Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Εβδομαδιαίο Ενημερωτικό Μαγκαζίνο enfoNews 3/7/2015

Α
Α
Παρουσίαση: Κούλα - Μιχάλης Καρατζόγλου
Επιμέλεια ήχου: Κούλα
Συντακτική ομάδα: Νίκος Παπαϊωάννου - Μιχάλης Καρατζόγλου - Κούλα - HowardzeDuck - ToSofoPaidi - Στέφανος ΜαντζαρίδηςΓαλλία: Ψηφίστηκε ο γαλλικός νόμος παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών 

Το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο την Τετάρτη 24 Ιουνίου, δίνοντας στις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών περισσότερη ευχέρεια να παρακολουθούν τις επικοινωνίες των πολιτών.

Η ψήφιση ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις και τη δυσαρέσκεια που είχε προκληθεί μετά την αποκάλυψη από τον ερευνητικό ιστότοπο Wikileaks, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκόπευαν τους τρεις τελευταίους Γάλλους προέδρους.

Παρά τις πρόσφατες αποκαλύψεις, ο νόμος έτυχε ευρείας κοινοβουλευτικής στήριξης, τόσο από το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα όσο και από την αντιπολίτευση. Οι πολέμιοί του εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις και υποστηρίζουν ότι επεκτείνει σε επικίνδυνο βαθμό τις κυβερνητικές εξουσίες, καθώς θα επιτρέπει τη μαζική παρακολούθηση και ότι, μεταξύ άλλων, θα πλήξει και την ανεξαρτησία της ψηφιακής οικονομίας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο προωθήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες (fast-track) και με ευρεία πολιτική συναίνεση, εισήχθη στον απόηχο της πολύνεκρης επίθεσης φονταμενταλιστών Ισλαμιστών στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Σαρλί Εμπντό (Charlie Hebdo), τον Ιανουάριο στο Παρίσι. Στα τέλη του περασμένου Απριλίου ο νόμος αυτός είχε ψηφιστεί από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και την Τετάρτη 24 Ιουνίου, παρά τις αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης και από ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων, εγκρίθηκε από τους βουλευτές της Κάτω Βουλής διά απλής ανατάσης των χεριών.

