Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Μαμά, σε αυτή τη ζωή πρέπει να είσαι πιο σκληρή

Α
Α
Εμένα η μαμά μου είναι ευσυγκίνητη, εύκολα παρασύρεται από το συναίσθημα και πολλές φορές μας ρωτάει οικογενειακώς αν πάει καλά ή κάτι συμβαίνει. Ψάχνεται μέσα στα λόγια μας για μια σανίδα σωτηρίας, αυτή που θα τη βοηθήσει να δει πιο ψύχραιμα τα πράγματα. Έχει ανάγκη να ηρεμήσει την καρδιά της, να μαλακώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου της που όλους μας τρομάζουν κάθε φορά που το συναίσθημα την κυριεύει, όταν αντιλαμβάνεται κάτι στενάχωρο και άδικο μαζί.

Τελευταία εικόνα που τη συγκλόνισε ήταν αυτή από τη Συρία:Έβαλε τα κλάματα μπροστά στην οθόνη του κομπιούτερ. Με το αριστερό της χέρι κρατούσε το στόμα της, τα μάτια της είχαν γουρλώσει κι έκλαιγε σιωπηλά. Έτρεμε ολόκληρη, είχε χάσει το χρώμα της. Τη ρωτούσαμε τι έγινε, κουβέντα δε μας έλεγε. Στον μπαμπά κάτι είπε, όχι όλα όσα θα ήθελε, σε μας τα παιδιά τίποτα.

Την παρατηρούσα όλο το απόγευμα, ήταν στον κόσμο της. Πέρασε έτσι μια μέρα. Είχε κόψει την επικοινωνία με το σπίτι, απαντούσε αφηρημένα, έκανε σαν παιδί που ήθελε χαϊδέματα για να επανέλθει, για να της περάσει το δικό της.

Την επόμενη μέρα μας έδειξε τη φωτογραφία, σε μας, την οικογένειά της. Ξέραμε ότι στη Συρία έχουν εμφύλιο πόλεμο, ακούμε και διαβάζουμε. Έχουμε και συγγενείς σε νησί που δέχεται πρόσφυγες, μας λένε ιστορίες. Η μαμά, εξήγησε και πάλι σε μας τα παιδιά. Η αδερφή μου είδε τη φωτογραφία πιο πολύ ώρα από μένα, εγώ δεν τα κατάφερα, έφυγα γρήγορα μακριά. Η μαμά έκλαψε πάλι. Εμένα, του γιου της, μου είπε πως το παιδί αυτό της θύμισε εμένα κι έκλαιγε τόσο για το παιδί όσο και γι’ αυτή τη μάνα. «Τα ματάκια του», μου έλεγε, «κι εσύ έτσι με κοιτάς, μερικές φορές». «Όχι για τον ίδιο λόγο», σκέφτηκα μα δεν της το είπα. Κοιτούσα το αριστερό χέρι της μάνας στη φωτογραφία, με πόση δύναμη κρατάει εδώ κάτω στη γη, το παιδί της. Να μην πάει αλλού.

Η μαμά ήθελε να μάθει αν αυτό το παιδί είναι ζωντανό, να το πάρει από εκεί που βρίσκεται, να το φέρει στο σπίτι μας. Πώς γίνεται αυτό; Απορούσα. Κάποια στιγμή που εκμυστηρεύτηκε τη σκέψη της. Τότε της απάντησα: «Μαμά, αν εγώ ήμουν αυτό το παιδί και αυτή η γυναίκα ήσουν εσύ, δε θα ήθελα με τίποτα να φύγω από κοντά σου. Δε θα ήθελα να σωθώ μόνος μου και η οικογένειά μου να βρίσκεται μέσα στον πόλεμο. Δε θα ήθελα να σας αφήσω. Θα ήμουν καλά μόνο μαζί με την οικογένειά μου. Ό,τι κι αν συνέβαινε, δε θα ήθελα να χωριστούμε». Τότε, μου είπε, να πάρει και τη μάνα μαζί, να της φτιάξει μια γωνιά στο σπίτι μας, εκείνη να προσκυνάει το θεό της κι εμείς τον δικό μας κι έπειτα να καθόμαστε μαζί στην αυλή και να συζητάμε τι θα μαγειρέψουμε αύριο, με ό,τι έχουμε, όπως μπορούμε. Μετά μου είπε πως στη ζωή μου να μην συνταχθώ ποτέ με το άδικο και το απάνθρωπο και να υπερασπίζομαι το δίκαιο των ανθρώπων. Με αγκάλιαζε συνέχεια, με φιλούσε, με κοιτούσε μέσα στα μάτια σαν να ήταν αυτή η τραυματισμένη κι εγώ αυτός που θα τη σώσει. Είμαι δώδεκα χρονών κι όμως, ζητούσε τη βοήθειά μου και μ’ έκανε να αισθάνομαι τόσο μεγάλος.

