο από τα 2,31μ., ο Μανούτ Μπολ ήταν ο δεύτερος ψηλότερος παίκτης που αγωνίστηκε ποτέ στο NBA, πίσω μόνο από τον γνωστό μας Γκεόργκι Μουρεσάν. Σε αντίθεση όμως με τον Ρουμάνο "Λεβιάθαν", το ύψος του Μπολ δεν ήταν αποτέλεσμα ορμονικής διαταραχής, αλλά φυσικής κληρονομικότητας. Γιος του αρχηγού της φυλής Ντίνκα, μεγάλωσε σε μια οικογένεια με μέσο όρο ύψους άνω των δύο μέτρων, ποιμαίνοντας βοοειδή και προστατεύοντάς τα από τις επιθέσεις λιονταριών, μία εκ των οποίων, όπως λέγεται, έληξε με ηττημένο τον βασιλιά της ζούγκλας.

Τα εντυπωσιακά του φυσικά προσόντα δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα και ύστερα από τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στην πατρίδα του, έκανε το ταξίδι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Το επιβλητικό του ύψος, σε συνδυασμό με τα τεράστια άκρα του, τον μετέτρεψαν στο απόλυτο αμυντικό όπλο και παρόλη την έλλειψη δύναμης, αλλά και ταλέντου στους υπόλοιπους τομείς του παιχνιδιού, του εξασφάλισαν μια θέση στο ΝΒΑ.

Ο Μανούτ Μπολ υπήρξε για την πατρίδα του λαϊκός ήρωας όχι μόνο λόγω των αθλητικών του επιδόσεων, αλλά κυρίως για τον συνεχή αγώνα υπέρ του βασανισμένου του τόπου. Καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του προσπάθησε να βοηθήσει με κάθε τρόπο τους κατοίκους του Νότιου Σουδάν, ξοδεύοντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του από τον αθλητισμό (περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια, ποσό εξωφρενικό για την εποχή αλλά και τα δεδομένα του Σουδάν) για τη φυγάδευση προσφύγων από τα πεδία σφαγών, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την πρόσβαση στη μόρφωση. Στην πορεία του αυτή αρνήθηκε τα αξιώματα που του προσέφερε ο αραβικός Βορράς, απορρίπτοντας, όντας Χριστιανός, το αίτημα να ασπαστεί το Ισλάμ.

Η αγάπη για τη χώρα του στάθηκε ίσως και αιτία για τον πρόωρο θάνατό του τον Ιούνιο του 2010, εξαιτίας νεφρικής ανεπάρκειας που προκλήθηκε ως αντίδραση σε φαρμακευτική αγωγή που έλαβε στην Αφρική. Έτσι έχασε για λίγους μόλις μήνες την ευκαιρία να δει την αγαπημένη του πατρίδα ανεξάρτητη. Στις 15 Ιανουαρίου οι κάτοικοι του Νότιου Σουδάν επέλεξαν με ποσοστό 98,8% την απόσχισή τους από την υπόλοιπη χώρα και τη δημιουργία ανεξαρτήτου κράτους, η οποία θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούλιο.

Στον επικήδειο λόγο του, ο πατριάρχης της οικογένειας, Μπολ Μπολ Τσολ, είπε πως ο «ευλογημένος» Μανούτ (όπως είναι η σημασία του ονόματός του) «δεν ήταν ακόμα ένας άνθρωπος, αλλά ένας απεσταλμένος του Θεού που σχεδόν ολοκλήρωσε την αποστολή του και απομένει σε εμάς να την φέρουμε εις πέρας». Μετά από 50 χρόνια πολεμικών σπαραγμών, οι κάτοικοι του Νότιου Σουδάν θα έχουν επιτέλους την ευκαιρία να αποφασίζουν μόνοι τους για τις τύχες τους και να παλέψουν για την υλοποίηση των ονείρων του μεγάλου τους συμπατριώτη.

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Κώστας Αλεξανδρόπουλος

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πα... περισσότερα


Οι Αιγύπτιοι τα κατάφεραν. Kαι στα δικά μας...

Μπάλα δίχως εστία

800 εκατομμύρια "πεινάω" και μια αυτοκτονία...

Η ανεξίτηλη λάμψη μιας (μη) Ολυμπιακής «φλόγας»

Κάτω τα χέρια σας από τον Γιάννη

Ένα αντίο «δίχως μαλλιά στη γλώσσα»

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.