Μη Μένεις Εκτός mi meneis ektos Μη Μένεις Εκτός Mi Meneis Ektos


Η Κατάσταση των ΛΟΑΔ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Παγκοσμίως

Α
Α
Ειδικό αφιέρωμα της Σ.Ο. του enfoNews βασισμένο στην έκθεση του ειδικού αναλυτή του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ, Ίαν Λέκους* (Ian Lekus) που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Amnesty International USA την 21/5/2015 με τίτλο The State of LGBT Human Rights Worldwide
Σύνταξη: Μιχάλης Καρατζόγλου
Διόρθωση/Επιμέλεια: Κούλα
, Στέφανος Μαντζαρίδης

%20Pride%27%2013%20Athens%20Pride%202013%20by%20Kostas%20Gerontis%20%28kokotron%20bcm%20/%20flickr%29%20on%20June%208%2C%202013%20Creative%20Commons%20Licence%20%28CC%20BY-NC-ND%202.0%29%20
Εισαγωγή:
Ο Ιούνιος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μήνας εκδηλώσεων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΔ ατόμων. Ο όρος ΛΟΑΔ (ή ΛΟΑΤ) αποτελείται από τα αρχικά των λέξεων που περιγράφουν τα Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Διαφυλικά (ή Τρανσέξουαλ) άτομα (αγγλικά: LGBT, Lesbian-Gay-Bisexual-Transgender).

O συγκεκριμένος μήνας κάθε χρόνο επιλέγεται για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και διοργάνωσης Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Pride), ως επέτειος μνήμης στο περιστατικό αστυνομικής βίας που συνέβη στις 28 Ιουνίου 1969 στο gay bar Stonewall Inn, στη Νέα Υόρκη. Η εισβολή στο μπαρ αποτέλεσε την κορύφωση μιας σειράς παρενοχλήσεων και επιδρομών σε βάρος των ομοφυλόφιλων και εξαγρίωσε τον κόσμο, προκαλώντας συγκρούσεις με την αστυνομία και διαδηλώσεις για πολλές ημέρες. Τον επόμενο μήνα οι gay ακτιβιστές κυκλοφόρησαν φυλλάδια, απαιτώντας μια μαζική «συγκέντρωση για την ομοφυλοφιλική απελευθέρωση». Ανάμεσα στις διεκδικήσεις τους ήταν η παύση των παρενοχλήσεων από την αστυνομία, η προστασία στον εργασιακό χώρο, η ανάκληση των νόμων περί σοδομισμού και η θέσπιση νομοθεσίας κατά των διακρίσεων. Ακολούθησαν και άλλα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και δημιουργήθηκαν οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και λεσβιών.

Με τα χρόνια, η επέτειος απέκτησε εορταστικό χαρακτήρα, απλώθηκε αρχικά και σε άλλες αμερικανικές πόλεις και στη συνέχεια σε πολλές άλλες χώρες, κυρίως του δυτικού κόσμου. Η 28η Ιουνίου καθιερώθηκε ως η Ημέρα ΛΟΑΤ Υπερηφάνειας (LGBT Pride Day), οπότε τα περισσότερα LGBT pride ανά τον κόσμο διοργανώνονται συνήθως τον μήνα Ιούνιο.

Στην 30η επέτειο των γεγονότων της Νέας Υόρκης, το 1999, το μπαρ Stonewall Inn ανακηρύχθηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς, ενώ στην 40η επέτειο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακήρυξε τον Ιούνιο του 2009 «μήνα υπερηφάνειας των ΛΟΑΤ».

Σε μια πολύ πρόσφατη θετική εξέλιξη, την 10 Ιουνίου το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με δελτίο τύπου ανακοίνωσε τη νομοθετική του πρωτοβουλία για νέο σύμφωνο συμβίωσης, που πλέον θα περιλαμβάνει και τα άτομα του ίδιου φύλου.