Ορισμένες από τις διατάξεις που δέχονται έντονη κριτική είναι:
rn
  rn
 • η παρακολούθηση χωρίς δικαστική έγκριση,  - οι περιορισμένες εξουσίες της εννιαμελούς ελεγκτικής επιτροπής (CNCTR), η οποία θα πρέπει να «εγκρίνει τις παρακολουθήσεις»,  - ο μη δεσμευτικός χαρακτήρας των αποφάσεων της Επιτροπής, καθώς δίνεται η υπερεξουσία στον πρωθυπουργό να ανατρέπει τις αποφάσεις της επιτροπής,
 • rn
 • η πρόβλεψη για παράκαμψη της Επιτροπής σε επείγουσες παρακολουθήσεις,- η ελλιπής διαφάνεια και δικαστική προστασία των πολιτών και η μη πλήρης πρόσβαση σε έγγραφα,
 • rn
 • η νομιμοποίηση των παρακολουθήσεων ακόμα και για λόγους με αφηρημένο περιεχόμενο, όπως εθνικών «οικονομικών και επιστημονικών προτεραιοτήτων», «συμφερόντων εξωτερικής πολιτικής», «εφαρμογής διεθνών υποχρεώσεων» ή και για λόγους «αποτροπής επιθέσεων κατά της ρεπουμπλικάνικης μορφής των θεσμών»
 • rn
 • η μαζική συλλογή και επεξεργασία μετα-δεδομένων (metadata) όλων των χρηστών των επικοινωνιακών δικτύων (internet, τηλεφωνία),
 • rn
 • η απαίτηση από τις ιδιωτικές εταιρίες διαδικτύου να παρακολουθούν, να αναλύουν τα δεδομένα των χρηστών τους και να αναφέρουν «ύποπτες κινήσεις»,
 • rn
 • η εγκατάσταση καταγραφικού εξοπλισμού παρακολούθησης (black box)
 • rn
 • ο εκτεταμένος χρόνος τήρησης των δεδομένων των χρηστών και τέλος,
 • rn
 • η, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, χρησιμοποίηση των λεγόμενων "IMSI Catcher", δηλαδή κατασκοπικών συσκευών που καταγράφουν μαζικά όλους τους τύπους επικοινωνιών τηλεφώνου, διαδικτύου ή γραπτών μηνυμάτων σε μια περιοχή.
 • rn
rnΜε τον νέο νόμο δίνεται δυνατότητα στις Υπηρεσίες Ασφαλείας να κάνουν χρήση εργαλείων τελευταίας τεχνολογίας, όπως «παγίδευση» διαμερισμάτων με κοριούς και κάμερες, κρυφή εγκατάσταση προγραμμάτων παρακολούθησης και καταγραφής στους υπολογιστές των υπόπτων (keyloggers) και χρήση φορητών συσκευών σε μέγεθος βαλίτσας, οι οποίες αντιγράφοντας τη λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας θα ανακατευθύνουν μαζικά όλες τις κλήσεις μιας περιοχής μέσα από σταθμούς παρακολούθησης.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση υπερασπίστηκε τον νόμο ως ζωτικής σημασίας για αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες και αρνήθηκε ότι ήταν μια γαλλική παραλλαγή του αμερικανικού "Patriot Act", ο οποίος πέρασε στις ΗΠΑ, στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Την ίδια εβδομάδα (24/6/2015) υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις από τον Γάλλο πρόεδρο, όταν η ερευνητική ομάδα του WikiLeaks απoκάλυψε ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) κατασκόπευε τις συνομιλίες του Ολάντ, του Νικολά Σαρκοζί και του Ζακ Σιράκ. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τους βουλευτές από το να προχωρήσουν στην έγκριση του γαλλικού νόμου παρακολουθήσεων.
Reuters (UK) - France passes law to widen eavesdropping powers
BBC - Surveillance law prompts unease in France
The Register - France accused of tabling 'Patriot Act' style surveillance law Russia Today (RT) - Hollande says US spying 'unacceptable' after WikiLeaks report, ambassador summoned

Γαλλία: Απορρίφθηκε ταχύτατα το αίτημα παραχώρησης ασύλου, που ζήτησε ο Τζούλιαν Ασσάντζ σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Γάλλο Πρόεδρο 

Ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασσάντζ (Julian Assange) ζήτησε πολιτικό άσυλο από τη Γαλλία, μετά από σχετική δημόσια αναφορά υπουργού ότι ίσως δινόταν έγκριση σε ένα τέτοιο αίτημα.

Ο Ασσάντζ, δεν έκανε επίσημο αίτημα, ωστόσο σήμερα, ανήμερα των γενεθλίων του, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Le Monde" η ανοιχτή επιστολή του προς τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ (François Hollande). Σε αυτήν την επιστολή, ο Ασσάντζ ανέφερε πως η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο και ότι η σωματική και ψυχολογική του ακεραιότητα είναι υπό απειλή, καθώς και ότι μόνο η Γαλλία θα μπορούσε τώρα να του προσφέρει την απαραίτητη προστασία από την πολιτική δίωξη στην οποία υπόκειται.

Ο Τζούλιαν Ασσάντζ, βρήκε καταφύγιο και ζει περιορισμένος εντός της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο από τον Ιούνιο του 2012, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν για την έκδοσή του και τη δίωξή του, μεταξύ άλλων, για κατασκοπία, συνομωσία, κλοπή και έκθεση εμπιστευτικών κυβερνητικών πληροφοριών, κατηγορίες που αφορούν σε αποκαλύψεις και δημοσιεύσεις υλικού που έχουν γίνει στον ιστότοπο Wikileaks από κάποιους πληροφοριοδότες. Όπως ανέφερε ο Ασσάντζ, ένα «συμβολικό πολιτικό άσυλο» από τη Γαλλία, θα ήταν ανθρωπιστική κίνηση, η οποία θα ενθάρρυνε τους δημοσιογράφους και τους πληροφοριοδότες που ρισκάρουν αποκαλύπτοντας την αλήθεια στο κοινό.

