Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Το παιδικό βιβλίο, ένας ζωντανός οργανισμός

Α
Α
Στην εποχή μας, η επαφή του παιδιού με το βιβλίο ξεκινά από πολύ νωρίς, χάρη στη διευρυμένη γκάμα των ειδικά διαμορφωμένων βιβλίων που έχει αναπτυχθεί με επιτυχία. Σε αυτό, συμβάλλει και το επίπεδο των γονιών και αργότερα το σχολείο.

Το παιδικό βιβλίο, αν και ανταποκρίνεται στα παιδιά, είναι ένα προϊόν  - δημιούργημα ενηλίκων μέχρι την τελική τοποθέτησή του στο ράφι. Και οι ενήλικοι που το δημιουργούν πρέπει να έχουν την ευαισθησία και τη γνώση να πετύχουν το δημιούργημά τους να γίνει η επιλογή του παιδιού. Και όχι μόνο η επιλογή αλλά και η καθιέρωσή του ως ένα καλό, παιδικό βιβλίο.

Ένα καλό παιδικό βιβλίο, πρέπει να ανταποκρίνεται ξεκάθαρα στις απαιτήσεις των γνωστικών, συναισθηματικών, ψυχολογικών αναγκών του παιδιού, σε σχέση με την ηλικία και το περιβάλλον που αναπτύσσεται.

Το παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο αναπτύσσει και ωριμάζει τον ψυχοσυναισθηματικό κόσμο του παιδιού. Η πλοκή και οι ήρωες, είτε είναι άνθρωποι είτε προέρχονται από το ζωικό ή φυτικό βασίλειο, έχουν ξεκάθαρα, απλά, λιτά χαρακτηριστικά που βοηθά στην ορθότερη λήψη του μηνύματος του βιβλίου.


Το παιδικό βιβλίο είναι ένας πολυμήχανος, ζωντανός οργανισμός

Οι σελίδες ενός βιβλίου κρύβουν έναν αριθμό ανθρώπων και εργασιών που συντέλεσαν για τη δημιουργία του. Πόσο καλό θα ήταν, αν τα παιδιά μάθαιναν τα βήματα που γίνονται για τη δημιουργία ενός βιβλίου!

Το έργο του παιδικού βιβλίου είναι να εισάγει το παιδί στην κοινωνία, στο φυσικό περιβάλλον, να το βοηθά στην εξερεύνηση του να μάθει για το σώμα του, τις συμπεριφορές, τον εαυτό του και την κοινωνία μέσα στην οποία ζει. Το βιβλίο οφείλει να ανοίγει παράθυρα στην παιδική φαντασία, να "ξελογιάζει" και να παίζει με το παιδί, ενώ παράλληλα καλλιεργεί και εκπαιδεύει, για να είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα ερεθίσματα.

Όλοι οι υπεύθυνοι για ένα καλό παιδικό βιβλίο εργάζονται για να προσφέρουν στο παιδί:

Γνώση για τη ζωή
Ισορροπημένη συναισθηματική ανάπτυξη
Επιθυμία για εξερεύνηση
Θέληση για μάθηση
Ανάπτυξη της φαντασίας
Καλλιέργεια αισθητικής
Καλλιέργεια ηθικών αξιών
Εμπλουτισμό γλώσσας
Ανάπτυξη λόγου και έκφρασης
Εξάσκηση μνήμης και συγκέντρωσης
Επικοινωνία
Ανάπτυξη υγειών κοινωνικών σχέσεων (γονείς, φίλους, σχολείο κ.α.)
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ - ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ

Ο καλός αναγνώστης δε γεννιέται, γίνεται

Μία συχνή επίσκεψη σε χώρους με βιβλία (βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες, εκθέσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.α.) βοηθούν στην εξοικείωση του παιδιού με το αντικείμενο το οποίο γίνεται μέρος της καθημερινότητάς του. Επίσης, η ανταλλαγή, ο δανεισμός, το παιχνίδι (και άλλες παράλληλες δράσεις, δημιουργικά εργαστήρια κ.α.) με το βιβλίο είναι απαραίτητες ενέργειες για την καλλιέργεια ενός φιλαναγνώστη.

