Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος...

Α
Α
straitstimes.com
Το σπίτι που ζούσε ο Μπιλάλ από μικρό παιδί είχε μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα παλιών δομικών υλικών, μετά τη βόμβα που έπεσε την περασμένη εβδομάδα. Ο 11χρονος γιός του Μπιλάλ, ο Χαντάντ, γλύτωσε σαν από θαύμα τρέχοντας πιο γρήγορα κι απ' τον άνεμο από τις συμμορίες που τριγυρίζουν σαν λυσσασμένα σκυλιά στους δρόμους της Βαγδάτης, καθώς επέστρεφε χθες το βράδυ από την πολύωρη, καθημερινή του Οδύσσεια για την εξασφάλιση του πόσιμου νερού της οικογένειας.
Το μωρό της οικογένειας, η μόλις πέντε μηνών Ντουρίγια, δεν είχε σταματήσει να κλαίει από τότε που γεννήθηκε.
Η γυναίκα του Μπιλάλ, η Φατίγια, δυστυχώς δε ζούσε πια για να του δώσει δύναμη και κουράγιο. Είχε πέσει θύμα της επιμονής της να αρνέιται να φορέσει μαντήλα...

Ο Μπιλάλ δεν το σκέφτηκε περισσότερο. Πήρε ότι χρήματα ειχε καταφέρει να μαζέψει ως τώρα αυτά τα είκοσι χρόνια που δούλευε σα δάσκαλος στο Δημοτικό σχολείο της γειτονιάς και έτρεξε να βρει τον Τζαμάλ που είχε "άκρες"...
Έπρεπε να φύγει. Έπρεπε να σώσει τα δυο του παιδιά. Το χρωστούσε στη Φατίγια του...

Εδώ και αρκετό καιρό, ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι και πολιτικές συμμορίες φασιστών, συνεπικουρούμενοι από τα κυρίαρχα Μ.Μ.Ε., προσπαθούν να κολλήσουν στον Μπιλάλ και σε όλους τους υπόλοιπους "Μπιλάλ" που φτάνουν καθημερινά στην Ευρώπη από την κόλαση, την ταμπέλα του "παράνομου", του "λαθραίου"...

Ποιος όμως άνθρωπος που φεύγει από την εστία του για να σώσει τη ζωή του και την οικογένεια του μπορεί να είναι παράνομος; Ποιος νομιμοποιείται να χαρακτηρίζει τις ανθρώπινες ψυχές λαθραίες όταν η γη που μα τρέφει και δίνει σε όλους μας δεν ανήκει σε κανέναν άνθρωπο;
Αλήθεια, εσείς τι θα κάνατε άραγε αν κινδύνευε η ζωή του παιδιού σας;. Υπάρχει εμπόδιο που δεν θα παλεύατε με όλες σας τις δυνάμεις προκειμένου να σώσετε τους ανθρώπους που αγαπάτε;

Αυτή την τόσο κρίσιμη για όλους μας στιγμή είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμηθούμε ξανά την εξαιρετική δουλειά της Πλατφόρμας Μεταναστών χωρίς Νομιμοποιητικά Έγγραφα (PICUM), που μετέφρασε η Μ.Κ.Ο. PRAKSIS, σε ότι αφορά την ορθή χρήση προσδιοριστικών όρων για πρόσφυγες και μετανάστες. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στην Οργάνωση PRAKSIS για την προσπάθεια της, προσπάθεια που βέβαια απλώνεται σε πάρα πολλά πεδία.
Εδώ μπορείτε να βρείτε το αφιέρωμα του enfo.gr στη Μ.Κ.Ο. PRAKSIS και εδώ μια συνέντευξη στο enfo.gr της κ. Ντίνας Βαρδαραμάτου, Συντονίστριας Προγραμμάτων των Πολυϊατρείων της Μ.Κ.Ο. PRAKSIS.