Σε λιγότερο από μία ώρα από τη δημοσίευση της επιστολής, η γαλλική πλευρά απέρριψε το αίτημα, αναφέροντας πως δε μπορεί να το ικανοποιήσει, καθώς δεν απειλείται η ζωή του Ασσάντζ και εκκρεμεί ένα διεθνές ένταλμα σύλληψής του.

Σε κάποιες από τις πολλές και πρόσφατες δημοσιεύσεις στο Wikileaks, αποκαλύπτεται ότι η αμερικανική NSA διεξήγαγε παρακολουθήσεις σε γερμανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της Καγκελαρίου Μέρκελ, αλλά και καταγραφές των τηλεφωνικών συνομιλιών Γάλλων αξιωματούχων, κατά την περίοδο 2006 - 2012. Από τις παρακολουθήσεις δεν ξέφυγε ούτε ο Γάλλος Προέδρος Ολάντ ούτε οι δύο προκάτοχοί του.

Εξάλλου, πριν λίγο καιρό σε συνέντευξή του στο DemocracyNow!, ο Ασσάντζ αναφέρει πως οι ΗΠΑ, τον Μάιο του 2013, παρενέβησαν και κατάφεραν ώστε η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία να μην επιτρέψουν στο αεροσκάφος του Βολιβιανού Προέδρου Έβο Μοράλες τη διέλευση από τον εναέριο χώρο τους, με συνέπεια αυτό, προερχόμενο από τη Μόσχα, να παραμείνει 14 ώρες προσγειωμένο στην Αυστρία.

Λαμβάνοντας υπόψη κάποια στοιχεία, οι Αμερικανοί πίστεψαν ότι ίσως σε αυτό το αεροπλάνο επέβαινε και ο Έντουαρντ Σνόουντεν (Edward Snowden), τον οποίο επίσης καταζητούσαν για τις αποκαλύψεις του, οι οποίες δημοσιεύτηκαν και πάλι στο Wikileaks και είχαν σχέση με τις μαζικές παρακολουθήσεις της αμερικανικής NSA. Οι Αμερικανοί γνώριζαν ότι ο Σνόουντεν εκείνο τον καιρό βρισκόταν στη Μόσχα και αναζητούσε πολιτικό άσυλο σε διάφορες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Λατινικής Αμερικής.

Όπως αποκαλύπτει στη συνέντευξή του ο Ασσάντζ, μερικά από τα στοιχεία δόθηκαν επίτηδες σε συνομιλίες της πλευράς Σνόουντεν με αμερικανούς δικηγόρους, γνωρίζοντας ότι αυτές πιθανότατα παρακολουθούνται και τελικά ο αντιπερισπασμός ήταν επιτυχής σε δύο επίπεδα. Αφενός στο αεροπλάνο δεν επέβαινε ο Σνόουντεν και δε συνελήφθη και αφετέρου αποδείχθηκε ότι πραγματικά κινδυνεύει αν φύγει από τη Ρωσία, ακόμη και αν βρίσκεται εντός αεροπλάνου που έχει ασυλία, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο, ένα επιπλέον επιχείρημα υπέρ της έγκρισης πολιτικού ασύλου. Η Ρωσία τελικά ενέκρινε πολιτικό άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν, το οποίο λήγει το 2016.
France24 - Wikileaks' Assange asks France for asylum in open letter to Hollande
Le Monde - Julian Assange : «En m’accueillant, la France accomplirait un geste humanitaire»
RT - Assange asks Hollande for asylum in France, Paris rejects
DemocracyNow! - Obama Phones Hollande After WikiLeaks Reveals NSA Spying 
DemocracyNow! - Assange on the Untold Story of the Grounding of Evo Morales’ Plane During Edward Snowden Manhunt