Στο σπίτι έχω αυτή τη μαμά και μεγαλώνω μαζί της. Μου μαθαίνει πράγματα που δε θα τα μάθαινα πουθενά αλλού στη Γη και με τέτοιον τρόπο σαν τον δικό της. Κάθε σκέψη της γίνεται μία περιπέτεια φοβερή μέσα στο μυαλό μου. Μου βάζει και δύσκολα. Είναι μοναδική, την αγαπώ πολύ και δε θέλω να στεναχωριέται. Της είπα πως για να μπορεί να επιβιώσει σε αυτή τη ζωή πρέπει να είναι λίγο πιο σκληρή. Την παρατηρώ σαν πειραματόζωο, να δω αν θα τα καταφέρει.

Σημείωση απο την ομάδα διαχείρησης του enfo.gr: Δημήτρη μου, ένα δέντρο που έχει γερές ρίζες δεν υπάρχει τίποτα στη ζωή που να μπορέσει να το απειλήσει... Και η οικογένεια σου έχει φροντίσει ώστε οι δικές σου ρίζες να είναι τόσο γερές που δεν πρέπει να φοβάσαι τίποτα... Συγχαρητήρια από όλους μας! Είναι τιμή για το enfo.gr να ανήκεις στην οικογένεια του.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Θες πάλι να κλαίω

Καμάρι μου, γλυκό μου παιδάκι, μ' έκανες πάλι να κλαίω. Ντρέπομαι που τα 'βγαλες όλα αυτά πιο έξω (με ρωτούσες για τα ορθογραφικά, αν ήξερα... »

Δημήτρη μου...

Γνώρισα τους γονείς σου και από τότε ήμουν περήφανος που μας έδεσε μια υπέροχη φιλία, έστω κι αν δε βλεπόμαστε συχνά. Μα τώρα που γνώρισα κα... »

Τι να πω Σοφία μου

Να πω μπράβο είναι λίγο. Ότι και να πω είναι λίγο. Θα ήθελα να περιμένω ένα τέτοιο κείμενο μια μέρα από τα αγγελούδια μου. Θα ήθελα όμως να... »

Αυτές οι μάνες...

...γεννάνε τέτοια παιδιά...μεγαλώνουν άντρες...μεγαλώνουν ανθρώπους. Σε ευχαριστούμε Δημήτρη που μας άφησες να κοιτάξουμε από την κλειδαρότρ... »

Κάτι μικροί...μεγάλοι

Είναι η καρδιά του παιδιού, ο ανόθευτος λόγος και τα καθαρά του μάτια όλα αυτά που χρειάζεται ο κόσμος για να καλυτερέψει, για να ομορφύνει,... »

Συγκίνηση

Πόσο όμορφο!Να χαίρεσαι τη μανούλα σου Δημήτρη, να είναι πάντα γερή και δυνατή.Σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες μιας από τις στιγμές σου με τ... »

Αγορι μου χρυσο

Εκτος απο την μανουλιτσα σου που εχει ενα υπεροχο παιδι και μπραβο σας! Κλαιμε ολες με αυτες τις εικονες Οταν κανεις παιδι μωρο μου θα καταλ... »

πολυ συγκινημενη

δεν εχω λογια. σε ευχαριστω. »

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΡΒΕΡΗΣ

Μαθαίνω κάθε μέρα, μελετώ σαν παιδί περίεργο, έχω ιδέες που θέλω... περισσότερα


Το αγγελούδι του πολέμου

Ο Kailash, η Malala, η Nabila και τα Δικαιώματα του Παιδιού

Πεθαίνοντας στη Γάζα...

Αν αυτό που συμβαίνει εκεί, συνέβαινε εδώ

Θα βοηθούσες ένα παιδί που κρυώνει;

Ήρθε η ώρα της δικαιοσύνης για την Παλαιστίνη;

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Συμβιβασμός εναντίον αποδοχής

Χριστίνα (Ανδρομέδα) Πεταλωτή
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.