Οι γονείς οφείλουν να είναι αυτοί τα πρώτα αναγνωστικά πρότυπα του παιδιού. Όμως, η παρότρυνση για την ανάγνωση ενός βιβλίου δεν πρέπει να καταλήξει σε καταναγκαστική εργασία από την πλευρά του παιδιού. Γι' αυτό το βιβλίο είναι καλό να αρέσει τόσο στο παιδί όσο και στους γονείς, οι οποίοι έχουν τον τελικό λόγο στην επιλογή και στο μήνυμα που θέλουν να περάσουν στο παιδί μέσα από αυτή την επιλογή.

Η περιέργεια γίνεται ελπίδα

Η φυσική περιέργεια των παιδιών και η τάση τους να εξερευνούν τα πάντα, είναι το κλειδί για να τα βοηθήσουμε να γίνουν καλοί αναγνώστες. Όμως...

Δεν πιέζουμε το παιδί να διαβάσει. Προσέχουμε τις αντιδράσεις του και διακρίνουμε αν η άρνησή του αφορά τη διάθεση ή τη δυσκολία του παιδιού ενώ παράλληλα επανεξετάζουμε τις επιλογές των τίτλων ώστε να βεβαιώσουμε ότι ταιριάζουν στην ηλικία, την ωριμότητα, τα ερεθίσματα και τον χαρακτήρα του παιδιού.

Τα ονόματα των συγγραφέων είναι καλό να κυκλοφορούν μέσα στο σπίτι, στις κουβέντες με τα παιδιά, στις αναζητήσεις μέσα από το διαδίκτυο. Τα μικρά μυστικά που μπορεί να μάθουν γι' αυτούς, μπορεί να τα εμπνεύσουν τόσο στην ανάγνωση όσο και στη δημιουργικότητά τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού κ.α. Η ταύτιση με έναν συγγραφέα, έναν εικονογράφο, έναν τυπογράφο, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει στο παιδί.

Η φιλαναγνωσία είναι ευεργεσία

Τα παιδιά λειτουργούν με βιωματικό τρόπο, έτσι ζουν την κάθε ιστορία που θα διαβάσουν, γι' αυτό έχουμε ανάγκη από καλά, λογοτεχνικά παιδικά βιβλία. Το όφελος της φιλαναγνωσίας αναγνωρίζεται από μικρή ηλικία και ακολουθεί τον φιλαναγνώστη σε όλη του τη ζωή. Όταν το βιβλίο και η ανάγνωση γίνεται μία καθημερινή ευχαρίστηση, τότε η καθημερινότητα μεταβάλλεται σε μία πολυεπίπεδη "νέα γη", διαρκώς τροφοδοτούμενη, άκρως ελκυστική και γεμάτη φαντασία. Το "παιχνίδι" της φαντασίας είναι σοβαρό κι έχοντας επίγνωση της ανατρεπτικής λογικής του, τα παιδιά να αποκτήσουν κριτική διάθεση απέναντι στις κατεστημένες συμβάσεις και τα καθημερινά γεγονότα. Τότε, υπάρχει ελπίδα και όραμα για μία καλύτερη ανθρώπινη κοινωνία.

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Σοφία Πολίτου - Βερβέρη

Η σκιά μας και η μυρωδιά μας ό,τι μείνει για να πουν οι άλλοι, ό... περισσότερα


Ευχαριστώ την δασκάλα μου που με έμαθε να είμαι άνθρωπος

Noir καλοκαιρινά βράδια

Μια μέρα στο ''Philippine School in Greece''...

Χτίζοντας ένα σχολείο για τη Γκάνα

2 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Λάμψεις

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


18 Οκτωβρίου του 2012

Αδόκιμος γραφεύς
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.