Κόσμος: Το ισραηλινό ναυτικό συνέλαβε τους επιβάτες του «Μαριάν» ενώ αυτό έπλεε σε διεθνή ύδατα με προορισμό τη Γάζα

Το «Μαριάν» είναι ένα ψαροκάικο που ανήκει από κοινού σε δυο πρωτοβουλίες από τη Σουηδία και τη Νορβηγία, οι οποίες με τη σειρά τους είναι μέλη του "Freedom Flotilla Coalition", ενός συνασπισμού πρωτοβουλιών από όλο τον κόσμο, που έχει δοκιμάσει αρκετές φορές κατά το παρελθόν να σπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

Το ψαροκάικο ξεκίνησε το ταξίδι του την Κυριακή 10 Μαΐου από το Γκέτενμπορκ της Σουηδίας, μεταφέροντας στα αμπάρια του ιατρικό εξοπλισμό και ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι θα έδιναν στη Γάζα τη δυνατότητα για ανεξάρτητη, τοπική παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Στο πρώτο μέρος του ταξιδιού του, κάνοντας τον περίπλου της Ευρώπης για περίπου ενάμιση μήνα, η λίστα επιβατών του «Μάριαν» περιελάμβανε ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, συγγραφείς και ακτιβιστές από διάφορες χώρες του κόσμου, ενώ έπιασε λιμάνι στη Νορβηγία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Στη συνέχεια, στα ανοιχτά της Κρήτης συναντήθηκε με τρία ιστιοπλοϊκά, το Rachel, το Vittorio και το Juliano II, σχηματίζοντας τον Στόλο της Ελευθερίας III (Freedom Flotilla Coalition III) και βάζοντας πλώρη για τον τελικό προορισμό, το λιμάνι της Γάζας. Συνολικά, στον στολίσκο επέβαιναν 47 άτομα, ενώ τα ιστιοπλοϊκά συνόδευσαν, όπως είχε προγραμματιστεί, ως ένα σημείο το «Μαριάν» και επέστρεψαν σε ελληνικά λιμάνια.

Οι επιβαίνοντες στον στολίσκο, καθ'όλη τη διάρκεια του ταξιδιού επαναλάμβαναν σε κάθε ευκαιρία ότι πρόκειται για μια ειρηνική κίνηση και ότι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων, έναντι του απάνθρωπου αποκλεισμού, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια. Ωστόσο, 2 ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής 28 Ιουνίου, το ισραηλινό ναυτικό περικύκλωσε το ψαροκάικο «Μαριάν», αν και παραδέχτηκε ότι αυτό βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, περίπου 100 ναυτικά μίλια μακριά από τον προορισμό του, τη Γάζα. Ισραηλινές ειδικές δυνάμεις ανέβηκαν στο ψαροκάικο και συνέλαβαν όλο το πλήρωμα και τους επιβάτες, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν ακτιβιστές από τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τον Καναδά, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Τυνησίας Μονσέφ Μαρζούκι (Moncef Marzouki), το μέλος του ευρωκοινοβουλίου, η Ισπανίδα Άνα Μιράντα (Ana Miranda), το μέλος της Κνεσέτ, ο Μπάσελ Γκάτας (Basel Ghattas), αλλά και δημοσιογράφοι από το Ισραήλ, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία και τη Ρωσία. Αν και οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν ονομάσει την επιχείρηση "no casualties" (χωρίς απώλειες), αναφορές από τους επιβάτες του «Μαριάν» αλλά και βίντεο που αναρτήθηκε σε ισραηλινές ιστοσελίδες, αποδεικνύουν την χρήση taser σε τουλάχιστον 2 ακτιβιστές. Στη συνέχεια, το «Μαριάν» και όλοι οι επιβαίνοντες οδηγήθηκαν στο λιμάνι Ασντόντ και τις επόμενες ημέρες απελάθηκαν, ενώ οι περισσότεροι κρατήθηκαν για αρκετές ημέρες στο κέντρο κράτησης Γκιβόν.