Σχηματοποιημένα τα αποτελέσματα της παραπάνω δουλειάς μπορείτε να βρείτε εδώ.
Η εν λόγω προσπάθεια είναι μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία, υπέρ της οποίας έχουν ήδη τοποθετηθεί ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. καθώς και σημαντικά και έγκυρα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

PICUM
Αλήθεια όμως, γιατί είναι τόσο χυδαία και επικίνδυνη η χρήση όρων όπως ''παράνομος'' ή ''λαθρομετανάστης'';
Ο χαρακτηρισμός ανθρώπων με τους παραπάνω ή παραπλήσιους όρους στερεί ξεκάθαρα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα αυτονόητα δικαιώματα από τους ανθρώπους αυτούς. Τους μετατρέπει σε θύματα στερεοτύπων και τους κάνει εύκολα θύματα κοινωνικού αποκλεισμού, περιφρόνησης ή ακόμα και πράξεων βίας.

Παρουσιάζοντας τους ανθρώπους αυτούς ως ''παράνομους'' ή ''λαθραίους'', οπλίζει τη φαρέτρα της αστυνομικής καταστολής και της παράνομης αστυνομικής βίας αποτελώντας ουσιαστικά το άλλοθι των πράξεων αυτών.

Οδηγεί ακόμα με μαθηματική ακρίβεια στην ποινικοποίηση κάθε πράξης αλληλεγγύης στους ανθρώπους αυτούς, ενδεικτικό άλλωστε είναι το παράδειγμα της Λέσβου όπου και ήταν παράνομη ακόμα και η μεταφορά των ανθρώπων αυτών από τα κέντρα υποδοχής τους στην Μυτιλήνη από αλληλέγγυους κατοίκους του ακριτικού νησιού.

Βάζει τέλος βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής ενθαρρύνοντας την καχυποψία και τη δυσπιστία της κοινωνίας απέναντι σε όποιον είναι ή μοιάζει διαφορετικός. Διευκολύνει έτσι τον διαχωρισμό των ανθρώπων με κριτήριο το χρώμα, τη θρησκεία ή την καταγωγή τους ρίχνοντας νερό στο μύλο ρατσιστικών φαινομένων και εγκλημάτων μίσους.
Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν επιτρέπεται ο χαρακτηρισμός ανθρώπων ως λαθραίοι ή παράνομοι αλλά μονάχα ως μετανάστες ή πρόσφυγες δίχως χαρτιά ή παράτυποι μετανάστες ή πρόσφυγες.

PICUM
Πολλοί ίσως θεωρήσουν ασήμαντο ζήτημα τη χρήση ανάλογων όρων, η γλώσσα όμως μπορεί να αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα όπλα στο οπλοστάσιο της κάθε εξουσίας.
Η μάχη για την ορολογία δεν είναι μια παραξενιά ή μια πολυτέλεια αλλά μια μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την υπεράσπιση του ανθρωπισμού και το σεβασμό του του ανθρώπου που υποφέρει.

ΑΠΟΨΕΙΣ

κατασκευάσματα

Όταν ισοπεδωθούν τα τεχνητά σύνορα της γης και των λαών - πολιτισμών, όταν παύσει η ανθρώπινη απληστία, όταν το εκπαιδευτικό σύστημα καλλιερ... »

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Στέφανος Μαντζαρίδης

Και τώρα; Τώρα τι κάνουμε; Σκύβουμε το κεφάλι και τα παρατάμε; Ή... περισσότερα

 κοινωνικός ιστός 


City Plaza: Μια χαραμάδα ελπίδας στο σκοτάδι της ξενοφοβίας...

Όταν νικάει ο κόσμος της ανθρωπιάς

Πίσω από το συρματόπλεγμα

Γιορτάζοντας στα Σταυροδρόμια της Τέχνης

ΜΚΟ PRAKSIS: 11 χρόνια συνεχούς προσφοράς σε οποιονδήποτε νιώθει ευάλωτος

Γιατροί του Κόσμου. Όπου υπάρχουν άνθρωποι...

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Quijote

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.