Photo%3A%20Pride%27%2013%20Athens%20Pride%202013%20by%20Kostas%20Gerontis%20%28kokotron%20bcm%20/%20flickr%29%20on%20June%208%2C%202013%20Creative%20Commons%20Licence%20%28CC%20BY-NC-ND%202.0%29%20
Έκθεση βασισμένη στον ετήσιο απολογισμό από τον ειδικό αναλυτή της Amnesty International (USA) Ian Lekous: The State of LGBT Human Rights Worldwide (21/5/2015) by Ian Lekus

Σε όλο τον πλανήτη τα Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Διαφυλικά άτομα (ΛΟΑΔ), (αγγλικά: LGBT, Lesbian-Gay-Bisexual-Transgender) εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν γενικευμένη βία, νομικές διακρίσεις και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους ή της ταυτότητας του φύλου τους. Με αφορμή το μήνα Υπερηφάνειας (Pride), ο ειδικός αναλυτής του παρατήματος των ΗΠΑ της Διεθνούς Αμνηστίας, Ίαν Λέκους* (Ian Lekus), σημειώνει ότι η οργάνωση στέκεται αλληλέγγυα με όλους όσους εργάζονται για την εγγύηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλα τα άτομα, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την γενετήσια ταυτότητά τους. Παράλληλα, με κείμενο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού στις ΗΠΑ, εκθέτει την παρούσα κατάσταση των ΛΟΑΔ δικαιωμάτων παγκοσμίως.

Πρώτα τα καλά νέα:

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες υπήρξαν μεγάλες νίκες στον τομέα της νομικής αναγνώρισης των ζευγαριών του ιδίου φύλου: Δικαιώματα ισότιμου γάμου αναγνωρίσθηκαν στη Σκωτία, Λουξεμβούργο, 19 πολιτείες των ΗΠΑ, και στην πολιτεία του Μεξικό Κόα-χουίλα (Coahuila), ενώ η Χιλή και η Κροατία υπερψήφισαν νομοθεσία που αναγνωρίζει νομικά τις ενώσεις ομόφυλων ζευγαριών. Περαιτέρω, οι πρόσφατα ψηφισμένοι νόμοι για την ισοτιμία των γάμων σε Σλοβενία και Φιλανδία αναμένεται να αρχίσουν να ισχύουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Τέλος, οι Ιρλανδοί με το πρόσφατο δημοψήφισμα της 22 Μαΐου, είπαν ένα ισχυρό «ναι» στους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου σε ποσοστό 62%. Η Διεθνής Αμνηστία έλαβε σαφή θέση υπέρ της αναγνώρισης του δικαιώματος των ενηλίκων να συνάπτουν οικειοθελώς γάμους όπως κατοχυρώνεται από τα διεθνή πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι Σέρβοι ακτιβιστές κατάφεραν να κερδίσουν μια ακόμα μάχη στον τομέα της ελεύθερης άσκησης των δικαιωμάτων στην έκφραση και στην ελευθερία του συναθροίζεσθαι για τα ΛΟΑΔ άτομα: Με την αρωγή της Διεθνούς Αμνηστίας, διεξήγαγαν με επιτυχία την Παρέλαση Υπερηφάνειας 2014 στο Βελιγράδι. Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις υπερηφάνειας (Pride) των προηγουμένων ετών είχαν βρεθεί στο στόχαστρο ομοφοβικής βίας και είχαν απαγορευτεί καθώς η αστυνομία είχε αρνηθεί να παράσχει ικανή προστασία.

Οι Ευρωπαίοι διαφυλικοί, επίσης, πέτυχαν σημαντικές νίκες στο νομικό κομμάτι πέρυσι. Τον περασμένο Ιούνιο η Δανία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επιτρέπει στους διαφυλικούς κατοίκους της να κατέχουν επίσημα έγγραφα που ανταποκρίνονται στην ταυτότητα του φύλου τους χωρίς να χρειάζεται να διαγνωστούν ως πάσχοντες με πνευματική διαταραχή ή να πρέπει προηγουμένως να υποβληθούν σε χειρουργεία που προκαλούν μόνιμη στείρωση. Τέλος, τον Απρίλιο η Μάλτα ψήφισε έναν ακόμα πιο αναλυτικό νόμο, ο οποίος εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα των τρανσέξουαλ και διαφυλικών ανθρώπων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτό το νόμο, «η ταυτότητα του φύλου θεωρείται ότι αποτελεί ένα έμφυτο κομμάτι του ατόμου το οποίο μπορεί να χρειάζεται ή να μη χρειάζεται χειρουργική ή ορμονική φροντίδα ή θεραπεία» και ότι «τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου ποικίλουν στη φύση τους και όλα τα άτομα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν τα ίδια για τη σωματική τους ακεραιότητα και τη φυσική τους αυτονομία».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας ανέλαβε ενεργό ρόλο αναγνωρίζοντας νομικά το τρίτο φύλο για τα διαφυλικά (trasgender) άτομα, ενώ προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, αναγνωρίζοντας τους διαφυλικούς Ινδούς ως επίσημη μειονότητα η οποία χρήζει προστασία από τις διακρίσεις.