Και με την φετινή αποστολή του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙΙ, αποδείχθηκε ότι ο παράνομος ισραηλινός ναυτικός αποκλεισμός του λιμανιού της μεγαλύτερης «ανοιχτής φυλακής» του κόσμου, παραμένει εν ισχύ, καθώς επίσης και πως το ισραηλινό ναυτικό δεν διστάζει να παρεμβαίνει σε ψαροκάικα που ταξιδεύουν σε διεθνή ύδατα. Ωστόσο, η Πρωτοβουλία σε ανακοίνωσή της δηλώνει πως η αποστολή δε θα τελειώσει, αν δεν ανοίξει το λιμάνι της Γάζας και δεν τελειώσει ο αποκλεισμός και η κατοχή αυτής.
Ship to Gaza (Sweden) - Israel once again commits an act of state piracy in the Mediterranean
Ship to Gaza (Sweden) - Three released tomorrow, Kevorkova and all Swedes retained
Freedom Flotilla - Press Release: "Marianne" sailors still imprisoned in Israel [UPD]
Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για την Γάζα» για την αποστολή του Στολίσκου της Ελευθερίας ΙΙΙ

Freedom Flotilla III

Κούβα/ΗΠΑ: Βήματα προς την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Κούβας και ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η χώρα του και η Κούβα, έπειτα από πάνω από μισό αιώνα, πρόκειται να ανοίξουν και πάλι τις πρεσβείες τους, η μία στην πρωτεύουσα της άλλης και να αποκαταστήσουν επίσημα τις διπλωματικές σχέσεις τους.

Σε δηλώσεις του, ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε τη σημασία που έχει αυτή η κίνηση για την εξομάλυνση των σχέσεων με την κυβέρνηση και τον λαό της Κούβας και πως ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τη γειτονική τους χώρα. Ωστόσο, σε δήλωσή της, η κυβέρνηση της Κούβας αναφέρει ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δε μπορεί να θεωρηθεί ότι εξομαλύνθηκαν, έως ότου αρθούν οι εμπορικές κυρώσεις, σταματήσουν τα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ προγράμματα που στοχεύουν στην «υπονόμευση και την εσωτερική αποσταθεροποίηση» και επιστραφεί η ναυτική βάση που βρίσκεται στο Γκουαντάναμο. Παρόλαυτα, σε επιστολή του προς τον Ομπάμα την Τετάρτη, ο Κουβανός Πρόεδρος Ραούλ Κάστρο αναγνώρισε ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος και επιβεβαίωσε την έναρξη μόνιμων διπλωματικών αντιπροσωπειών μέσα στον Ιούλιο.

Η γη στην οποία βρίσκεται η ναυτική βάση στον Κόλπο Γκουαντάναμο, είχε παραχωρηθεί στις ΗΠΑ από την Κούβα το 1903 και η κουβανική κυβέρνηση που πήρε την εξουσία το 1959, έχει ως πάγιο αίτημα την επιστροφή αυτής της γης, λέγοντας πως πρόκειται για παραβίαση διεθνούς νομοθεσίας. Ωστόσο, οι ΗΠΑ αρνούνται να την παραχωρήσουν, στηριζόμενοι σε μια ρήτρα η οποία καθιστά την παραχώρηση μόνιμη, εκτός εάν αυτή τερματιστεί «κοινή συναινέσει».
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου σε παλιότερες δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πιστεύει ότι θα πρέπει να κλείσει το κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο, αλλά όχι και η ναυτική του βάση.
DemocracyNow! - "A New Chapter": After Half a Century, U.S. and Cuba Unveil Reopening of Embassies & Restored Ties
BBC - US rejects Cuba demand to hand back Guantanamo Bay base
DemocracyNow! - U.S. Rejects Giving Guantánamo Back to Cuba

Κούβα/Κόσμος: Η Κούβα είναι η πρώτη χώρα που επιτυγχάνει την εξάλειψη της μετάδοσης της σύφιλης και του ιού HIV από τη μητέρα στο παιδί

Η Κούβα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο, που λαμβάνει την επικύρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για την εξάλειψη της μετάδοσης της σύφιλης και του ιού της «Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας» (HIV) από τη μητέρα στο παιδί.

