Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Ηχητικές μεταλλάξεις από τον BJ Nilsen

Α
Α
BJ Nilsen
Σε ένα περιβάλλον που συνεχώς μεταλλάσσεται, η αλληλεπίδραση ανθρώπου και φύσης είναι λιγότερο μονοσήμαντη από όσο μπορεί να φαίνεται με την πρώτη ματιά. Με 20 και πλέον χρόνια στον χώρο της πειραματικής μουσικής, ο BJ Nilsen καταγράφει και εξετάζει την επίδραση των φυσικών ήχων στον άνθρωπο, ενώ ταυτόχρονα αναζητεί, μέσω του ηλεκτρονικού μετασχηματισμού, τους νέους τρόπους αντίληψης του χώρου και του χρόνου. Με αφορμή το Hertz Festival, θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό το πολυδιάστατο και εξαιρετικά επίκαιρο έργο του.

Γνωρίζω ότι αυτήν τη στιγμή μένεις στο Ρέικιαβικ. Ποιες οι διαφορές με τη ζωή στο Βερολίνο;

Μόλις τελείωσα μια δουλειά τριών μηνών στο Ρέικιαβικ, όπου εργάστηκα για μια θεατρική παράσταση, επιμελούμενος τον ήχο για τον Βασιλιά Ληρ. Η διαφορά μεταξύ Βερολίνου και Ρέικιαβικ θα έλεγα πως είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα. Το Ρέικιαβικ είναι μια πολύ μικρή πόλη κι αυτό το αντιλαμβάνεσαι σε κάθε της έκφανση. Πρόκειται κατά τη γνώμη μου για ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος, όπου η φύση παραμένει κυρίαρχη. Ορισμένοι από τους καλύτερούς μου φίλους ζουν ακόμη εκεί, καθώς εγώ οδεύω προς Βιέννη μετά την επίσκεψή μου στην Αθήνα.

Πες μας δύο λόγια για το soundtrack της ταινίας Metropolis του Fritz Lang και την επιλογή αποσπασμάτων των δημιουργιών σου (σε συνεργασία με τους Stilluppsteypa) για την ταινία του Gaspar Noe «Enter the Void».

Για τη χρήση των κομματιών μου και τη συνεργασία με τους Stilluppsteypa στην ταινία του Gaspar Noe δεν έχω να πω πολλά πράγματα. Είμαι χαρούμενος που η μουσική τυγχάνει αναγνώρισης σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τα δικαιώματα όμως όλων των κομματιών ανήκουν στους παραγωγούς, κατά συνέπεια δεν είχαμε πολλά περιθώρια δημιουργικότητας. Μου άρεσε ωστόσο ο τρόπος που τα χρησιμοποίησαν.

Το Metropolis ήταν διαφορετικό, απαιτώντας τη δημιουργία ενός νέου soundtrack από το μηδέν, διάρκειας αρκετά μεγαλύτερης των δύο ωρών, μιας και πρόκειται για τη νέα εκτεταμένη έκδοση. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η ζωντανή εκτέλεσή του, αν σκεφτεί κανείς πόση ώρα έπρεπε να μείνουμε στη σκηνή.

Ως field recording artist, πως νομίζεις ότι η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του περιβάλλοντος θα μπορούσε να επηρεάσει τη δουλειά σου και τα ερεθίσματά σου;

Θα συνεχίζω να ηχογραφώ οτιδήποτε κι αν συμβαίνει. Πιστεύω όμως πως η γενικότερη επίδραση είναι πολύ μεγαλύτερη από το καθαρά ακουστικό επίπεδο… Για πολλούς ανθρώπους τίθεται θέμα επιβίωσης.

Όταν συνθέτεις αντιμετωπίζεις την πηγή του ήχου σαν αυθύπαρκτη μουσική/ηχητική οντότητα ή σε ενδιαφέρει πιο πολύ η μετάλλαξή του, μέσω ηλεκτρονικών μέσων ώστε να παρουσιάσεις το δικό σου μουσικό σύμπαν;

Με ενδιαφέρει η μετάλλαξη και ο μετασχηματισμός του ήχου. Κάποιες φορές διατηρώ τους ήχους ως έχουν, πάντοτε όμως μέσα από τη χειραγώγηση των ήχων δέχομαι ερεθίσματα, δημιουργώντας νέους κόσμους μέσα στους υπάρχοντες.

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Ιάσονας Κάντας

Απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων κ' Πολιτισμού του Παν... περισσότερα


Ένας χορός γεμάτος πάθος για τη ζωή

"Κυψέλη" πολιτισμού στην Κυψέλη

Το Άβουλο Θεριό του Αλέξανδρου και της Μαρίας

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο enfo.gr: "Στόχος είναι το ανέφικτο"

Ο Μίλτος Πασχαλίδης ξένος σε έναν τόπο που αλλάζει

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Τούτες τις μέρες ο άνεμος μας κυνηγάει...

Αχιλλέας Αχιλλέως | ΑντίΛογοςΠΡΟΣΦΑΤΑ / ΟΛΑ          BEST OF          ΤΥΧΑΙΟ ΑΡΘΡΟ          ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Μάουζερ στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.