Παρόμοια, τον Απρίλιο στη Νορβηγία η Τζον Ζανέτ Σολσταντ Ρεμο (John Jeannette Solstad Remø) υποστηριζόμενη από χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης ακτιβιστών της Διεθνούς Αμνηστίας, κέρδισε την υποστήριξη μιας κρίσιμης κυβερνητικής επιτροπής, στην προσπάθεια της για διεκδίκηση της νομικής αναγνώρισης του φύλου της, χωρίς να χρειαστεί να υποβληθεί σε υποχρεωτική χειρουργική επέμβαση.

Στις ΗΠΑ, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ικανοποίησή της για τον πρόσφατο διορισμό, για πρώτη φορά, ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως αρμόδιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Λεσβιών, Γκέι, Αμφιφυλόφιλων, Τρανσέξουαλ και Διαφυλικών ανθρώπων. Παράλληλα, σε εθνικό επίπεδο σημειώνεται πρόοδος ως προς την καθιέρωση της ισότητας στο γάμο.

Photo%3A%20Pride%27%2013%20Athens%20Pride%202013%20by%20Kostas%20Gerontis%20%28kokotron%20bcm%20/%20flickr%29%20on%20June%208%2C%202013%20Creative%20Commons%20Licence%20%28CC%20BY-NC-ND%202.0%29%20
Τα άσχημα νέα:

Παρά τα θετικά μηνύματα, όμως, τα μέλη του παραρτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Διεθνούς Αμνηστίας εκφράζουν την ανησυχία τους για την αύξηση διαφόρων νόμων «θρησκευτικής ελευθερίας» που ψηφίζονται στη χώρα και που στην ουσία υποκρύπτουν αντι-ΛΟΑΤ διακρίσεις με το πρόσχημα της πίστης. Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των δολοφονιών με θύματα διαφυλικούς ανθρώπους στις ΗΠΑ, ειδικά των έγχρωμων διαφυλικών γυναικών. Στηλιτεύεται, επίσης, και η συνεχιζόμενη βία κατά των ΛΟΑΤ μεταναστών που υπόκεινται σε κράτηση από το σύστημα Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ (ICE).

Στον υπόλοιπο κόσμο, η κατάσταση είναι χειρότερη: Σε τουλάχιστον 76 κράτη (στα οποία κατοικεί το 44% του παγκόσμιου πληθυσμού) οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου εξακολουθούν να είναι ποινικοποιημένες. Μάλιστα, σε έξι από αυτές (Μαυριτανία, Σουδάν, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Υεμένη και Ιράκ) η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με την ποινή του θανάτου. Το ίδιο ισχύει και σε ορισμένες επαρχίες της Νιγηρίας και της Σομαλίας.

Στην παραπάνω εικόνα, πρέπει να προστεθεί η συχνή αποτυχία των αρχών επιβολής του νόμου στο να ερευνήσουν και να διώξουν αποτελεσματικά τα εγκλήματα μίσους κατά των ΛΟΑΤ πολιτών. Μάλιστα, σε πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγράφεται το πως η αποτυχία των Βουλγαρικών αρχών στην αντιμετώπιση των εδραιωμένων προκαταλήψεων κατά των ΛΟΑΤ ανθρώπων, των Μουσουλμάνων, των αιτούντων ασύλου και των μεταναστών, τροφοδοτεί περαιτέρω βία και διακρίσεις.

Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν δυστυχώς και στη χώρα μας. Σε πρόσφατη έκθεση του οργανισμού καταγράφεται περιστατικό ομοφοβικής επίθεσης στην Αθήνα, το οποίο μέχρι στιγμής έχει μείνει ατιμώρητο. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο που μας πέρασε, ένα ζευγάρι (ο έλληνας δάσκαλος Κώστας και ο αιτών άσυλο πακιστανός Ζάμπι Zabi), ενώ καθόταν σε πάρκο στην Αθήνα, δέχτηκαν ομοφοβική και ρατσιστική επίθεση από ομάδα τουλάχιστον 12 ατόμων. Μέχρι σήμερα οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι.

Στη Ρωσία, η καταστολή των οργανώσεων υπέρ των κοινωνικών δικαιωμάτων εξακολουθεί να εντείνεται, με τους ΛΟΑΤ πολίτες να αποτελούν το κύριο στόχο των αρχών. Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, δικαστήριο καταδίκασε την ακτιβίστρια Ελένα Κλιμόβα (Elena Klimova) για «προπαγάνδα μη-παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων σε ανηλίκους», επειδή είχε ιδρύσει στο ίντερνετ ένα δίκτυο υποστήριξης για τους ΛΟΑΤ νέους με το όνομα Children 404. Η απόφαση του δικαστηρίου, έρχεται σε εφαρμογή του δρακόντειου νόμου που υπέγραψε το 2013 ο Βαλντιμίρ Πούτιν, οποίος και είναι γνωστός στα δυτικά μέσα ως ο ρωσικός νόμος κατά της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας».

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ρωσίας, οι γειτονικές της χώρες της Κεντρικής Ασίας, σχεδιάζουν να περάσουν παρόμοιους νόμους οι οποίοι θα χαρακτηρίζουν την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ανθρώπων ως «προπαγάνδα». Μάλιστα, το φθινόπωρο που μας πέρασε, ένας τέτοιος νόμος πέρασε το πρώτο στάδιο ψήφισης στο Κιργιστάν (Kyrgyzstan). Στο μεταξύ, μέσα στο 2015 η γερουσία του Καζακστάν ενέκρινε παρόμοιο νόμο ο οποίος εκκρεμεί για υπογραφή από τον πρόεδρο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ (Nursultan Nazarbayev).

Σε όλη την υπό-σαχάρια Αφρική και στην Καραϊβική, εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ νόμοι κατά της ομοφυλοφυλίας και του σοδομισμού που έχουν τις ρίζες τους στην αποικιοκρατική εποχή, τροφοδοτώντας βία και προκαταλήψεις κατά των ΛΟΑΔ ατόμων. Το Νοέμβριο, η αστυνομία της Γκάμπια μαζί με πράκτορες εξαπέλυσαν ένα κύμα συλλήψεων και βασανιστηρίων μετά από την ψήφιση ενός νέου νόμου κατά των ΛΟΑΤ. Η Γκάμπια αντιμετωπίζει μια ευρύτερη κρίση στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς οι πράκτορες πληροφοριών της χρησιμοποιούν βία, εγκλεισμό σε απομόνωση και την απειλή του βιασμού για να αποσπάσουν πληροφορίες.

Οι Τζαμαϊκανοί ΛΟΑΤ αντιμετωπίζουν διακρίσεις και κινδύνους: Πέφτουν θύματα φυσικής ή σεξουαλικής βίας, χάνουν τις δουλειές τους, διώχνονται από τα σπίτια τους, ακόμα και δολοφονούνται, καθώς δεν απολαμβάνουν επαρκή προστασία από τις αρχές, οι οποίες εισάγουν διακρίσεις, επικαλούμενες νόμους περί "σοδομισμού" οι οποίοι έχουν τις ρίζες τους στο αποικιακό παρελθόν της χώρας.