Σε δηλώσεις της η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού, δρ Μάργκαρετ Τσάν (Dr. Margaret Chan) αναφέρει πως η εξάλειψη της μετάδοσης ενός ιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα για τη δημόσια υγεία. Συμπλήρωσε ακόμη πως «αυτή είναι μια σημαντική νίκη στον μακροχρόνιο αγώνα μας κατά του HIV και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων μολύνσεων και ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του να έχουμε μια γενιά χωρίς AIDS.»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, υπολογίζεται πως κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο 1,4 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν με τον HIV μένουν έγκυες και αν δεν ακολουθήσουν θεραπεία, έχουν 15-45% πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό στο παιδί, κατά την κύηση, την γέννα ή τον θηλασμό. Αυτό το ποσοστό, μειώνεται σε λίγο πάνω από 1%, εάν αντιρετροϊκά φάρμακα δοθούν και στη μητέρα και στο παιδί, σε όλα τα στάδια που μπορεί να συμβεί η μόλυνση. Ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται κάθε χρόνο με HIV, έχει σχεδόν υποδιπλασιαστεί από το 2009 έως το 2013, σε περίπου 240.000 παιδιά, αλλά απαιτούνται εντατικοποιημένες προσπάθειες για να επιτευχθεί ο παγκόσμιος στόχος, που είναι λιγότερα από 40.000 νέα περιστατικά παιδιών που μολύνονται, ανά έτος, μέχρι το τέλος του 2015.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι χώρες της Καραϊβικής είχαν αυξημένη πρόσβαση σε αντιρετροϊκά φάρμακα, ως μέρος μιας τοπικής πρωτοβουλίας για να εξαλειφθεί η μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως η εξέταση των εγκύων και των συντρόφων τους για τον ιό HIV και τη σύφιλη, οι γέννες με καισαρική τομή και η υποκατάσταση του θηλασμού, επίσης συνέβαλαν στο σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης.

Η Διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), ο οποίος συνεργάστηκε σε αυτήν την πρωτοβουλία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δήλωσε πως «η επιτυχία της Κούβας αποδεικνύει ότι η παγκόσμια πρόσβαση και η παγκόσμια υγειονομική κάλυψη είναι εφικτές και πραγματικά είναι το κλειδί προς την επιτυχία, ακόμη και ενάντια σε προκλήσεις όσο τρομακτικές όσο ο ιός HIV». Προσέθεσε ακόμη ότι «το σημερινό επίτευγμα της Κούβας παρέχει έμπνευση σε άλλες χώρες, για να προοδεύσουν προς την εξάλειψη της μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί, του ιού HIV και της σύφιλης».
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - WHO validates elimination of mother-to-child transmission of HIV and syphilis in Cuba
The Guardian - Cuba first to eliminate mother-to-baby HIV transmission

enfoNewsenfoNews, 04/07/2015

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

enfoNews

Ματιά στην επικαιρότητα! Ματιά στην επικαιρότητα! Ματιά στην επι... περισσότερα


Εβδομαδιαίο Ενημερωτικό Μαγκαζίνο enfoNews 17/7/2015

Εβδομαδιαίο Ενημερωτικό Μαγκαζίνο enfoNews 10/7/2015

Εβδομαδιαίο Ενημερωτικό Μαγκαζίνο enfoNews 19/6/2015

Εβδομαδιαίο Ενημερωτικό Μαγκαζίνο enfoNews 12/6/2015

Εβδομαδιαίο Ενημερωτικό Μαγκαζίνο enfoNews 5/6/2015

Εβδομαδιαίο Ενημερωτικό Μαγκαζίνο enfoNews 29/5/2015

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.