Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Εκείνος ο Δεκέμβρης

Α
Α
%20by%20Tilemahos%20Efthimiadis
6 Δεκεμβρίου 2008. Σάββατο βράδυ.
Η κρίση δεν έχει ξεσπάσει ακόμα. Η φούσκα του ευδαιμονισμού τρέφει ακόμα σχέδια για χριστουγεννιάτικες αγορές και διακοπές. Το κλίμα εορταστικό σε όλη την πόλη. Όχι όμως και στα Εξάρχεια.
Εκεί οι αναζητήσεις και οι ανησυχίες δεν περιορίστηκαν ποτέ στην επίπλαστη ευτυχία των γιορτών. Εκεί ο κύκλος της αμφισβήτησης δεν έκλεισε ποτέ και τα κοινωνικά αντανακλαστικά δεν είχε καταφέρει να τα νεκρώσει ούτε η κρατική καταστολή ούτε η παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ. Όλοι γνώριζαν ότι τα προβλήματα που κυοφορούσε το σάπιο πολιτικό σύστημα, θα οδηγούσαν σε μια ακόμα τερατογένεση. Τίποτα όμως δεν προμήνυε εκείνο το σαββατιάτικο βράδυ ότι το τέρας που τόσα χρόνια εξέθρεψε το κράτος θα έδειχνε αυτή τη φορά το χειρότερό του πρόσωπο, στο μέρος που τόσες φορές είχε προσπαθήσει να εμποδίσει την εκτροφή του.

Δεκαπεντάχρονος μαθητής πέφτει νεκρός από σφαίρα αστυνομικού. Η είδηση της εν ψυχρώ δολοφονίας κάνει το γύρο του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά και έρχεται να ξεχειλίσει το ποτήρι με τα αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας και να σημάνει την αρχή του τέλους.
Η Αθήνα παραδίδεται στις φλόγες. Κάποιοι μιλούν για τα νέα Δεκεμβριανά. Οι αντιδράσεις βίαιες και πρωτόγνωρες σε όλη τη χώρα.
Μια ολόκληρη κοινωνία συνειδητοποιεί πως είναι ήδη νεκρή. Συνειδητοποιεί πως το πιστόλι αυτό το όπλισε το ίδιο το κράτος. Συνειδητοποιεί πως αυτή η σφαίρα μπορεί να είχε στερήσει τη ζωή κάποιου άλλου Αλέξη.
''ΟΡΓΗ, ΟΡΓΗ ΣΚΟΤΩΣΑΤΕ ΠΑΙΔΙ''.
Το αντι-αστυνομικό μένος μεγαλώνει. Σπασμένες βιτρίνες, καμμένα αυτοκίνητα, μολότοφ και πέτρες γίνονται μέρος της καθημερινότητας στο κέντρο της Αθήνας.

Από την άλλη πλευρά, κράτος και ΜΜΕ επιδιώκοντας να υποβαθμίσουν τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες του κόσμου επειδή αισθάνονται πως τους απειλούν, εξισώσουν όλο εκείνο το ποτάμι του κόσμου που κατέβηκε στους δρόμους με εκείνους που εκμεταλλεύτηκαν την αναταραχή, για να δημιουργήσουν επεισόδια και για να λεηλατήσουν μαγαζιά.
Την ίδια ώρα καταδικάζουν τη βία από όπου κι αν προέρχεται, τη στιγμή μάλιστα που κατέχουν το μονοπώλιο της. Πόσο θράσος πρέπει να έχεις για να διατυπώνεις μια τέτοια φράση όταν εδώ και χρόνια έχεις καταδικάσει το δίκιο, την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια; Πως μπορείς να μιλάς για βία όταν η κρατική καταστολή ξεπερνά κάθε όριο νομιμότητας και υποβαθμίζει το επίπεδο της δημοκρατίας;
Βέβαια, αποτελεί τακτική του ηθικού αυτουργού να βαφτίζει βία την αντίσταση των θυμάτων του, ώστε να μειώσει τη σημασία του αγώνα τους.

Παρά τη συντονισμένη προσπάθεια όμως τίποτα δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει το τεράστιο κύμα θυμού και οργής. Εκείνος ο Δεκέμβρης ήταν κάτι παραπάνω από μια αντίδραση του λαού και της νεολαίας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδήγησαν το πολιτικό σύστημα σε μια συντηρητική στροφή, οδήγησαν στην αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού, στην καταπίεση και την εκμετάλλευση. Ήταν μια κραυγή που κρύβαμε χρόνια μέσα στις σιωπές μας και δεν μπορούσαμε να την καταπιέσουμε άλλο.
Ήταν ένα δεν αντέχω να ζω με τον τρόπο που όρισαν κάποιοι άλλοι για εμένα. Ήταν δεν ανέχομαι να βλέπω καθημερινά ρατσιστικά περιστατικά και τους φασίστες να αλωνίζουν στις γειτονιές. Ήταν ένα βαρέθηκα εσάς και τις υποσχέσεις σας. Ήταν η ώρα όσων ζουν τόσα χρόνια στο περιθώριο να βγουν μπροστά.
Ίσως να ήταν κάτι παραπάνω από όσα περιγράφηκαν και κάτι πιο ιδιαίτερο για όσους βίωσαν από κοντά τα γεγονότα της εξέγερσης.

Εφτά Δεκέμβρηδες μετά είμαστε ακόμα εδώ, σε πολλή χειρότερη κατάσταση, και συζητάμε για την εξέγερση του 2008 που σάρωσε την απραξία της γενιάς μας και στοίχειωσε τα όνειρα του εγχώριου κατεστημένου.
Ας φροντίσουμε λοιπόν η λήθη να μην σκεπάσει την μνήμη και με όπλο μας την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια να ορθώνουμε πάντα το ανάστημα μας σε ό,τι μας καταδυναστεύει τα δικαιώματα και τα όνειρα.
Λένα, 06/12/2015

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Λένα

Πεισματάρα, ασυμβίβαστη και ονειροπόλα. Κινούμαι μεταξύ τάξης κι... περισσότερα


"Future Suspended"... Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Τι είναι κράτος...;

Είμαστε πολλοί. Είμαστε αναξιοπρεπείς. Είμαστε Έλληνες.

Οι «Χαραγμένες Ζωές» του Σπύρου Τσέκου

Το ξέσπασμα ενός αυθόρμητου πρωινού

Το κίνημα των Αγανακτισμένων

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιώργο

Μαρύσα Παππά (2#x_2)
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.