Photo%3A%20Pride%27%2013%20Athens%20Pride%202013%20by%20Kostas%20Gerontis%20%28kokotron%20bcm%20/%20flickr%29%20on%20June%208%2C%202013%20Creative%20Commons%20Licence%20%28CC%20BY-NC-ND%202.0%29%20
Με αφορμή τη διοργάνωση σε όλο τον κόσμο των Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Pride), η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαιώνει την βασική πεποίθηση της ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας του φύλου τους, θα πρέπει να είναι σε θέση να ασκούν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, και ότι η οργάνωση στέκεται αλληλέγγυα με τα ΛΟΑΤ άτομα των οποίων τα θεμελιώδη δικαιώματα απειλούνται με εξαφάνιση.
____________
*
O Ίαν Λέκους* (Ian Lekus) (Ph. D.) είναι ειδικός αναλυτής-ερευνητής για θέματα ΛΟΑΤ στο παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ. Τα πεδία έρευνάς του είναι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Αμερικάνική Ιστορία και η Ιστορία των Φύλων. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια: Harvard, Tufts, University of Georgia, και University of Maryland https://www.linkedin.com/in/ianlekus

Πηγές:
- Amnesty International (USA) - "The State of LGBT Human Rights Worldwide" by Ian Lekus http://blog.amnestyusa.org/africa/the-state-of-lgbt-rights-worldwide/
- http://el.wikipedia.org/wiki/Gay_pride https://el.wikipedia.org/wiki/Gay_pride
- Υπουργείο Δικαιοσύνης - Δελτίο Τύπου 10/6/2015

Φωτογραφίες:
Οι φωτογραφίες που πλαισιώνουν το άρθρο επιλέχθηκαν από το flickr άλμπουμ Pride' 13 Athens Pride 2013 του Kostas Gerontis (kokotron bcm / flickr) και χρησιμοποιούνται για μη κερδοσκοπικό σκοπό, με την προϋπόθεση της αναφοράς του δημιουργού, και της μη κατασκευής παραγώγων σύμφωνα με την Creative Commons άδεια που αναφέρει ο δημιουργός στη σελίδα του [Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0) Athens Pride 2013 Photo by Kostas Gerontis (kokotron bcm / flickr) on June 8, 2013]
Makaronoteras, 19/06/2015

ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Αν θες η άποψή σου να συνδεθεί με το προφίλ σου, συνδέσου πριν την καταθέσεις.

ονοματεπώνυμο 
Από 4 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

τίτλος 
Από 3 έως 60 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

περιεχόμενο   λίγος χώρος; γράψε ένα άρθρο
Από 1 έως 1000 χαρακτήρες. Τώρα έχεις  0  χαρακτήρες.

σύνδεσμος (link)


έξι κεφαλαίοι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά


Δεν έχεις συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά (★) πεδία της φόρμας.
Το μήκος του ονοματεπωνύμου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του τίτλου δεν είναι κατάλληλο.
Το μήκος του περιεχομένου δεν είναι κατάλληλο.
Η διεύθυνση (URL) δεν είναι κατάλληλη.

 

Makaronoteras

Μακαρονοτέρας: Παραγωγός της εκπομπής θρησκευτικού και παιδαγωγι... περισσότερα


Γιατί να υπάρχει το Pride;

Ο Γύρος του Κόσμου vol. 2

Ο γύρος του κόσμου με... ποδήλατο για καλό σκοπό

Landscapes Emotions and Humans

10 Χρόνια Athens Pride

Η Τόνια Σωτηροπούλου σε καμπάνια για τα δικαιώματα των LGBT

περισσότερα


enfo.gr   Web   Wikipedia   Βικιπαίδεια   YouTube


Έγκλημα και τιμωρία...

Στέφανος Μαντζαρίδης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΣΕΝΑ.
ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΩΜΑ.
ή γράψου στο newsletter 
mobile.enfo.gr + εσύ = bff
εγγραφή / σύνδεση     κοινότητα     λειτουργία     ταυτότητα     ανταπόδοση     προβολή     υποστήριξη     επικοινωνία
Ασφάλεια δεδομένων & πνευματική ιδιοκτησία  |  © 2017 enfo.gr. Με τη χρήση του παρόντος δηλώνεις ότι συμφωνείς με τους όρους χρήσης.